Musáví se odvolal proti Ahmadinežádově vítězství

14. 6. 2009

Poražený íránský prezidentský kandidát Hossein Musáví v neděli podal oficiální odvolání proti volebním výsledků. Jeho stoupenci v neděli znovu v Íránu protestovali. Musáví tvrdí, že jeho porážka v prezidentských volbách byla zmanipulována. Oficiálně podal odvolání vládnoucí íránské radě a naléhal na své stoupence, aby nadále "pokojným a legálním způsobem protestovali".

V Teheránu je 35 stupňů Celsia a podle týdeníku Observer hrozí situace, že se vymkne kontrole. Speciální jednotky pronásledovaly demonstranty postranními ulicemi kolem Fatemského náměstí. Musávího stoupenci skandovali "prezident spáchal zločin a nejvyšší vůdce ho podporuje" - což jsou vysoce podvratné výroky v režimu, kde je nejvyšší vůdce Ali Chameneí považován za nedotknutelného. Obchody, vládní úřady a podniky uzavřely své brány předčasně v důsledku sílícího napětí.

Davy se také shromáždily před Musávího ústředím, avšak ten nevystoupil. Musávího manželka popřela, že by bylo na jejího manžela uvaleno domácí vězení.

"Lidi mají už diktatury plné zuby," řekla tiskové kanceláři Reuters. "Lidi už mají plné zuby toho, že nemají svobodu projevu, že tu je vysoká inflace a v zahraničněpolitických vztazích vládne adventurismus. Proto chtějí nahradit Ahmadinežáda."

Musávího noviny Kalemeh Sabz (Zelené slovo) v neděli nevyšly. Jeden redaktor listu anonymně informoval, že úřady jsou rozezleny Musávího prohlášeními. Internetové stránky tohoto listu informovaly, že u více než 10 milionů hlasů v pátečních volbách chyběla rodná čísla, což znamená, že jsou ty hlasy "nedohledatelné".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009