Korálky.

Bílá žena se svého úkolu nevzdává

8. 5. 2009 / Karel Dolejší

Chomutovská primátorka Ivana Řápková se ohradila proti dopisu nevládních neziskových organizací zaslanému ministrovi vnitra, krajskému řediteli policie a jí osobně. Dopis protestoval proti skutečnosti, že Policie ČR nezasáhla vůči násilně jednajícím neonacistům narušujícím nedělní antirasistické shromáždění konané v rámci celostátní řetězové demonstrace na náměstí 1. Máje. Primátorka veřejnosti sdělila, že Romové by žádná veřejná shromáždění v souvislosti s extrémismem pořádat neměli, protože takové akce doprovází násilí, a že napadené shromáždění mělo "etnický nebo rasový důvod". Nevládní organizace žádaly, aby Řápková upustila od snahy rozhodovat o tom, kdo smí v Chomutově demonstrovat, neboť jí ze zákona taková pravomoc nepřísluší. To ovšem neznaly železnou lady českého severu. Zákon nezákon, necouvla ani o píď - a navrch ještě dala nahlédnout do útrob svého "civilizačního poslání".

Chomutovská radnice se snaží Romům pomáhat. Pořádáme neustále různé kurzy a školení, pomáháme jim najít práci, učíme je základním hygienickým návykům, pomáháme jim bránit se lichvářům, organizujeme speciální romské pracovní čety. Vznikne-li jakákoliv romská iniciativa, která vede k bohulibému cíli, rádi jí pomáháme.

Český velvyslanec v Gruzii Ivan Jestřáb odsoudil "útok na policejní stanici"

8. 5. 2009

KD│Český velvyslanec v Gruzii, stále ještě velvyslanec předsednické země EU, ve čtvrtek prohlásil, že středeční "útok na policejní stanici byl trestným činem, v demokratické společnosti absolutně netolerovatelným", zaznamenal server Givil Georgia. Jestřáb hovořil s novináři po setkání se dvěma náměstky gruzínského minsterstva zahraničí, Alexandre Nalbandovem a Davitem Džalagoniou. Při středečním střetu u policejní stanice, v níž jsou údajně mučeni tři opoziční aktivisté, bylo zraněno přinejmenším třicet lidí - naprostá většina z nich jsou příznivci opozice - a údajně došlo i k použití gumových projektilů ze strany zvláštních jednotek ministerstva vnitra.

"Je velice podivné, pokud velvyslanci vydávají taková prohlášení, zvláště bez předchozího setkání s námi a pravděpodobně bez možnosti učinit si úplnou představu o tom, co se tam stalo," reagovala na Jestřábovo vyjádření bývalá předsedkyně parlamentu a jedna z vedoucích představitelů opozice Nino Burdžanadzeová.

Co především činí romský problém neřešitelným?

8. 5. 2009 / Miloš Dokulil

Asi není nutné příliš rozvádět, že tento problém tu skutečně existuje a že není citlivým jenom pro Česko. Je to palčivá otázka k řešení mezinárodně a pro nejeden stát od balkánského jihu až po Střední Evropu, ne-li odtud zase zpátky na jih, až na Pyrenejský poloostrov. Navíc se nevynořila teprve v tyto dny nebo poměrně nedávno. Po celá staletí -- když byli v celé Evropě nazýváni jenom "cikáni" -- putovali z místa na místo jako kočovníci. Živili se přitom vždycky všelijak. Výjimečná bývala u nich mnohdy znalost všeho, co souviselo s koňmi. Mnozí z nich byli zdatní kováři, jiní ovládali další práce s kovem, jako třeba nožířství. Také se uměli živit třeba opravami nádobí, ale i deštníků. Nejednou byli i podomními obchodníky s všemožným drobným zbožím. Také jejich hudebnost se stala příslovečnou. Pokud se však objevil jejich vůz někde za vesnicí, selky hned sháněly domů všemožně za humny rozběhlou drůbež, aby třeba o nějakou slepici či husu nepřišly. Cikánky se vždycky uměly vnutit se svým hadačstvím z ruky nebo z karet. Teprve za druhé světové války muselo na území ovládaném tehdejší Velkoněmeckou říší jejich kočovnictví přestat. Byli dokonce jako údajně méněcenní lidé umísťováni do koncentračních táborů a v nemalém počtu likvidováni. Po válce zůstal jejich statut vesměs problematický. Také jich na našem území přibylo; válečná fronta jich nemálo zahnala až k nám. Jen část z nich se uměla po přesunu do pohraničí v těch zvláštních poválečných poměrech lidsky důstojně uchytit.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Tajemství německých zemědělců, aneb Veškeré subvence by měly být zveřejňovány

8. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Němečtí zemědělci, majitelé pozemků a zemědělský průmysl dostanou z EU dohromady subvence ve výši zhruba 6,7 milionů eur. Německá vláda se souhlasem EU rozhodla, že zatím nezavede povinnost zveřejnit výši individuálně vyplacených subvencí. V této poznámce pojednávám o postoji Německého svazu rolníků (Deutscher Bauernvernband) a o rozumném požadavku, který by měl být politikům předložen...

Výzkum: Evropští muslimové jsou loajální k zemím, v nichž žijí

8. 5. 2009

KD│Evropští muslimové pociťují mnohem větší loajalitu k zemím, v nichž žijí, než jakou jim připisuje převládající přesvědčení. Ukázal to výzkum Gallupova ústavu a nadace Coexist Foundation, o němž informovala BBC.

Až 77% britských muslimů se identifikuje s Británií, zatímco v běžné populaci dosahuje tato identifikace jen 50%. Podobné zjištění přineslo i šetření mezi německými muslimy.

Autoři upozorňují, že jejich zpráva odporuje obecně rozšířenému názoru, že opatření v boji proti militantnímu islámu mohla vést mezi evropskými muslimy k nárůstu odcizení. Místo toho se ukazuje, že si muslimové přejí začlenit se do širší společnosti a přinášet jí větší prospěch.

Německý ministr financí útokem na daňové ráje vyvolal bouři:

Burkina Fasso protestovala proti srovnávání se Švýcarskem, Lucemburskem a Lichtenštejskem

8. 5. 2009

KD│Německý ministr financí Peer Steinbruck (SPD) čtvrteční agresívní kritikou daňových rájů přednesenou v Bundestagu vyvolal bouři nevole doma i v zahraničí. Jeho stranický kolega a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ho vyzval k větší věcnosti, zatímco CDU a FPD varovaly, že agresivní tón Steinbruckovy kritiky poškozuje obraz země v zahraničí. Když ministr financí hovořil o "Lucembursku, Lichtenštejnsku, Švýcarsku, Ouagadougou", paradoxně se ohradili nejen lucemburští a lichtenštejnští představitelé, ale také Burkina Fasso se nechala slyšet, že si nepřeje být srovnávána s evropskými daňovými ráji, informovali Damir Fras a Daniela Vates v Brliner Zeitung.

Celý článek v němčině zde: ZDE

MONARCHISTICKÝ PARAZITISMUS V DOBĚ KRIZE:

Politikové na londýnském summitu G20 projedli a propili za jediný den skoro 15 milionů Kč

7. 5. 2009

Když se minulý měsíc sešli v Londýně politikové států skupiny G20, aby řešili hospodářskou krizi, to, co tam snědli a vypili (včetně drahých vín) stálo britské daňové poplatníky skoro půl milionu liber, v přepočtu celých 15 milionů Kč.

Série recepcí v předvečer summitu pro úředníky a politiky stála více než 66 000 liber. Během summitu hosté vypili 136 lahví vína za celkovou cenu 6000 liber. Některé víno stálo až 140 liber (4200 Kč) za jedinou láhev.

Topolánek: Jsem hrdý, že jsem kritizoval Ameriku

7. 5. 2009

Odstupující český premiér Mirek Topolánek sdělil listu Financial Times, že nikterak nelituje, že odsoudil americkou hospodářskou politiku jako potenciální "cestu do pekel", navzdory tomu, že jeho výroky vyvolaly v Evropské unii silné pocity trapnosti, píše britský hospodářský list. V rozhovoru pro FT také Topolánek zdůraznil, že kdyby býval mohl, během čtyř měsíců svého předsednictví EU by omezil volnou středovýchodní diplomacii francouzského prezidenta Nicholase Sarkozyho.

Topolánek, jehož vláda padla v březnu, oficiálně odchází z úřadu zítra, připomíná britský deník. Financial Times dodává: Topolánkovo předsednictví EU bylo charakterizováno četnými kontroverzemi, ale málo z nich bylo tak explozivních jako ta, která vybuchla po Topolánkově útoku na americkou hospodářskou politiku, k němuž došlo pouhý týden před Obamovou první oficiální návštěvou Evropy ve funkci amerického prezidenta.

Světová zdravotnická organizace asi zmodernizuje svůj systém varování

7. 5. 2009

Světová zdravotnická organizace uvažuje o tom, že bude muset zmodernizovat svůj systém varování před pandemiemi. Je v současnosti terčem rostoucí kritiky, že vážně přehnala varování před epidemií prasečí chřipky.

Činitelé v ústředí organizace v Ženevě uvedli, že jednají o změnách šestistupňové stupnice, jejímž prostřednictvím se vydávají varování před nebezpečným virem.

Světová zdravotnická organizace je kritizována, že přehnala svá varování, když zvýšila hrozbu prasečí chřipky na bezprecedentní stupeň pět. Sdělovací prostředky nejprve varování od Světové zdravotnické organizace šířily, avšak když počet mrtvých zůstal relativně nízký, začala růst kritika.

Do čtvrtka dopoledne potvrdila Světová zdravotnická organizace, že na prasečí chřipku onemocnělo 2089 lidí v 23 zemích a 44 lidí zemřelo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Galbraith: Obamův ekonomický tým opakuje některé Bushovy chyby

7. 5. 2009

Podle nesmlouvavého keynesiána Jamese K. Galbraitha jeho strana v teoretickém sporu zvítězila, avšak došlo přitom ke značným vedlejším škodám.

KD│ Ekonomové chodí každý den do práce na univerzitách, ve finančních institucích, think tancích a vládních kancelářích, připraveni k boji. Bojují s použitím historických modelů, statistiky, veřejných prohlášení a složitých počítačových algoritmů. Jejich válka je skutečnou válkou; bojují o vliv na světové lídry, kteří řídí běh dějin.

Tato válka zůstává kdesi skryta, dokud neudeří katastrofa, bezprostředně nehrozí kolaps a ekonomové nejsou vytíženi vysvětlováním toho, co se stalo. To se stalo po burzovním krachu v roce 1929 a následné Velké depresi - a děje se to opět dnes.

Podle nesmlouvavého keynesiána Jamese K. Galbraitha jeho strana v teoretickém sporu zvítězila, avšak došlo přitom ke značným vedlejším škodám. Za magazín Truthout s ním hovořil Matt Renner.

Američané usmrtili v Afghánistánu desítky civilistů

7. 5. 2009

Americké letecké údery zabily desítky Afghánců, včetně žen a děti, konstatoval ve středu Mezinárodní Červený kříž. Rohul Amin, guvernér provincie Západního Farahu, kde došlo k americkému bombardování v pondělí a v úterý, konstatoval, že se obává, že přišlo o život 100 civilistů. Šéf provinční policie Abdul Ghafar Watandar uvedl, že počet mrtvých může být ještě vyšší.

Víme, že zabíjíme nevinné lidi

7. 5. 2009

Skutečností je, že mezinárodní právo zakazuje armádám, aby divoce střílely do hustě obydlených domů a divoce bombardovaly vesnice - i když jsou přítomni nepřátelští vojáci. Na to se ale zapomnělo od našeho bombardování Iráku r. 1991 a v Bosně a ve válce NATO proti Srbsku i v našem afghánském dobrodružství r. 2001 i r. 2003 v Iráku.

Samozřejmě, že se bude konat vyšetřování. Mezitím nám bude řečeno, že všichni ti mrtví afghánští civilisté byli zneužívání Talibanem jako "lidské štíty" a oficiální místa se vyjádří, že "hluboce litují", že došlo k usmrcení nevinných lidí. Avšak dodají, že je to všechno vina teroristů, nikoliv našich hrdinských pilotů a amerických speciálních jednotek, jejichž příslušníci hledají cíle kolem Bala Baluku a Gandžabadu, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Sexistické prasátečko

7. 5. 2009

tisková zpráva

NESEHNUTÍ Brno, program Ženská práva jsou lidská práva,

si Vás dovoluje pozvat na následující akci konanou v rámci kampaně "Stop sexismu v ulicích":

KDY? úterý 12. května 2009 (od 14:00 do 18:00 hod.)

KDE? přímo v centru Brna (na náměstí Svobody u kašny)

CO? zahájení soutěže o Sexistické prasátečko

Soutěž má za cíl upozornit na nejvíce sexistické reklamy v našem okolí.

Jak je to doopravdy s inkluzí znevýhodněných v našem školství

7. 5. 2009

Ráda bych reagovala na článek "Inkluze znevýhodněných v českém školství?" od paní Blanky Hrudkové, který je plný polopravd, nepřesností i vyložených nesmyslů. Paní Hrudková je mimochodem bývalou ředitelkou odboru rovných příležitostí MŠMT, což v článku cudně zapomněla uvést, píše Michaela Marksová-Tominová, současná ředitelka odboru rovných příležitostí na MŠMT.

Program MŠMT, o kterém píše, se nazývá "Na podporu škol, které realizují inkluzívní vzdělávání a vzdělávání dětí a žáků se sociokulturním znevýhodněním". Jeho účelem je navýšit v roce 2009 nenárokové složky platů a motivační složky mezd pro pedagogické pracovnice a pracovníky, kteří s těmito dětmi a žáky pracují a kteří je vzdělávají.

V Tbilisi došlo ke střetu, policie použila gumové projektily

7. 5. 2009

KD│6. května během shromáždění opozice v Tbilisi došlo ke střetu mezi jejími příznivci a policií. Několik lidí bylo zbito a utrpělo poranění hlavy, pravděpodobně otřesy mozku, informoval deník Kommersant.

K událostem došlo u budovy hlavního velitelství policie v Tbilisi. Podle některých informací byl zadržen bratr jednoho z vůdců opozice Levana Gačochiladzeho Georgij. Na místě střetu se nacházejí všichni lídři opozice. Svědkové uvedli, že jednotky zvláštního určení při uvolňování vchodu do budovy použily proti demonstrantům gumové projektily. Opoziční televize Maestro odvysílal záběry zkrvavených účastníků demonstrace.

Zdroj: ZDE

Murdoch: Současný model internetu brzy zanikne

7. 5. 2009

Globální miliardářský magnát Rupert Murdoch očekává, že jeho firma News Corporation začne do roka čtenářům účtovat poplatek za přístup ke svým deníkům na internetu. Murdoch tak chce opravit "nefungující" podnikatelský model.

Murdoch považuje za pozitivní, že jsou čtenáři ochotni platit za přístup k jeho listu Wall Street Journal a že počet plateb za přístup k tomuto deníku na internetu výrazně rostou. Murdoch ve středu zdůraznil, že v tisku se v současnosti vede "epochální" debata ohledně toho, zda za přístup k novinám na internetu požadovat poplatek.

Až Čína ztratí důvěru v dolar, ten zkolabuje

7. 5. 2009

Vznikající ekonomiky, jako je Čína a Rusko, požadují alternativy k dolaru jako rezervní měně. Je to proto, že americká Federální rezervní banka volně rozmnožuje dolarové oběživo ve snaze podpořit americký bankovní systém a americké domácnosti, potácející se v obrovských dluzích. Vzhledem k tomu, že jsou nesplatitelné dluhy ve finančním systému obrovské , stejně jako přehnaná zadluženost amerických domácností, Federální rezervní banka bude možná nucena tisknout velké množství nových dolarů, což by mohlo vyvolat hyperinflaci a vážně poškodit země, které udržují své rezervy zahraniční měny v dolarech, varuje v deníku Financial Times finanční analytik ze Šanghaje Andy Xie.

Hey there! blisty is using Twitter!

6. 5. 2009

Twitter is a free service that lets you keep in touch with people through the exchange of quick, frequent answers to one simple question: What are you doing? Join today to start receiving blisty's updates.

Twitter je služba, která vám umožňuje být ve styku s lidmi prostřednictvím výměny krátkých a častých odpovědí na jednoduchou otázku: Co právě děláte? Připojte se hned dnes, abyste dostávali okamžité aktualizace článků, které vycházejí na Britských listech!

Britské listy jsou od nynějška na Twitteru ZDE

Americké banky potřebují další miliardy dolarů

7. 5. 2009

Citigroup a Bank of America patří podle výsledků "stresových zkoušek" americké vlády k těm americkým bankám, které budou potřeboval další desítky miliard dolarů. Citi bude potřebovat dalších více než 50 miliard dolarů a Bank of America dalších asi 34 miliard dolarů. Celkem bude prý potřebovat 10 z 19 amerických bank další miliardové injekce. Informoval o tom deník Financial Times.

Zdroj ZDE

Občanský zákoník -- pojďme se tedy bavit

7. 5. 2009 / Petr Bezouška

Pan Křeček se pokusil o kritiku návrhu občanského zákoníku. Vystřelil a netrefil, kulka se mu vzpříčila v hlavni. Ukázal několik věcí -- 1) umí pracovat s bloky (tedy používat klávesy CTRL+C a CTRL+V), neboť některé pasáže jsou totožné s jeho dřívějším literárním pokusem, 2) naučil se několik svých populárních jednotlivostí, které donekonečna opakuje, přičemž není schopen analyzovat celek, 3) nečte diskuse pod svými články (ono by to chtělo silný žaludek), protože pak by alespoň mohl opravit chyby, kterých se opakovaně dopouští. Pojďme po jejich stopách... tedy alespoň těch nejhrubších chybách a zkreslujících informacích.

Šéfovi britských konzervativců už podruhé ukradli jízdní kolo

7. 5. 2009

Šéfovi britských konzervativců už podruhé za posledních deset měsíců ukradli jeho milované jízdní kolo značky Scott, tentokráte od plotu před jeho domem v západním Londýně.

Poprvé zmizelo Cameronovo kolo, když si ho před deseti měsíci nepořádně zamkl k pouze metrovému železnému patníku před supermarketem Tesco v Notting Hillu. Tehdy zasáhl místní labouristický podnikatel, který využil svých místních kontaktů a kolo Cameronovi zloději vrátili.

Reportáž Marka Švehly z Gazy:

Respekt potvrzuje tvrdou proizraelskou linii

7. 5. 2009 / Daniel Veselý

Musím se přiznat k tomu, že jsem při čtení článku bývalého šéfredaktora Respektu Marka Švehly "Vězení Gaza" marně potlačoval vztek. Přestože je třeba pamatovat na to, že různí lidé mají různé názory, a to je, a konec konců i nás, činí bohatšími. Některé skutečnosti uvedené ve Švehlově textu zaslouží peprně okomentovat, byť jsem neměl jeho výsadu spatřit Gazu po izraelské agresi ze vzduchu a země a v přetrvávající izolaci na vlastní oči. Ačkoliv autor popisuje přechod hranic do Pásma, zpovídá místní obyvatele a dokonce se ocitá v jednom z pašeráckých tunelů na pomezí Gazy a Egypta, soustředím se i na jeho interpretaci izraelsko-palestinského konfliktu, která v Respektu zosobňuje většinu příspěvků publikovaných na toto téma. Při čtení Švehlova očitého svědectví mi mimoděk na mysli vytanula návštěva G. B. Shawa v SSSR během velkého hladomoru na Ukrajině a inspekce Červeného kříže v nacistických vyhlazovacích táborech.

Evropský kout hanby

7. 5. 2009 / Oldřich Adamec

Motto:

Když z Čech odjížděl po několika měsících

jeden cizinec, na otázku co si myslí o Čechách, řekl,

že ho šokovalo, že tady není nic hanba.

V městečku Sadská, 37 km na východ od Prahy, směrem na Poděbrady, je na kopci kostel sv. Apolináře a v jeho blízkosti triangulační bod, o kterém se říká, že zde je střed Evropy. Možná by stálo za úvahu postavit zde Evropský kout hanby. Veliký dvanáctiúhelník, prosklené stěny a na zemi vrstva hrachu. Jako v pohádce o dvanácti měsíčkách by i zde byly měsíční kouty hanby.

Mám adepta na duben.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Boží nazemvstoupení, neboli Lidská fantazie nemá mezí

7. 5. 2009 / Uwe Ladwig

V "neteistických úvahách" Anděly Horové jsem našel zajímavou větu, která se stala důvodem mé dnešní poznámky. Horová se zdá být tak jistá, když píše: "Jistě ani nejzarytější ateista dnes nepoužije naivní tvrzení, že lidstvo si neumělo vysvětlit třeba blesk a bouřku, a proto vzniklo náboženství." Proto se ptám, co to asi bylo, co Bůh nechal vstoupit na Zem...

Duben? Ještě tam budem!

7. 5. 2009 / Miloš Dokulil

Nutně si nemusíme připomínat úsloví o březnu, kdy ještě "za kamna vlezem". V dubnu totiž nastaly ve střední Evropě po předchozích chladných dnech dny s teplem přes den víceméně letním. A to nepřetržitě na celé dva týdny. Jenže hned počátkem dubna začalo být nezvykle horko nad stále problematickou stabilitou vlády ČR. A zakymácelo se předsednictví EU premiéra Topolánka. Na Slovensku zůstal naopak prezidentem Gašparovič, s nečekanou politickou prohrou jeho nemálo úspěšné protikandidátky Radičové na konci dubna, když se cítila nucenou složit poslanecký mandát. Před počátkem dubna byl svět plný dohadů, co všechno přinese Obamův osobní kontakt s Evropou (NATO, EU). Na konci dubna vojensko-politicky světu nadělil další starosti Pákistán (ale i severní Korea, i když o tom se tolik nepíše). Ještě také zatím v posledním dubnovém týdnu netušíme, zda se svět ubrání hrozbě z možné pandemie chřipky. Ti, kdo mají stále práci, málem mohli zapomenout -- třeba kvůli šrotovnému -- na to, že jsme již půl roku v ekonomické recesi.

Doufám, že Klaus Lisabonskou smlouvu podepíše

6. 5. 2009 / Boris Cvek

Právě jsem zhlédl senátní diskusi i hlasování o Lisabonské smlouvě. Myslím, že závažnější agendu český parlament dlouho neměl a dlouho mít nebude. Schválení Lisabonské smlouvy v Senátu jsem proto uvítal s velkou úlevou, i když to ještě není konečné vítězství rozumu nad klausismem, protože prezidentův podpis není rozhodně zajištěn (chystají se další obstrukce smlouvy jako podání k ústavnímu soudu a nikdo neví, co lidová tvořivost klausistů ještě vymyslí).

Virus nové chřipky byl zaznamenán v Polsku

7. 5. 2009

KD│Ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová na večerní tiskové konferenci oznámila, že Polsku byl zaznamenán první případ výskytu onemocnění chřipkou A/H1N1. Nakažena je osmapadesátiletá žena, která 2. května přiletěla z New Yorku na se společností LOT. Hospitalizována je na infekčním oddělení nemocnice Mielcu a užívá antivirové léky. Tři členové rodiny, s nimiž byla dotyčná v kontaktu, se nacházejí v karanténě, informoval server Wprost 24.

Stav nemocné je relativně stabilizovaný, vykazuje typické příznaky mírné chřipky. Podle vyjádření lékařů není akutně ohrožena na životě ani na zdraví. Během letu prý nejevila příznaky chřipky, takže šance, že nakazila někoho ze 178 spolupasažérů, je poměrně malá. Přesto všichni dotyční prošli prohlídkou a lékaři budou sledovat jejich zdravotní stav ještě sedm dní. Podobné opatření se týká i sedmnácti pohraničníků a celníků, kteří pasažéry kontrolovali. Letadlo samo musí projít dezinfekcí.

Ministryně večer pro televizi TVN24 uvedla, že nakažlivost chřipky A/H1N1 je nižší než u sezónní chřipky a není tedy třeba se nadměrně obávat infekce. Zopakovala tak vyjádření několika polských expertů, podle nichž má nový virus jen malý epidemiologický potenciál. Později ještě proběhla další tisková konference informující o podrobnostech opatření přijatých státními orgány.

Zdroj: ZDE

Europoslanci smetli telekomunikační reformu

6. 5. 2009

Europoslanci dnes překvapivě neschválili takzvaný telekomunikační balíček, který měl zásadně reformovat trh s elektronickými komunikacemi. Měli obavy o práva internetových uživatelů, zejména se týkaly podmínek, za nichž mohou být internetoví piráti odpojeni od internetu. Zástupci parlamentu se přitom na telekomunikačním balíčku minulý týden s členskými zeměmi shodli, informovala ČTK.

Zdroj z českého předsednictví, které vyjednávání vedlo, pro ČTK označil za "neuvěřitelné", že poslanci důležité části reformy odmítli, přestože se na něm minulý týden shodly evropské instituce včetně zástupců parlamentu.

Jednou z nejdiskutovanějších částí odmítnutého telekomunikačního balíčku je způsob, jakým přistupovat k internetovým pirátům a jak vůbec v unii definovat právo přístupu na internet. Podle kompromisu vyjednaného minulý týden měli být internetoví piráti "odstřiženi od internetu" bez předchozího soudního rozhodnutí. Měli pak ale mít právo na následné přezkoumání soudem. U europoslanců to ale dnes neprošlo.

Celý článek: ZDE

Film Iveta vybrán do soutěže na Edinburském filmovém festivalu

6. 5. 2009

Krátkometrážní dokumentární film Iveta o romské rodině ze Slovenska, žijící v Glasgow, který natočila spolupracovnice Britských listů a studentka dokumentaristiky na Edinburgh College of Art Dominika Švecová, byl vybrán do prestižní soutěže Scottish Short Documentary Award (Cena za skotský krátký dokumentární film) na letošním Edinburském mezinárodním filmovém festivalu.

Film se bude promítat pro veřejnost na festivalu dne 20. června 2009 ve 14 hodin. Festival se koná ve Filmhouse, 88 Lothian Road, EH3 9BZ. - Blahopřejeme! (red.)

Značka Obama

Prodejní značka Barack Obama

6. 5. 2009

KD│Barack Obama je značka. Značka navržená tak, aby poskytla dobrý pocit z vlády, zatímco absolutní vládci korporací plení státní finance, zvolené zástupce podmazává armáda lobbistů, korporátní média nás baví pomluvami a trivialitami a na Středním Východě bují koloniální války. Značka Obama z nás dělá šťastné konzumenty. Bavíme se. Cítíme naději. Máme rádi svého prezidenta. Věříme, že je jako my. Jenže všechny značkové produkty vzešly z manipulativního světa korporátní reklamy a jsme jimi sváděni k tomu, abychom dělali a podporovali věci, jež nejsou v našem zájmu, napsal pro Thuthdig Chris Hedges.

Co nám značka Obama výměnou za všechnu naši víru a naději poskytl? Jeho administrativa ve zničujícím úsilí znovu nafouknout bublinovou ekonomiku utratila, zapůjčila nebo garantovala Wall Street a insolventním bankám 12,8 bilionu dolarů pocházejících z kapes daňových poplatníků, což je taktika, která v nejlepším případě předešla katastrofě a z krize nás vyvede zcela vyčerpané. Značka Obama alokovala téměř bilion dolarů do obranných výdajů a pokračování zhoubných imperiálních projektů v Iráku; vojenští plánovači nyní odhadují, že tam příštích patnáct až dvacet let zůstane 70 000 vojáků. Značka Obama rozšířila válku v Afghánistánu, včetně použití bezpilotních letounů k přeshraničním náletům v Pákistánu, které v posledních třech měsících zdvojnásobily počet zabitých civilistů. Značka Obama odmítla zmírnit restrikce bránící dělníkům, aby se organizovali, a neuvažuje o jednotném neziskovém zdravotnickém systému pro všechny Američany. Značka Obama nehodlá ani stíhat Bushovu administrativu za válečné zločiny včetně mučení, odmítl zrušit Bushovy utajovací zákony a obnovit habeas corpus.

A v 105. den Obamovy vlády...

6. 5. 2009

Možná je opravdu Barack Obama ten nejlepší, míní v deníku Washington Post Dana Milbank.

Zprávy jsou totiž téměř nadpřirozeně dobré.

Hospodářství? Se vzpamatovává.

Trhy? Rostou.

Prasečí chřipka? Slábne.

Sucho? Končí.

Předseda spojených armádních štábů ujistil veřejnost, že jaderné zbraně v Pákistánu jsou bezpečně zajištěny.

K výročí Fr. A. Hayeka

Velký bojovník proti socialismu

6. 5. 2009 / Adam Votruba

Před 110 lety - 8. května 1899 - se narodil světový ekonom a liberální myslitel Friedrich A. Hayek. Hayek je považován za otce neoliberalismu a jeho myšlenky mají dodnes velký vliv na ekonomickou vědu i na politiku liberálně-konzervativních stran. Už proto stojí za to se k jeho myšlenkám vracet. Hayek věnoval velkou část svého životního díla boji proti socialismu, který podle něj ohrožuje svobodu jednotlivce a civilizaci. Esejisticky psaná kniha "Cesta do otroctví", kde se poprvé věnoval tomuto problému, mu získala světovou proslulost. I čeští liberální politikové a novináři se na ni rádi odkazují a nesmlouvavá kritika socialismu jistě lahodí jejich sluchu.

I nás to může potkat

6. 5. 2009 / Silvia Weiszová

Z dorovnávání byli vyjmuti tak zvaní federální důchodci. Jsou to lidé, kterým je dnes mnohdy již více než osmdesát let. Nejenom že mají nespravedlivě nízké důchody, ale nemají ani právo na sociální služby a příspěvky v bezmocnosti. Tyto služby se vykonávají a příspěvky vyplácejí v ČR ze státu, ze kterého je důchod pobírán, a na Slovensku podle místa trvalého bydliště.

Čili tito stařečkové vlivem špatné práce úředníků nemají nárok na nic odnikud.

Už léta bojuji za spravedlivé důchody pro určitou část našich českých důchodců, kteří měli tu smůlu, že v době rozdělení federace podnik, ve kterém byli zaměstnáni, sídlil na Slovensku.

Tito lidé, ačkoliv si platili sociální a důchodové zabezpečení jako kdokoliv jiný, byli rozdělením federace postiženi několika způsoby.

Inkluze znevýhodněných v českém školství?

6. 5. 2009 / Blanka Hrudková

Tato stať je reakcí na vyhlášení rozvojového programu MŠMT "Na podporu škol realizujících inkluzívní vzdělávání", který byl představen veřejnosti ve všech hlavních televizních zpravodajských relacích jako "inovativní" program pro podporu znevýhodněných a postižených dětí. Na ČT byl dokonce doprovázen reportáží o rodině s mentálně postiženou dívkou tak, aby dokumentovala spásotvornost a nezbytnost "koncepčních" kroků MŠMT, které jsou však velmi nedokonalé.

Tato manipulace veřejným míněním za použití hendikepovaného dítěte, za níž není obsahově naprosto nic nového a systémového, má blíže spíše propagandě než seriozní práci odborníků, kteří mají koncepčně zvládnout jeden z dlouhodobých problémů českého školství.

Atentát v bagdádské čtvrti Wazírija.

Význam "mediálně nezajímavé" destabilizace Iráku pro osud Obamovy administrativy a NATO

5. 5. 2009 / Karel Dolejší

Kromě nezměrného lidského utrpení, vůči němuž už většina západní veřejnosti dávno otupěla, existuje ještě nejméně jeden další důvod, proč situaci v těžce zkoušené zemi mezi řekami nadále pozorně sledovat - a tím je osud Obamovy administrativy. Obama během kampaně obviňoval George W. Bushe, že promeškal šanci zvítězit ve "správné" válce proti teroristům v Aghánistánu, když vedl zbytečnou válku v Iráku. Obamův plán je nyní plánem "nápravným": Chce angažmá v Iráku omezit na minimum a všechny síly investovat do "správné" války. Slovo "nemožné" ve slovníku amerického prezidenta nenajdeme, takže nemůžeme očekávat přijetí názoru řady analytiků, podle nichž ani celé NATO dohromady nedisponuje dostatečnými počty expedičních jednotek, které by dokázaly Afghánistán pacifikovat. A je to v zásadě otázka kupeckých počtů.

Horor bus, aneb cesta busem jako s trusem

5. 5. 2009 / Monika Binke

"Raději nikam nepište, nebo nám ty autobusy zruší úplně a nedostaneme se už nikam!"

O "kultuře cestování" českými vlaky jsem psala nedávno. Dálkové autobusové spoje jsou však ještě silnější káva. Dne 1.5.09 jsem takhle jela autobusem z Prahy směr Mělník, Dubá, Česká Lípa, Nový Bor, Varnsdorf, Rumburk. Pokud předpokládáte navýšení spojů kvůli třem dnem volna, jste na omylu. První přímý autobus končící v České Lípě jede v 11.30 hodin. Bus v 9 hodin prý nejel. Na zastávce stojí více než stovka lidí, někteří údajně od ranních hodin. Přesto se polovina lidí do autobusu nedostane. Někteří to vzdají a odchází. Jiní se domlouvají zda volit cestu stopem nebo vlakem, který ale jede několik hodin s přestupy, které na sebe mnohdy časově nenavazují.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a