Musáví nepřijímá výsledek voleb, jeho "zelené hnutí" čelí cenzuře:

"Nepodřídím se této manipulaci"

13. 6. 2009

KD│"Varuji, že se nepodřídím této manipulaci," oznámil reformní prezidentský kandidát Musáví v dnešním vyjádření na své webové stránce (ta už je však v současnosti blokována - KD). "Výsledky... nejsou ničím jiným než zpochybněním základů svatého zřízení Íránské islámské republiky a vládou lži a diktatury," informují Ali Akbar Dareini and Anna Johnson v deníku The Independent.

Musáví řekl, že "lid nebude respektovat ty, kdo se dostali k moci podvodem" a označil rozhodnutí vyhlásit Ahmadínežáda vítězem voleb za "zradu lidového hlasování".

Musáví a jeho hlavní spolupracovníci nejsou v současnosti k zastižení prostřednictvím telefonu. Není ani jasné, jak mnoho Íránců vůbec ví o Musávího protestu proti oficiálním průběžným výsledkům. (Podle přehledu titulků denního tisku uvedeného agenturou IRNA vyšlo několik kritických vyjádření v menších "papírových" médiích jako SEDA-YE EDALAT, není ovšem jasné, kolik lidí se k nim skutečně dostane - KD.) Několik promusávíovských webů je blokováno, nebo je k nim velmi ztížen přístup, a je blokováno také zasílání SMS, které mladší lidé normálně využívají ke komunikaci. Státní televize a rozhlas vysílaly pouze oznámení ministerstva vnitra, nikoliv informace z Musávího půlnoční tiskové konference. Zdá se však, že po zásahu náboženských úřadů bylo zatím odloženo oznámení definitivních výsledků, patrně aby se předešlo nepokojům.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009