Státní tajemnice  pro vnitřní bezpečnost (Homeland Security) Janet Napolitano

BOJ PROTI TERORISMU OHROŽUJE SOUKROMÍ AMERIČANŮ

Hope aneb naděje - co nestihl Bush, Obama zvládne...

7. 7. 2009

ŠOK│ V Bushově éře byla agentura elektronické špionáže NSA pověřena v rámci "Homeland Security" provádět nepovolené odposlechy telefonních hovorů jak uvnitř Spojených států, tak i do zahraničí. Nyní má být pověřena i kontrolou internetového provozu tak důkladnou, aby ochránila komunikaci mezi vládními agenturami navzájem a mezi vládními agenturami a soukromým sektorem prostřednictvím internetu.

"Pokaždé, když soukromý občan navštíví internetové stránky 'dot.gov' nebo zašle e-mail civilních státním zaměstnancům, jeho akce budou prověřeny jako možné poškození sítě," napsal Washington Post v odvolání na bývalou guvernérku Arizony a nyní Obmaovu ministryni pro vnitřní bezpečnost (Homeland Security) Janet Napolitano, která byla pověřena bojem proti kyberterorismu.

◄ Státní tajemnice pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitano

SPACEWAR: CYBER WARS - US government Internet traffic to be screened: report ZDE

V roe 2007 chtěl prezident George W. Bush pověřit agenturu pro elektronickou špionáž National Applications Office (NAO) rozšířením sdílení satelitních údajů s domácími agenturami z důvodu národní bezpečnosti. Ale demokraté v Kongresu mu to nedovolili, neboť by se tento krok mohl stát novou platformou pro domácí špiclování občanů USA, a zvýšila by se tak obava z narušení ochrany soukromí a občanských svobod. Začátkem července demokraté v Kongresu vyjádřili překvapení, že Obama zahrnul finanční prostředky na tento program v utajované části rozpočtu na rok 2010 Ministerstva pro vnitřní bezpečnost, a hrozili, že zlikvidují celý tento úřad. Demokratickým kongresmanem z Missouri Bennie Thompsonem, předsedou sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost a demokratkou Jane Harman z Kalifornie byl projekt označen jako "špatně koncipovaný návrh" . Harman a Thompson jsou silnými kritiky programu. Státní tajemnice pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitano nakonec program zrušila.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.7. 2009