Máme, anebo nemáme ochranu před pandemií chřipky?

12. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Už včera (11. 6.) média hlásila, že byl Světovou zdravotnickou organizací WHO vyhlášen tzv. "šestý stupeň" pro stávající "prasečí" ("mexickou") chřipku, doložený také jejím nemalým výskytem na jižní polokouli; tedy začátek epidemie. Však už někdy v dubnu mnozí zvažovali, že běžně bychom měli mít více obav ze chřipek především až před zimou. A ta se má klimaticky blížit zrovna teď na jižní polokouli, s příchodem našeho léta. Nejvíce postiženou zemí je zatím Austrálie, která měla 3. 6. jenom pět set případů, 9. 6. přes 12 set, a o dva dny později pouze 13 set případů (nejvíce v Melbourne). Skoro obdobně je postižena také Jižní Amerika. --- Přímo v USA bylo již potvrzeno přes 13 000 případů této chřipky, z nichž tisíc postižených muselo být hospitalizováno (a 27 nemocných nákaze podlehlo). Z toho plyne, že zatím polovina všech světově evidovaných onemocnění zmíněným typem chřipky byla zjištěna na území Spojených států, s poměrně omezenými následky.

Tuto středu (10. 6.) WHO vydala povšechnou informaci, že celkem v 74 zemích bylo oficiálně hlášeno 27 737 případů chřipky typu A(H1N1); přičemž do toho čísla spadá celkem 141 úmrtí (z toho nejvíc hned zpočátku v Mexiku). Den nato WHO vyhlásila již shora zmíněný poplach. Má jím být zdůrazněno, že tento virus se již rozšířil globálně. Neměla tím být zatím naznačována celková vážnost dopadu té epidemie. Do právě zmíněného čtvrtka v Evropě onemocnělo virem této chřipky přes 1 500 lidí. V Německu v důsledku masové nákazy chřipkou museli zavřít jednu školu (Düsseldorf).

Česká média ohlásila ještě v průběhu čtvrtka, k jakému závěru dospěla WHO. Zároveň bylo možno se dovědět, že v daný čas (čtvrtek, 11. 6.) ČR zatím žádné bezprostřední riziko epidemie chřipky nehrozí. Byly v ČR zjištěny celkem jenom čtyři případy, které riziko nevzbudily. V pátek ráno (12. 6., 6:00) Český rozhlas podal také mj. zprávu, že zatím účinný lék na A(H1N1) k dispozici není. O hodinu později stejné médium v souvislosti s epidemií ohlásilo pouze, že je k dispozici přiměřené procento antibiotik (které bývají při včasném nasazení účinné).

Obecnou informaci viz mj.: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/06/11/AR2009061100978.html

Asi se hodí znovu připomenout, co tu uveřejnily BL před šesti týdny v souvislosti s lékem Tamiflu: Jak to je opravdu s účinky Tamiflu, a pro koho snad bez rizik?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009