Severní Korea provedla jadernou zkoušku

25. 5. 2009

Severní Korea riskovala další mezinárodní izolaci poté, co tvrdila, že úspěšně provedla jadernou zkoušku takové síly, jako byla bomba, která zničila Hirošimu.

Zkouška byla provedena méně než dva měsíce poté, co Severní Korea rozzuřila Spojené státy a jejich spojence zkušebním odpálením dalekonosné rakety, píše Guardian.

Činitelé v Jižní Koreji konstatovali, že zaznamenali záchvěv, odpovídající podzemní jaderné explozi. Jihokorejská tisková kanceláře uvedla, že Severní Korea bezprostředně po podzemní jaderné zkoušce odpílila tři rakety krátkého doletu ze základny na východním pobřeží.

Podzemní jaderná exploze, k níž došlo v 9,54 hodin místního času, vytvořila v okresle Kilju zemětřesení o síle 4,5.

Prezident Barack Obama uvedl, že je tato jaderná zkouška vážným znepokojením pro všechny národy. "Severní Korea přímo a neodpovědně provokuje mezinárodní společenství," praví se v jeho prohlášení. "Chování Severní Koreje zvyšuje napětí a ochromuje stabilitu severovýchodní Asie."

Rada bezpečnosti OSN uspořádá dnes k této věci nouzové zasedání. Očekává se, že Čína bude vetovat jakýkoliv pokus uvalit na Severní Koreu přísnější sankce.

Ruští odborníci na obranu odhadují, že exploze měla 10 - 20 kilotun, o mnohokrát více než první severokorejský jaderný text r. 2006. Zkouška prý byla tak silná jako bomby, které USA koncem druhé světové války svrhly na města Hirošima a Nagasaki.

Silou výbuchu došlo k otřesům až v čínském pohraničním městě Yanji ve vzdálenosti asi 200 km.

Severokorejská tisková kanceláře uvedla, že byla zkouška "bezpečně provedena na nové, vyšší úrovni, co se týče její výbušné schopnosti a technologie jejího zvládání. Zkouška přispěje k obraně suverenity země a národa a socialismu a pokračujícího míru a bezpečnosti na korejském poloostrově a v regionu".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.5. 2009