Biden: Izrael má právo zaútočit na Írán

7. 7. 2009

KD│Americký viceprezident Joe Biden v rozhovoru pro pořad televize ABC "This Week" prohlásil, že pokud se Izrael rozhodne zaútočit na íránské jaderné instalace, USA se proti tomu nepostaví. Vyjádřil se tak navzdory postoji šéfa generálního štábu, že by takový útok byl destabilizující, informoval pro ABC News Robert Burns.

Podle Bidena americká nabídka Teheránu ohledně diplomatických jednání stále platí, ale Washington se údajně nemůže stavět proti suverénnímu rozhodnutí izraelské vlády. Mluvčí Bílého domu Tommy Vietor poté prohlásil, že Bidenovo vyjádření údajně nesignalizuje žádnou změnu v dosavadních postojích Washingtonu. List New York Times však v lednu informoval o tom, že prezident G. W. Bush údajně odmítl izraelský požadavek na dodávku speciálních pum určených k útoku na íránský jaderný komplex v Natanzu. Bush byl údajně přesvědčen svými poradci, mezi jinými ministrem obrany Gatesem, že by takový útok byl patrně neúčinný. Gates, který zůstal ministrem obrany i v Obamově vládě, si tento názor uchoval; šéf Sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen se zase obává "velmi destabilizujících" účinků podobného útoku. Írán trvá na tom, že jeho jaderný program slouží výhradně mírovým účelům.

Většina expertů se shoduje na tom, že zastavení íránského jaderného programu není v možnostech izraelské armády. Zatímco v případě izraelského leteckého útoku na irácký reaktor v Osiraku v roce 1982 se jednalo o překvapivý útok na bodový cíl, íránská jaderná zařízení jsou rozptýlena po celé zemi a mnoho z nich je ukryto hluboko pod zemí.

Poznámka KD: Jak Biden připustil, případný izraelský útok na Írán by vyžadoval využití iráckého vzdušného prostoru, který kontrolují Američané. V případě izraelského útoku by se tedy USA nemohly chovat "neutrálně" - buď by se izraelskému útoku stavěly přinejmenším symbolicky na odpor, nebo by se na něm podílely. Studii posuzující účinnost možného izraelského útoku (v angličtině) naleznete ZDE.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.7. 2009