9. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 1. 2006

Právo na to být jiný

My emancipované nejsme lepší ...

Dámy -- režisérku Olgu Sommerovou a komentátorku Janu Bendovou v Mladé Frontě Dnes pobouřil -- alespoň tak soudím podle jejích reakcí -- názor premiérové Paroubkové na "úlohu žen v dějinách" - že totiž politika je spíše věcí mužů. Je. V Praze stejně jako v Paříži, New Yorku či Moskvě. To je realita světa, ženoucího se za povrchností moci i pomíjivostí peněz. Na názoru Zuzany Paroubkové nevidím nic pobuřujícího. Je to totiž právě jen názor. Na něj má nárok každý. I premiérova žena. A není v něm nic, co by někoho utlačovalo. Je dokonce viděním světa, po kterém lze i toužit. Domácí štěstí.

Sama jsem emancipovaná až běda -- váhám, zda mám použít výraz feministka -- ale nedomnívám se, že všechny ženy musí nutně toužit po tom, trávit čas do sedmi či devíti večer ve sněmovně či na tiskových konferencích vlády, které bývají někdy i hluboko po půlnoci.

Je to zvláštní situace. Před patnácti lety, kdy se dcery mých starších kolegyň hromadně vdávaly, mi ony matky domlouvaly stejně jako, kdybych byla jejich dcera, že bych si místo posedávání v jazykových a jiných školách měla najít někoho, kdo mi vyrobí děti a já s ním budu povinně šťastná. Ostatně žen, které mají dojem, že nemá-li žena děti a muže, nemůže být šťastná, je pořád dost. Neposlechla jsem je. Moje chyba.

Vzhledem k mé dnešní profesi - a dnešní době - se setkávám spíše s dalším extrémem -- ženami, které si o sobě myslí, že jsou emancipované. Přitom jsou jen uštvané. Ty se na každou svou "družku", která chce být spíše doma a starat se o manžela, rodinu, děti, psa či zahrádku dívají jako na slepičku, nehodnou vzdechu. Pohrdají jí. Situace se otočila. Tyto emancipované ženy získaly dojem, že řídí svět. Houby...

Když už jsme si tu rovnoprávnost vybojovaly, tak ksakru, buďme emancipované povinně a všechny (všichni). Nucení k emancipovanému životu je ovšem stejně příšerné, jako nutit všechny ženy, aby se povinně zahalovaly či povinně zůstávaly doma a velebily moudrost svých manželů, dokud je smrt nerozdělí.

Ano, v politice ženy chybí. Na rozdíl od feministek si ale nemyslím, že by měla existovat pro ženy pozitivní diskriminace, či dokonce kvóty, ženoucí je stále výš, jak kurs cen ropy. Je přece strašné se dostat na nějaký post proto, že jsem žena a jiná se do soutěže nepřihlásila. Vadilo by mi, kdybych o sobě musela pochybovat. Zda jsem opravdu tak dobrá nebo zda jsem byla prostě jen součástí povinného procenta.

Chce-li žena dělat kariéru, nechť ji činí. Se všemi důsledky. S rozpadem rodiny, vztahů, infarktem, alkoholismem, samotou stáří. Bez rodiny, dětí, vnoučat. Jsem novinářka a nemyslím, že mne kdy napadlo vysvětlovat svému šéfovi, že na ten sjezd opravdu nepojedu, protože ... I když jsou novinářky, které tak činí. Kompromisy se v soukromém životě i v politice dělat nedají. Jednou tak a podruhé jinak... Vvybrala jsem si dobrovolně. Za své štěstí nebo prohru si mohu sama. Jen a jen sama. Žádat jakoukoliv úlevu kdekoliv (manžel na mateřské či volno v práci na ošetřování tu jednoho, tu druhého dítěte) by mi připadalo nemístné. Věděla jsem, do čeho jdu. Do "boje" v mužském světě. Většina kameramanů i reporérů jsou muži. Většina politiků jsou muži. Většina vojáků jsou muži. Do války všech proti všem podle mužských pravidel, mužské logiky i síly.

