Anketa Romano hangos: Co konkrétního by Romům přinesl zákaz Dělnické strany?

7. 7. 2009 / Pavel Pečínka

Jarmila Poláková

Absolvovala obor zasilatelství na průmyslovce v Břeclavi, pracovala ve Svazu Romů v Břeclavi.
Větší klid mezi lidmi, nemuseli by se bát vyjít na ulici, kamkoliv. Vedení státu by ukázalo, že se umí postavit na stranu lidí a nedopustí další potlačování svobody, že se nevrátí to co zde bylo před válkou.

Janko Horváth-Dóme

Aktivista, publicista, žije v Janově.
Zadostiučinění za všechno co tato fašistická partaj Romům provedla, za ty pochody Litvínovem. Také varování, že nelze beztrestně porušovat platné zákony.

Lucie Sharrii Oračková

Studentka SOŠ managementu a práva v Brně.
Přineslo by to hlavně svobodu Cigánům, konečně by proti nim nikdo nebojoval. Kdežto za současného stavu se Cigáni pomalu bojí vycházet ven, aby nedostali od nácků přes hubu.

Milan "Elvis" Gábor

Zpívá a hraje v přerovské skupině Imperio.
Určitě by bylo dobré, kdyby DS byla zrušena, protože by si její příznivci a jim podobní určitě přestali dovolovat to, co si dovolují dnes. Samozřejmě, že DS by určitě úplně nezanikla a nějakým podvodem by utvořila jiné hnutí, které by pokračovalo v práci a politice DS. Bylo by ovšem dobré kdyby extremisté aspoň zakusili strach z toho, že mohou být trestáni za svoje činy, které s lidskostí nemají nic společného.

Jan Mišurec

Tiskový mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů.
Určitě by se občané v tomto státě cítili bezpečněji. V okolí demonstrací DS není moc bezpečno a navíc se jedná o stranu, která svými výroky porušuje zákon. K tomu není zapotřebí komentář. Strana měla být už dávno zakázána, alespoň by Romové nemuseli ve strachu opouštět ČR a hledat domov jinde. Je ostudné pro tuto zemi, že tak musela učinit i novinářka Anna Poláková!

Helena Krištofová

Pracovnice Magistrátu města Brna.
Myslím, že konkrétního vůbec nic. Působení DS je sice nežádoucí, ale mnohem vážnější obavy by v nás mělo vzbuzovat sympatizující veřejné mínění a postoje těch občanů, kteří navenek nemají vlastní názor, ve skutečnosti však těmto ideologiím fandí. Spíše než zákaz DS by všem prospěla výchova k multikulturnímu myšlení a toleranci.

Erazim Kohák

Filozof a publicista, člen ČSSD a Dětí Země
Dost bylo betonu! Totiž "konkrétně" je slovo vypůjčené z anglického "concretely," což znamená hmatatelně, čili "na beton". Zákon se týká něčeho zásadnějšího. Pokud by prošel, prokázal by připravenost většinové společnosti postavit se jednoznačně proti neo-nacismu. Zavázal by ji, aby mu nepřihlížela, nýbrž mu účinně bránila. To není beton, ale má to svůj konkrétní ocásek. Hlasování by voličům, včetně romských, jednoznačně ukázalo, koho volit a koho nechat propadnout na směšnou skládku rasismu.

Lucie Obrovská

Právnička v Lize lidských práv Brno.
Liga vždy podporovala co nejširší svobodu slova, svobodu sdružování a shromažďování. Praktiky a symboly jak strany Dělnické, tak Národní ale už přesahují hranice, které by v demokratickém zřízení neměly být porušovány. Ani potenciální svoboda slova nemůže dovolit politické straně, aby otevřeně vyzývala k rasismu a rasové nesnášenlivosti -- a právě takové postupy DS zaujímá. Zrušením této politické strany by došlo k jednoznačnému odsouzení takovýchto postojů.

Kateřina Jacques

Poslankyně Strany zelených
Zákaz DS by byl především signálem, že ČR striktně odmítá veškeré formy xenofobie a rasové nenávisti. Byl by to vzkaz Romům, že není možné je otevřeně diskriminovat, a že je společnost konečně bere skutečně vážně. Bohužel k tomu, aby bylo možno DS zakázat, je nezbytné pečlivě připravit veškeré důkazní materiály, což pan exministr vnitra naprosto nezvládl. Věřím, že vláda Jana Fischera se k problému bude schopna postavit zodpovědněji.

Jiřina Somsiová

Vedoucí pobočky SRNM v Olomouci
Zákaz DS může pomoct tím, že se nenávist v médiích ve zprávách z mítinků objevovat. Ono totiž když se tam o nás vždy s odporem mluví, tak se k tomu přidávají i velmi mladí lidé.

Vychází v Romano hangos č. 10-2009

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.7. 2009