A v 105. den Obamovy vlády...

6. 5. 2009

Možná je opravdu Barack Obama ten nejlepší, míní v deníku Washington Post Dana Milbank.

Zprávy jsou totiž téměř nadpřirozeně dobré.

Hospodářství? Se vzpamatovává.

Trhy? Rostou.

Prasečí chřipka? Slábne.

Sucho? Končí.

Předseda spojených armádních štábů ujistil veřejnost, že jaderné zbraně v Pákistánu jsou bezpečně zajištěny.

Předseda senátního finančního výboru ujistil veřejnost, že letos bude provedena radikální restrukturalizace amerického zdravotnictví. Warren Buffet ujistil veřejnost, že ekonomika se dostala "ven z pohyblivých písků". A Nejvyšší soud je tak sebevědomý ohledně stavu národa, že věnuje pozornost prsům Janet Jacksonové.

Říkejte tomu správná politika, jak tvrdí Demokraté, anebo začátečníkovo štěstí, jak tvrdí několik posledních Republikánů, avšak je téměř hlasitě slyšet, jak si národ kolektivně oddechl.

Rychlé zlepšení nálady veřejnosti je v moderní historii bez precedentu. Minulý týden zjistil Washington Post, že 50 procent Američanů nyní zastává názor, že se věci vyvíjejí správným směrem. Loni začátkem října si to myslelo 8 procent Američanů. Názory na prezidenta Obamu jsou neuvěřitelně pozitivní. 90 procent Američanů má pocit, že je Obama ochoten naslouchat jiným názorům a více než 70 procent ho považuje za silného politika, počestného a důvěryhodného, za člověka, který rozumí problémům lidí.

A to všechno bylo ještě tehdy, než včera propuklo všeobecné štěstí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.5. 2009