28. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 6. 2006

"Test IQ" v pondělní MF Dnes

Rovněž NENÍ PRAVDA tvrzení MF Dnes, že s celou tou raketovou záležitostí přišla první. Dost dlouho před volbami o tom psaly Britské listy. Lež jako věž tedy.

Britské listy o plánech na raketovou základnu ve střední Evropě poprvé informovaly 9. července 2004, kdy je v této věci citoval britský deník Guardian, pozn. red. BL.

Dostal jsem se náhodou k článku pana Jocha "Test IQ: chcete americkou základnu?" a dost mě z něj zamrazilo. Otištěn v rubrice Hydepark v pondělní (26.6.) MF Dnes a online je na stránkách Občanského institutu. Zvláštní, že MF Dnes uveřejní tak nenávistný a uječený článek, zatímco spousta jiných názorů nenajde sluchu. Není to náhodou taky v rozporu s trestním zákoníkem - podněcování rasové a národnostní nesnášenlivosti?

Podobné "názory" se uveřejňovaly za nacismu ve státních tiskovinách, jen ty výrazy byly trochu jiné, např. jako "zběsilá ruská soldateska", "židobolševická po krvi lačnící lůza" apod. Doporučuji návštěvu archivu, píše Jan Čihák.

9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice ZDE

Americká strategie národní bezpečnosti TÉMA BL

Budoucnost NATO a OSN TÉMA BL
Zneužitelné technologie TÉMA BL
Americká protiraketová základna v České republice TÉMA BL

Pokud pan Joch chtěl tímto článkem vyprovokovat diskusi, budiž, jenže se mi spíš zdá, že svým slovům prostě věří.

Není to tak dlouho, co MF Dnes a další tiskoviny převzaly bez dechu zprávu o tom, jak krvelačný Írán vlastní jakési střely. Bohužel si jejich název nepamatuji přesně, kromě Shahabu to byla ještě alfanumerická zkratka... na netu jsem dopátral, že zbraň tohoto označení je původně ruský model, vyráběný tak od padesátých let, něco na způsob kaťuší s doletem několika desítek (!!) km. Všichni to jako ovce oddrmolili.

Jiná věc. Nedávno napsal íránský prezident dopis prezidentu Bushovi. Ani jedno české médium se neuráčilo uveřejnit jeho text, jen všichni odpapouškovali hlášku velké Condie.

A teď několik poznámek k Íránu - jeho civilizace a kultura je starší než většina tzv. západní kultury a je nesmírně zajímavá a plodná. Narozdíl od plastikové Ameriky. Peršané nejsou nijak příliš spřízněni s Araby, pokud někdo nadává na arabáše. Patří do indoevropských národů jako Slované například. Samotná perština (farsí) toho má s arabštinou společného asi jako maďarština s češtinou. Stereotyp představ o tom, že Írán je poušť plná zaostalých vousatých magorů toužících upižlávat hlavy nevěřících a křesťanů (viz korán a uznání neposkvrněného početí Panny Marie a Krista jako proroka - jediný rozdíl že neuznávají Krista jako syna Božího, jen jako proroka) - tahle představa je hovadina, ale někomu se moc hodí. Někomu se hodí dělat ďábla ze zemí islámu na straně jedné a ze zemí západu jako prohnilého bezbožného bordelu na straně druhé.

Írán v posledních letech nehorázně modernizuje a rozvíjí se, a samozřejmě je silnější ve svém regionu...a co se jeho vnitřní záležitosti týká - vzpomeňte kdo vždy demonstruje apod. Mladí, studenti. Mrkněte na demografickou strukturu Íránu. Těch ultrakonzervativních dědků není tolik a problém by se po čase vyřešil biologicky.

Když pan Joch tak zapáleně mluví o terorismu a nebezpečí, co mi poví k Americe? Proč zvítězil Ahmadínedžád s protiamerickou rétorikou ve volbách? Pojdme do minulosti. Teď v Íránu panují následky íránské islámské revoluce. Před ní byl šáh. Byl vemi neoblíbený, zkorumpovaný a snažil se přesně o totéž jako mnozí dnes - nahrabat co nejvíc pod sebe a přes noc všechno pozápadnit. PŘED NÍM byl ministerský předseda Mohammad Mossadegh, nesmírně populární levicový politik, který rozjel pozemkové reformy, modernizaci země. Byl svržen při operaci AJAX provedenou CIA ve prospěch povolného šáha. Důvod? Chtěl zestátnit íránský ropný průmysl, což by vyvětralo kapsy anglickým a americkým firmám. Trochu divné, když někomu drancují jeho přírodní bohatství, on si to musí nechat líbit a má z toho kulové.

Co se amerického kontinentu týká: Panama, Kostarika, Bolívie, Argentina, Venezuela, Chile... a kolik jich bylo, kde se Amíci pokoušeli svrhnout (nebo rovnou svrhli) místní vlády, co jim nešly na ruku. Slavnému Pinochetovi taky pomohli k moci.

Saddáma za války s Íránem (Saddám ho napadl!!!!) mu rvali horem dolem zbraně i peníze a najednou byl diktátor?

Vycházejí mi z toho dva závěry:

1. Amerika se chová jako arogantní, násilný a nenažraný kolos (5% amíků (z celkového mn. obyv. světa) spotřebová cca 25% všech zdrojů). Kdo nejde s ní, toho zašlápne. Klidně spolupracuje s teroristy a diktátory, když se jí to hodí. Dnešní diktátoři poslušní Americe -- např. vládce Saúdské Arábie, Kazachstánu, Uzbekistánu.... Neuznává nic odlišného a žel nachází spoustu análních speleologů zvlášť v mininárůdcích jako jsou Češi, z nichž mnozí přes pivní panděro nedohlédnou dál než k nejbližšímu plotu. Obrazně i doslova. Své zájmy prosazuje bezohledně a krutě. Bush se chová jako náboženský pošuk, stejně jako všichni ti bojovníci Alláhovi a podobní kreténi.

