IuRe dosáhlo uznání náhrady škody pro trvale zdravotně poškozeného účastníka CzechTeku

17. 7. 2009

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Tomáš Pavlacký zastupovaný právníkem IuRe, jeden z účastníků akce Czechtek 2005, si dne 8.7..2009 u Obvodního soudu pro Prahu 7, vyslechl mezitímní rozsudek o důvodnosti jeho žaloby, kterou se po České republice resp. ministerstvu vnitra dožaduje zaplacení náhrady škody na zdraví, která mu vznikla v souvislosti s tvrdým zákrokem ze strany Policie ČR.

Tomáš Pavlacký byl při právně sporném zákroku policie zasažen do oka zásahovou rozbuškou, vhozenou z bezprostřední blízkosti do obličeje. Poškození rohovky si vyžádalo dlouhé a náročné léčení, následky jsou pro poškozeného znatelné dodnes.

Náhrady škody a uvalení odpovednosti na příslušné osoby se Palacký s pomocí IuRe domáhá již čtyři roky. Iuridicum Remedium zajistilo právní rozbor případu, řadu podání (trestní oznámení na policisty házející v rozporu s předpisy výbušky do obličeje osob přes úsilí právníků nevedlo k zahájení stíhání) a po zvolení cesty náhrady škody zajistilo poškozenému právní zastoupení spolupracujícím advokátem Mgr. Matejem Dvořákem.

"Vynesený mezitímní rozsudek je velice potěšující nejenom v tomto konkrétním případě, kdy zcela evidentně došlo k velice závažnému zranění způsobené složkami Policie ČR, ale i v do budoucna, kdy soud upozorňuje na přísnou odpovědnost složek policie ČR za své jednání",uvádí právní zástupce Tomáše Palackého advokát Matej Dvořák.

Rozsudek není pravomocný a účastníci řízení jej proto můžou napadnou odvoláním, nicméně je nutno ocenit vytrvalost s kterou se Tomáš Palacký do boje proti státu pustil. O dalším vývoji kauzy, která ukazuje, že se vyplatí brát se o svá práva i v mnohaletých kauzách, budeme informovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.7. 2009