Tak pozor, tvrdý rasismus v ČR existuje a viníci nejsou Romové

25. 5. 2009 / Jan Čulík

Reakce na článek Přemysla Janýra a glosu čtenářky Ley Bradáčové.

Tak, řekněme si to, přátelé, otevřeně. V ČR existuje tvrdý rasismus, a poslední dobou hodně sílí. Antisociálním chováním některých? většiny? Romů se to omluvit a vysvětlit nedá. Underclass, primitivní, nevzdělaní lidé, existují všude v Evropě. Snad nikde není tato "underclass" silnější a početnější než ve Velké Británii. Přesto tam nikdo oficiálně nesegreguje lidi do "lepších" či horších tříd. Výmluvně se nám k tomu vyjádřil čtenář Janko Brožič:

Jsem rád, že dáváte prostor tzv. "romské otázce", což je v ČR vpravdě výjimečné. Docela by mě zajímalo, jak je možné, že v civilizovaném světě, tedy směrem na západ od Aše, chodí děti emigrantů (i českých), co neumějí ani slovo řeči zeme, v njíž se nacházejí, do normální školy. Nikdo je necpe do žádné zvláštní školy jako Romy v Česku, a to přesto, že taktéž nemají ty správné "návyky" jako bílá většina... Zvláštní školy tam neexistují a děcka pocházejí taktéž ze sociálně slabších vrstev, a přesto to jde. Je to do očí bijící, že hlavní problém s romskou integrací je právě jejich vyloučení ze vzdělávacího procesu. Jak to, že to nikomu po těch letech ještě nedochází? Jsou našinci opravdu taková banda rasistů? Je to hnus!

V pondělí vedle mě v letadle do Prahy z Edinburku seděla postarší manželská dvojice pákistánských turistů. Manžel si celou cestu četl v průvodci o Praze. Oba lidé vypadali přesně jako Romové. Říkal jsem si: No potěš pánbů, ty v té Praze zažijí ještě leccos... Netuší, do čeho se vrhli... :(

Hovořil jsem minulý týden v Glasgow s jednou svou tamější českou postgraduantkou, která na část úvazku pracuje ve státním poradenském středisku pro občany, kteří mají problémy.

Většinou se tam na ní a na její kolegy obracejí právě čeští a slovenští Romové. Středisko je prý stále populárnější: o radu o životě v Británii, kam se na který úřad obrátit, jak žádat o daňovou úlevu, kde se zařizuje pojištění na automobil, žádá stále větší množství českých a slovenských Romů, jichž v Británii žijí v současnosti zřejmě desetitisíce. Nejkvalitnější služby a poradenství jim z celé země poskytuje prý právě Glasgow, rudé Skotsko se holt nezapře.

Čeští a slovenští Romové žijí ve Skotsku v daleko utálnějším prostředí v chudinských čtvrtích, jenže se tam nesetkávají s rasismem. Mytologické příběhy od paní Ley Bradáčové, o tom, že když něco ukradnou v obchodě Čech a Rom, Čech je potrestán a Rom z toho naopak udělá mediální případ (u kolika takových scén byla paní Bradáčová svědky osobně, nebo to jsou všechno historky "jedna paní povídala"?) se ve Skotsku neodehrávají. Prostě proto, že čeští a slovenští Romové tam pracují řádně v zaměstnání. Musejí. Podle britských zákonů nemají občané z nových zemí Evropské unie nárok na sociální dávky, pokud nebyli v zaměstnání v Británii nejméně rok a pokud nepracují nejméně 16 hodin týdně. Proč nemůže takové opatření existovat i v ČR?

Kdyby si Rom stěžoval, že britský policista, který ho v obchodě zatkl při krádeži (kupodivu tam Romové nekradou), se k němu zachoval rasisticky, všichni by se mu vysmáli - protože je to velmi nepravděpodobné. V ČR však zní jeho obvinění přesvědčivě.

Jinými, často opakovanými, mýtickými obviněními, jsou údajné historky o "líných Romech", kteří se dožadují na sociálním úřadě státních dávek pro svou početnou rodinu. Znovu, u kolika takových případů byla paní Bradačová osobně?

A i kdyby tomu tak bylo, česká společnost je vůči Romům tak nepřátelská, že se vůbec nedivím, že by se někteří Romové snažili od nepřátelského státu dostat ve svůj prospěch co nejvíc. Češi by to dělali taky, kdyby žili v nepřátelském Rakousko-Uhersku a státní úředníci by je zesměšňovali jako parazity a primitivy. Chovali by se přesně jako parazité a primitivové.

Je zjevné, že se budou nyní Romové v ČR chovat vůči nepřátelské většinové české společnosti stále provokativněji a nepřátelštějí - protože jsou z ní vyčleňováni. ČR si zadělává na opravdu velký problém.

Jasným argumentem, že v ČR se děje něco velmi patologického, je důkaz, že když Romové odjedou do jiných evropských zemí, konkrétně do Británi a do Irska, nejsou tam s nimi problémy.

Vinu na celé věci jasně nesou Češi: Když už nic jiného, je to početnější a vyspělejší komunita, která má povinnost se o méně zralou a ztraumatizovanou romskou komunitu postarat. V řadě evropských zemí existují programy, jak se sociální deprivace řeší. Státní úředníci a veřejnost se však nesmějí k těm ubohým lidem chovat rasisticky.

V ČR nikdy nebylo med žít jako Rom. Dnes je to ještě o hodně horší než kdykoliv předtím. Česká většinová společnost by se měla stydět. Že se ani nepokusí zamyslet nad tím, jak tento problém konstruktivně řešit.

Skromným, ale důležitým začátkem - napadlo vás to někdy? - by bylo neidentifikovat lidi ve zprávách v médiích svou etnickou příslušností. Je rasistické psát, že něco v samoobsluze ukradl Rom, nebo, jak píše paní Bradáčová, že o rozsáhlé sociální dávky na úřadech žádají Romové. Protože: Jste si jisti, že o to žádají všichni? Podstatou rasismu je generalizace. Kdyby se psalo o tom, že "muž ukradl v samoobsluze bonboniéru", či "otec několika dětí žádal na úřadech o sociální dávky", bez neférového označování etnické příslušnosti, bylo by to prvním krokem pryč od šíleného rasismu, který nyní v ČR vládne. Cožpak se obdobně rozdělují v médiích Češi třeba podle městské příslušnosti? ("Zprivatizované české podniky vytunelovali Pardubičáci"??) Bylo by to absurdní, viďte...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.5. 2009