Angličané páchají násilné útoky proti cizincům

"Tady jste v Anglii, tak mluvte anglicky"

24. 7. 2009

Mansur Achmedov a Hassan Selejmanov byli v Británii teprve čtrnáct dní, když se stali terčem útoku. Oba chlapci ve věku 14 a 15 let nastoupili do autobusu č. 12 z Brightonu do nedalekého Peacehavenu, kde plánovali přespat po večeru stráveném u nových přátel.

Chlapci, kteří v jihoanglickém Brightonu studovali angličtinu v jedné z četných jazykových škol ve městě, mluvili svou rodnou uzbečtinou, když jejich rozhovor přilákal pozornost dvou mužů za nimi.

"Mluvte anglicky!" jeden z nich zařval. "Jste teď v Anglii, tak mluvte anglicky." Chlapci přešli do lámané angličtiny, ale to muže neuspokojilo. Vypadalo to, že jsou opilí.

Když chlapci z autobusu vystoupili, muži šli za nimi a bili a kopali je, když se chlapci snažili utéci. Vrátili se do domu, kde bydleli, ale útočníci šli za nimi. Křičeli na ně rasistické nadávky, znovu na chlapce zaútočili a jejich španělskému kamarádovi, Xavierovi, který ležel na posteli, dali pěstí do obličeje.

Takový útok by byl znepokojující, kdyby k němu došlo kdekoliv, píše list Independent. Brighton je ale městem, které se pyšní svým kosmpolitanismem a liberalismem.

Za poslední měsíc se stalo v Brightonu terčem násilných útoků za 23 dny 21 zahraničních studentů. Problém rasově motivovaného násilí v tom městě roste.

V Brightonu je 20 velkých jazykových škol, takže do města každé léto přijíždí až 10 000 studentů ze západní Evropy, z Blízkého východu, z Asie a z Afriky.

V letech 2004-2005 došlo v hrabství Sussex k 179 rasově motivovaným fyzickým útokům. V letech 2007-2008 jich už bylo 401 - vzrůst o 125 procent.

Místní konzervativní poslanec Phil Howson uvádí, že si povšiml, že v oblasti stoupá agrese proti zahraničním studentům. Dodal: "Existují určití lidé, kteří se specializují na mlácení studentů, a pokud jsou ti studenti zahraniční, o to lépe. Myslím, že situaci zhoršuje hospodářská krize. Jsou tady zřejmě místní lidi, kteří jsou nezaměstnaní a nemají peníze a když vidí mladé, zahraniční studenty, kteří mívají dost peněz, závidí."

Rasismus v Brightonu a v Essexu se však dosud neprojevil v politice. V komunálních volbách letos na jaře postavila rasistická extremně pravicová British National Party v Brightonu 19 kandidátů, ale všichni prohráli.

Studenti potvrzují, že počty násilných útoků rostou. Ozgur Atilla, pětadvacetiletý mladík z Turecka, řekl: "Angličané se opijí a pak dělají šílenosti cizincům. A my se nemůžeme bránit, protože pokud jim vrátíme úder, mohli bychom přijít o vízum. Není to dobré a znepokojuje mě to. Mého kamaráda bezdůvodně zmlátili čtyři angličtí kluci. V Brightonu se mi proto nelíbí a do Británie už nepojedu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.7. 2009