Česká bída?

17. 7. 2009

Poznámka Karla Dolejšího "Když hanba už nefackuje aneb Zvací dopis pro Radara" velmi přesně a trefně ukazuje českou bídu, píše Milan Fojt. Političtí důchodci a zkrachovanci se jménem národa, jímž nejsou legitimováni, obrací ve svém vlastním zájmu, v zájmu svých ambicí a nenaplněných cílů k vládě jiného státu s poníženou suplikou o anexi.

Nevím, zda autoři dopisu byli ve stavu střízlivém, když se dopis rodil, ale možná právě načasování dopisu s úsměvným výročím podobné frašky v níž hlavní roli sehrál bývalý komunistický šéf Jakeš, je dějinnou paralelou nemohoucnosti tehdejšího komunistického i současného systému.

Hlavní protagonisté tehdejší frašky Jakeš a spol. jsou dnes většině lidí stejně k smích a k pohrdání jako dnešní Havel a spol. Je s podivem i druhá paralela. Když po se druhé světové válce komunistická strana vehementně drala k moci, věřila jí velká část lidí. Netrvalo dlouho a tato strana se zdiskreditovala před celým národem. Podobně Havel a spol., který byl vynesen z podivných kruhů až na místo nejvyšší, se dokázal svým jednáním za dobu ještě kratší stát osobou stejně nedůvěryhodnou.

Snad proto se na zvací dopis budou v USA dívat jen jako na klauniádu, snad jako na projev podivného českého humoru, jako na legraci důchodců, kteří si mezi krmením ptáčků v parku odskočili k psacímu stolu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.7. 2009