Rusko čeká nová vlna propouštění

7. 7. 2009

KD│Sezónní pokles nezaměstnanosti v Rusku bude brzy vystřídán novým nárůstem propouštění. S odvoláním na údaje ruské vlády o tom v Nězavisimoj gazetě informuje Michail Sergejev. Těžká finanční situace podniků přitom nedává naději na vznik nových pracovních míst. Desítkám regionů hrozí dlouhodobá nezaměstnanost, na niž se již obyvatelstvo nebude moci samo adaptovat.

Oficiální úroveň registrované nezaměstnanosti, která poslední dobou dočasně klesá, po skončení letní sezóny opět vzroste, očekává šéf vládní organizace Rostrud Jurij Gercij s odvoláním na prognózu, již jeho úřad vypracoval společně se Světovou bankou. Nezaměstnanost měřená podle metodiky Mezinrodní organizace práce může podle některých expertů koncem rok dosáhnout až 10-12 milionů osob. V květnu dosahovala asi 7,7 milionu a v současnosti "papírově" lehce poklesla. Podle údajů ruských úřadů však růst nezaměstnanosti nadále pokračuje a tento trend se pravděpodobně do konce roku nezmění. Rezervy pro daší růst nezaměstnanosti - lidé na nucených "dovolených" a pracující na zkrácený úvazek - představují kolem 1,7 milionu zaměstnanců.

Jedno z největších nebezpečí vidí experti v možnosti vzniku dlouhodobé nezaměstnanosti v regionech, které jsou v nejvyšší míře zasaženy depresí. Běžná ruská rodina může zpravidla přežít výpadek dvou až tří měsíčních příjmů, ale delší nezaměstnanost již představuje opravdu vážný problém. Podle prognóz ministryně ekonomického rozvoje Elviry Nabjuliny zatím nic nenasvědčuje tomu, že by krize dosáhla dna.

Celý článek v ruštině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.7. 2009