Obama obnovil dobrou pověst Ameriky

24. 7. 2009

Baracku Obamovi se podařilo globálně obnovit dobrou pověst Spojených států a vrátit ji do stavu, v jakém byla před nástupem George Bushe k moci, avšak mnoho lidí v muslimském světě dál zastává vůči Americe nepřátelský postoj. Vyplývá to z průzkumu, zveřejněného ve čtvrtek.

Z průzkumu globálních postojů, vypracovaného organizací Pew Research Center, vyplývá, že lidé, dotazovaní v 25 zemích světa mají nyní vůči USA pozitivnější postoj. Výjimkou je Izrael, kde podpora pro prezidenta Obamu poklesla poté, co Obama pronesl v červnu v Káhiře projev, jímž zaujal vstřícný postoj vůči muslimskému světu. Turecko a Pákistán nadále zastávají vůči USA velmi kritický postoj. Jen 14 procent Turků má pozitivní postoj vůči USA, od loňska se to téměř nezměnilo.

V některých zemích došlo k dramatickému obratu. V roce 2008 souhlasilo s Bushovou politikou v Německu jen 14 procent občanů, letos s Obamovou politikou souhlasí 93 procent Němců. Především západní Evropa zaujímá nyní vůči Obamovi pozitivní postoj.

Co se týče ekonomiky, však většina zemí zastává názor, že Spojené státy záporně ovlivnily jejich hospodářství. V Kanadě tento názor zastává 78 procent občanů.

Neexistuje konsensus ohledně toho, která země zvládá hospodářskou krizi nejlépe, i když lidé se většinou domnívají, že USA se to daří lépe než Evropské unii a Číně.

Evropští vedoucí představitelé jsou méně populárnější než Obama, dokonce i v Německu populární Angela Merkelová nedosahuje Obamovy popularity. Nejzáporněji hodnotili dotazované osoby ruského prezidenta Medveděva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.7. 2009