Orwell se otáčí v hrobě

11. 6. 2009

Robert W. McChesney který publikoval knihu, která vyšla v českém překladu jako "Problém médií", je jedním z aktérů výše filmového dokumentu Orwell se otáčí v hrobě od režiséra Roberta Kane Pappase. Dokument o délce 1 hodiny a 44minut je skvělá kritická sonda do médií, kdysi bašty Americké demokracie. Ptá se, zda Amerika vstoupila do Orwellovského světa "newspeaku", kde se ze lží snadno stává pravda a ukazuje o čem média nerada mluví: Sama o sobě, míní čtenář Ruda Vondřich.

V roce 1949 George Orwell dopsal román 1984. Hlavní postava Winston Smith žije v zemi Oceánie které vládne jedna Strana v čele s Velkým Bratrem. Kromě toho, že se jedná o neobyčejně zajímavé čtení, navazuje na tuto knihu výše zmíněný filmový dokument, který můžete shlédnout ZDE . Jak moc se Orwell strefil v tehdy sci-fi knížce do současné politické a mediální situace? Můžete zjistit, že nestřílel příliš mimo.

Přesto, že dokument vzhledem k roku výroby neukazuje zrovna nejnovější dění ve světě, můžete si udělat představu, jak se dá zahýbat se zpravodajstvím. Nejsou to jednotliví reportéři, ale právě vlastníci nadnárodních korporací, kteří ovládají desítky velkých televizních stanic. Jsou to právě tito lidé, kteří rozhodují, co se objeví ve večerních zprávách a jsou ti ti samí lidé, kteří nezastávají zájmy většiny v žádné společnosti.

Abychom neměli dojem, že jsou to jen Američané kdo mají problém, zmiňovaný holding Time Warner vlastní 31% společnosti CME pod kterou spadá TV Nova.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.6. 2009