Zelení protestují:

Praha 6 nenominovala Václava Havla na čestného občana

11. 6. 2009

Tisková zpráva klubu zastupitelů SZ v Praze 6 ze dne 11.6.2009

Strana zelených v Praze 6 navrhuje bývalého prezidenta Václava Havla na udělení čestného občanství Prahy 6 (1). Protože se na jeho podpoře neshodla pracovní skupina pro udělování čestných občanství, navrhnou zastupitelé SZ ocenění Václava Havla přímo na jednání zastupitelstva.

"Jsme rádi, že žijeme v městské části, kde působí mnoho osobností veřejného života a že kvalitních kandidátů na toto ocenění je každý rok více, než kolik je jich možné vyznamenat. V roce, kdy si připomínáme 20. výročí pádu totalitního režimu, si však neumíme představit vhodnějšího kandidáta než je první polistopadový prezident a čelní představitel boje proti komunistické totalitě. Proto nás mrzí, že pracovní skupina (2), která návrh pro zastupitelstvo připravuje, Václava Havla nevybrala. Věříme, že zastupitelstvo bude mít pro tuto nominaci větší pochopení," řekla k návrhu zelených zastupitelka Petra Kolínská.

Zdůvodnění nominace Václava Havla

Stručné představení kandidáta:

Václav Havel -- spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčích Charty 77, vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989, poslední prezident Československa a první prezident České republiky.

Další podrobnosti o životě a díle Václava Havla - http://www.vaclavhavel.cz/.

Zdůvodnění nominace:

Václav Havel je spojen s Prahou 6 hned v několika svých životních obdobích.

V 50. letech byl členem vodáckého oddílu mládeže v Sokole na Praze 6 (bývalý a současný Junák - svaz skautů a skautek ČR, středisko Šipka Praha 6) -- viz http://www.sipka.org/index.php?stranka1=historie

V 70. letech bydlel Václav Havel na Praze 6 (U dejvického rybníčku 4) a znovu se na Prahu 6 přestěhoval v roce 1994.

V roce 2005 zvítězil ve školní soutěži o Největšího Čecha Prahy 6 -- viz http://www.praha6.cz/aktuality/aktualita.php?ID=687&String

V roce 2009 uplyne 20 let od politických změn, se kterými je Václav Havel úzce spojen.

Klub SZ se domnívá, že Václavu Havlovi náleží čestné občanství i s o hledem na mezinárodní prestiž jeho osobnosti. Není výjimkou, že lidé v zahraničí nevědí, kde leží Česká republika, ale dobře vědí, kdo byl a je Václav Havel.

Klub zastupitelů SZ je přesvědčen, že s ohledem na výše uvedené by se Václav Havel měl stát v roce 2009 čestným občanem Prahy 6.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.6. 2009