Změnit ten svět s jeho archetypy, předsudky i genderovými stereotypy je práce na celé generace. A navíc - tato společnost ve svém počátku rozbila systém podpory emancipace žen, který zde vytvořila předchozí politická garnitura. Osvobozenou domácnost, mateřské školky, jesle, automatismus novomanželských půjček se státem podporovaným úrokem, lékařskou síť, dětské hřiště, pionýrské domy, lidové školy umění za babku, prázdninové tábory, lázně... Nechválím předešlé, jen konstatuji, protože ze svého okolí vím o ženách, které zoufale shánějí jesle, protože do práce prostě musí a jesle již téměř vymizely. A kdo má na chůvu.

Dnes chybí služby, které by kariérním ženám pomáhaly v jejich vedení domácnosti. Protože žena, která tráví v práci značné množství času, na některé věci včetně regenerace svých sil a domácnosti prostě opravdu čas nemá. Pokud žije v dvoukariérním vztahu, pak jí už vůbec nikdo nepomůže, pokud není dost bohatá, aby si najala služku. Vzniká tak ekonomická bariéra, pro určitou, značnou část společnosti nepřekonatelná. To ale není jen ženská věc. Sama znám řadu osaměle žijících, časově a kariérně vytížených mužů a ti mají úplně stejný problém. Potřebují vyprat, vyžehlit, umýt okna, uklidit....

I když jsou zajímavou cílovou skupinou, nikdo pro ně nepostaví penzión pro osamělé pány , obdobu Ženských domovů. Dům plný garsoniér, s vrátnicí, předávající vzkazy a poštu, prádelnou, žehlírnou a úklidem v ceně. Se saunou, holičem, klubem, restaurací či lékařem. S obchůdkem, který bude mít otevřeno nonstop. S nájmem do pěti tisíc za dvacetimetrovou místnost se sprchou a záchodem. Víc prostoru osaměle žijící muž, přes den v práci a večer připojený na internet či televizi, nepotřebuje.

Ano, jsou dámy, které místo ježdění po sjezdech se starají doma o zázemí svému muži. No a? Proč bych na ně měla hledět svrchu? To, že si paní Paroubková myslí, že žena má být oddaná, trpělivá a laskavá, je její věc a bude-li oddaných trpělivých a laskavých žen více, bude jen dobře. Bude více spokojených, nevystressovaných mužů v řídících funkcích. Šedesát procent rozvodovosti není číslo, kterým by se mohla společnost chlubit. V parlamentu ho ale nemá kdo často připomínat, neb žen, kterých se týká, je tam příliš málo. Příliš málo žen chce vstoupit a obstát ve světě mužů, když pracovní doba trvá do sedmi i devíti večer... sedm dní v týdnu. 56 týdnů v roce. Paroubková vyzdvihla roli ženy v její ženskosti. Roli ženy dávající péči, lásku a zázemí. Vytížené ženy, stressované svými tvůrčími i vztahovými krizemi, závislé na alkoholu a prášcích, jí nejspíše neporozumí. Rozumět jí nemohou a ještě jí závidí její domácí štěstí. Je to ale její názor -- proč by měl být horší, než ostatní? Žijeme v době, kdy ženy mohou opravdu všechno. Mohou být oněmi vysmívanými jeřábnicemi, vojačkami, pilotkami, manažerkami - ale i domovem pro své muže. Není proto třeba pohrdlivě shlížet na ty, které nechtějí být Marie Curie Sklodowskými.

Olga Sommerová je nepochybně obdivuhodná žena. Stihne vše. A nebo ne? Ale přehlížet kohokoliv pro JEHO způsob života a JEHO hodnoty je "chucpe".

Nezastávám se Zuzany Paroubkové, ač si to mnozí jistě tak vyloží. Vždycky se bojovalo -- a bojuje za PRÁVO žen zapojit se do veřejného i kariérního života Pozor -- právo, nikoliv POVINNOST. Nechť tedy ženy mají stejné právo být doma. Stejně jako muži. Má-li je kdo živit.

Žena, která je doma, je stejně dobrá, jako žena, která "bádá ve vědě" či "dělá politiku". Vybrala si to. To je ono právo, za které bojovaly feministky minulého a předminulého století. Jsou ženy, které skvěle vaří, mají doma uklizeno, podporují svého manžela a ještě si najdou chvilku pro sebe, své sebevzdělání, koníčky, charitu. A pak jsme my, jimž na domácnost padá prach, své staré rodiče vidíme jednou za půl roku, vaření obstarají v čínském bistru a žehlení je projekt, odkládaný několik týdnů či měsíců. My, emancipované, nejsme lepší. Jsme jen JINÉ.

Autorka je heterosexuální svobodná bezdětná parlamentní analytička České televize

                 
Obsah vydání       9. 1. 2006
9. 1. 2006 To se nám ta volební kampaň pěkně rozbíhá Filip  Sklenář
9. 1. 2006 Horní Jiřetín a Černice: komu zvoní hrana? Martin  Škabraha
9. 1. 2006 Robert Fisk: "Šaron bude navždy považován za válečného zločince"
6. 1. 2006 Válečný zločinec Ariel Šaron
9. 1. 2006 11 Jiří  Studený
8. 1. 2006 Zemře Šaron na kabalistické prokletí? Štěpán  Kotrba
7. 1. 2006 Je záhadou, proč se Šaron na poslední chvíli změnil
9. 1. 2006 Šaron: Doražte ho Karel  Dolejší
9. 1. 2006 Den, kdy lidé stanou navzájem si rovni před Bohem a budou čekat na svůj konečný osud Štěpán  Kotrba
9. 1. 2006 Nakladatelství Mladá fronta nedodržuje smlouvy Lubomír  Brožek
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce
9. 1. 2006 Není všechno paráda, co žijem Václav  Dušek
9. 1. 2006 Rendezvous with Death Tomáš  Krček
9. 1. 2006 Málokoho napadne, že od časů Kemala Atatürka je Turecko stabilní demokracií Egon T. Lánský
9. 1. 2006 Právo na to být jiný Irena  Ryšánková
7. 1. 2006 ČTK: chcíplá fena a státní pohřeb Štěpán  Kotrba
9. 1. 2006 Většinu amerických padlých mohly zachránit kvalitnější balistické vesty Karel  Dolejší
6. 1. 2006 Formát DVD je zastaralý
9. 1. 2006 Bohatí: chudým se nechce pracovat
9. 1. 2006 Já mám v Praze tři domy... Miroslav  Kodet
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
9. 1. 2006 Jedenácté přikázání Ladislav  Žák
7. 1. 2006 Merkelová kritizovala tábor v zálivu Guantánamo
9. 1. 2006 Mnohé nepravosti se děly jménem církve
9. 1. 2006 Německo sází na energetickou efektivitu a nezávislost, proto končí s jadernou technologií
7. 1. 2006 Čeští středoškoláci míní, že "je proti terorismu třeba důrazně bojovat"
9. 1. 2006 Asociace pro mezinárodní otázky je nepolitická organizace
22. 11. 2003 Adresy redakce
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2006 Právo na to být jiný Irena  Ryšánková
5. 1. 2006 Hnutí pro život: Za svět konzervativnější a méně svobodný! Linda  Sokačová
4. 1. 2006 Ministerstvo vnitra bude vyšetřovat "udělování víz za sex"   
25. 11. 2005 Britský soudce: Opilé ženy jen těžko prokáží znásilnění   
24. 11. 2005 Proč se ženy nedívají na gay porno? Jan  Stern
24. 10. 2005 Ivanova válka: O hromadném znásilňování německých žen v roce 1945   
24. 10. 2005 Afgánský novinář odsouzen na dva roky do vězení za to, že ze zastal práv žen   
19. 9. 2005 Pro ženy se nesluší hájit zapáleně svůj názor?   
27. 6. 2005 Mrtvé maminky nepláčou   
21. 6. 2005 V arabském světě lidé neumějí milovat   
13. 5. 2005 Porodnost klesá v důsledku zbytnění sociálního státu   
12. 5. 2005 Dvě zprávy pro dobráky, kteří by chtěli řešit propad porodnosti a la pan Mareš Lenka  Vytlačilová
26. 4. 2005 Dívky jsou zapomenutými obětmi válek   
12. 4. 2005 Terry Schiavo a potraty Petr  Sláma
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí