Virus nové chřipky byl zaznamenán v Polsku

7. 5. 2009

KD│Ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová na večerní tiskové konferenci oznámila, že Polsku byl zaznamenán první případ výskytu onemocnění chřipkou A/H1N1. Nakažena je osmapadesátiletá žena, která 2. května přiletěla z New Yorku na se společností LOT. Hospitalizována je na infekčním oddělení nemocnice Mielcu a užívá antivirové léky. Tři členové rodiny, s nimiž byla dotyčná v kontaktu, se nacházejí v karanténě, informoval server Wprost 24.

Stav nemocné je relativně stabilizovaný, vykazuje typické příznaky mírné chřipky. Podle vyjádření lékařů není akutně ohrožena na životě ani na zdraví. Během letu prý nejevila příznaky chřipky, takže šance, že nakazila někoho ze 178 spolupasažérů, je poměrně malá. Přesto všichni dotyční prošli prohlídkou a lékaři budou sledovat jejich zdravotní stav ještě sedm dní. Podobné opatření se týká i sedmnácti pohraničníků a celníků, kteří pasažéry kontrolovali. Letadlo samo musí projít dezinfekcí.

Ministryně večer pro televizi TVN24 uvedla, že nakažlivost chřipky A/H1N1 je nižší než u sezónní chřipky a není tedy třeba se nadměrně obávat infekce. Zopakovala tak vyjádření několika polských expertů, podle nichž má nový virus jen malý epidemiologický potenciál. Později ještě proběhla další tisková konference informující o podrobnostech opatření přijatých státními orgány.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009