2. extrémní podoby islámu do značné míry vznikly v posledních desetiletích jako odezva na bídu a bezvýchodnost v řadě zemí. Kolonialismus odezněl a blbost vykvetla, k moci se v těch zemích dostali místní diktátoři, kteří je kolikrát uvrhli ještě do větší mizérie. Diktátoři, často podmazaní západními koncerny, drancovali a nechávali drancovat místní přírodní zdroje, a kdo se koncernům postavil, toho sejmuli ti nebo oni. Na straně mnoha islámských zemí je dneska k západu děsivá směs nenávisti, ZÁVISTI, pocitu méněcennosti, zaostalosti plynoucí z bídy. Náboženství se jako obvykle stalo jen korouhvičkou v ruce vymaštěnců toužících po moci. Není to o islámu, ale o lidech, kteří se vlivem dlouhodobé bídy, bezvýchodnosti a mizérie nechali zfanatizovat. Tak nějak přišel ke korytu i Hitler....

Řešení se mělo hledat už dávno, ale nehledalo. Teď se čeká, až něco praskne, věci možná došly moc daleko. Ale každopádně, pokud pan Bush napadne Írán preventivně se spoustou keců o demokracii (vládě peněz a arogance nejhrubšího zrna), bude vina na straně "civilizovaného" západu.

Nikdo není bez viny, ale nikdo nemá právo napadnout jinou zemi pro subjektivní tvrzení, že je nebezpečná. Po všech těch lžích o Iráku například. Běžný iráčan dnes vzpomíná se slzou v oku na Saddáma, ve jménu demokracie..... Ať hledám jak hledám, Írán kromě vágních obvinění z podpory terorismu nic moc na svědomí nemá, narozdíl od USA, které mají na hlavě nehorázné množství másla a bohužel i lidské krve.

Upřímně přiznám, že řešení neznám. Snad jedině jako v pohádce, že by někdo zavelel "Hlavy dolů" a zabouchalo by to v ústředích v Teheránu i Washingtonu... a v řadě dalších míst. Jenže to je pouze idea z drastické pohádky. Situace na světě už je asi natolik složitá, že žádné její jednoduché a přesně pojmenovatelné řešení neexistuje. Vím ale jedno -- "jednoduchá a rázná" řešení nabízená jedinci typu pana Jocha jsou nebezpečná a většinou jsou nejjistější cestou do pekel.

                 
Obsah vydání       28. 6. 2006
28. 6. 2006 Lety CIA se v Evropě "nesmějí opakovat"
28. 6. 2006 Co když spojenec nemluví pravdu Oldřich  Průša
28. 6. 2006 Manipulativní MFDnes
27. 6. 2006 "Test IQ" v pondělní MF Dnes
28. 6. 2006 Co si myslí Michal Kocáb?
28. 6. 2006 Letní trable Jan  Nedvěd
28. 6. 2006 Izraelská armáda vstoupila do pásma Gazy
28. 6. 2006 Homosexualita "vzniká v důsledku pozice nenarozeného plodu v těle matky"
28. 6. 2006 Záviš Kalandra ve stínu Pavel  Pečínka
28. 6. 2006 Záviš Kalandra Ondřej  Slačálek
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti
28. 6. 2006 Doručte to expres! Filip  Rožánek
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Chirac podpořil neoblíbeného premiéra Simone  Radačičová
28. 6. 2006 Odpady na Radě EU: České republice se podařilo získat další spojence
28. 6. 2006 Česko nesouhlasí s plánem EU na změnu definice spaloven odpadů
28. 6. 2006 Zaskočila mě sprostá kampaň proti Gustávu Murínovi
28. 6. 2006 Je to inak Gustáv  Murín
28. 6. 2006 Sex s pětiletými dětmi je pedofilie Lenka  Vytlačilová
28. 6. 2006 Ochrana před domácím násilím není protidemokratická Jan  Potměšil
27. 6. 2006 Fénix, pták z popela povstavší Pavel  Kopecký
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!
28. 6. 2006 Budeme se muset hodně změnit Michal Z. Čenko
28. 6. 2006 "Ukřižuj, ukřižuj ho!" Jan  Polívka
27. 6. 2006 PR pro farmaceutické firmy, tentokrát v iHNed Petr  Wagner
27. 6. 2006 Čína hodlá pokutovat média, která přinesou informace o katastrofách bez vládního souhlasu
27. 6. 2006 Koaliční smlouva, aneb "Kdo si přeje víc?" Miloš  Dokulil
26. 6. 2006 Severní Korejci nejspíše rozhodnou, zda budou na českém území americké rakety Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 Je Mladá fronta Dnes zkorumpované médium? David  Rath
27. 6. 2006 Péče o bezpečnost a zdraví na silnicích Wenzel  Lischka
27. 6. 2006 Lidé a zvířata Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
27. 6. 2006 Jak MFDnes zkresluje skutečnosti Jakub  Rolčík
26. 6. 2006 Kdy se omluví za "investigativní" pomluvy Česká televize? Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
27. 6. 2006 Nikdy neříkej nikdy Oskar  Krejčí
27. 6. 2006 Ukrajina může ohrozit energetické potřeby Evropy Stanislav  Kliment
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 O studené občanské válce Alex  Koenigsmark
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce