Egyptská revoluce

3. 2. 2011

  • Ve čtvrtek došlo v Káhiře k novým potyčkám mezi stoupenci Mubaraka a prodemokratickými aktivisty.
  • Na náměstí Svobody v Káhiře je podle televize Al Džazíra stále asi 10-15 000 lidí
  • Přicházejí zprávy od některých lidí na náměstí Svobody v Káhiře, že armáda se nyní staví na stranu stoupenců Mubaraka.
  • Mluvčí amerického ministerstva zahraničí P.J.Crowley odsoudil pokusy egyptských úřadů zastrašovat zahraniční novináře a bránit jejich novinářské práci.
  • Čtvrtek dopoledne: Egyptská armáda rozehnala Mubarakovy stoupence
  • Představitelé britské, francouzské, německé, italské a španělské vlády vydali prohlášení, požadující "rychlý a uspořádaný přechod k vládě založené na širokém konsensu".
  • Egyptští demonstranti zadrželi 120 osob s průkazy tajné policie či vládnoucí politické strany. Většina z nich byla zadržena, když útočili na demonstranty.
  • V noci na káhirském náměstí Svobody došlo k několika vážným incidentům. Ve 23 hodin a ve 4 hodiny ráno na demonstranty kdosi střílel ostrými náboji. Nejméně sedm osob bylo usmrceno a více než tisíc zraněno.
  • Egyptský premiér Ahmed Shafiq se omluvil za násilí proti demonstrantům a přislíbil, že se bude vyšetřovat.
  • Egyptská vláda popřela, že zmobilizovala Mubarakovy stoupence proti demonstrantům.
  • Egyptský viceprezident Omar Suleiman vede dialog s egyptskými politickými stranami ve snaze ukončit protesty. Opoziční politik Mohamed ElBaradej se odmítá těchto jednání účastnit, dokud neodstoupí Mubarak.
  • Mohamed ElBaradej obvinil z násilí "zločinecký režim"
  • Spojené státy odsoudily násilí jako "šokující a politováníhodné"
  • Egyptský generál v penzi sdělil BBC, že armáda bude střílet na Mubarakovy stoupence, pokud začnou útočit na demonstranty. Dodal, že "Mubarak skončí nejpozději zítra".
  • V hlavním městě Jemenu se shromáždily tisíce protivládních demonstrantů a účastní se tam "dne hněvu" proti prezidentu Ali Abdullahj Salehovi. Jeho nabídka, že odstoupí r. 2013, jim nestačí
  • John McCain, americký republikánský kandidát pro prezidentské volby r. 2008, podpořil požadavek, aby prezident Mubarak odstoupil. Vyplývá to z jeho zprávy na twitteru
  • Americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová telefonicky požadovala od egyptského viceprezidenta Omara Suleimana, aby byli potrestáni ti, kdo jsou odpovědní za násilí".
  • V Káhiře bylo ve středu zraněno 1500 lidí.
  • Na 12. února se plánují protesty v Alžírsku. Někteří tamější poslanci usilují o zrušení tamějšího trvale vyhlášeného výjimečného stavu.
  • Televize CNN odvysílala pozoruhodné, tajně natočené záběry, kdy promubarakovští násilníci zaútočili na reportéra CNN Andersona Coopera nedaleko káhirského náměstí Svobody. Místní lidé se v záběrech snaží televiznímu týmu CNN pomáhat
  • Obamova vláda se ocitá pod stále větším tlakem, aby v případě Egypta jednala. Podle činitelů egyptské vlády jsou Obamovy požadavky, aby Mubarak okamžitě odstoupil a aby došlo k "pokojnému předání moci" vzájemně v rozporu.
  • Egyptská vláda se systematicky pokusila umlčovat novináře a ve středu na ně plánovitě její aktivisté útočí.
  • V Egyptě je vypnutý internet, ale Google a Twitter pro Egypťany zprovoznily hlasovou technologii, takže mohou své twitterové zprávy telefonovat.
  • V okolí káhirského náměstí Svobody probíhaly ve středu večer "urputné boje". Násilníci házejí ze střech na demonstranty zápalné bomby.
  • Tisíce promubarakovských stoupenců zaútočily během středy na demonstranty na káhirském náměstí Svobody. Prodemokratičtí demonstranté se ubránili a udrželi kontrolu nad náměstím. Stovky lidí byly zraněny. Násilí promubarakovských stoupenců je zřejmě organizováno. Páchají ho policisté a násilníci v civilu.
  • Mohamed ElBaradej požadoval, aby armáda zasáhla a zastavila násilí.

Blog živě z Káhiry v deníku Guardian, aktualizovaný každou minutu, též k dispozici v arabštině ZDE

Živé vysílání televize Al Džazíra v angličtině, doporučujeme - vysoce kvalitní, objektivní novinářská práce, hájící obyčejného člověka ZDE.

Poučení z krizového vývoje aneb léčba lékaři

2. 2. 2011 / Milan Daniel

Akce lékařů otřásla zavedenými poměry. V těch se totiž dnes musí především "šetřit", aby zůstala zachována "životní úroveň" a zlodějské výnosy nedotknutelné věrchušky, která se v zájmu toho i pěti procent naoko vzdá. Zákon o utahování opasků pak praví, že když se množině utáhne, menšina si může povolit. Tomu se opovážliví doktoři vzepřeli a moc s tím má problém, s nímž se navenek snaží vyrovnat prostřednictvím prodejných médií zacílených na rozumu prosté konzumenty. Problém je o to větší, že lékaři dokázali, že vytčených cílů lze úspěšně dosáhnout.

Tak se na ty kurvy levicový musí - aneb trojstranu si rozvracet nedáme

2. 2. 2011 / Jiří Jírovec

Je to asi měsíc, kdy hradní pán Klaus prohlásil, že je třeba mít klid pro (tvůrčí) práci. Levicová lůza se mu odvděčila soustředěným útokem, využívajíce drobných manažerských pochybení ministrů trojkoaliční vlády a bezpečnostního magnáta druhdy vlastnícího agenturu ABL. Krize vyvolaná lékaři, kteří zapomněli na rozdíl mezi posláním a povoláním, rovněž nesmí stát v cestě k zářným zítřkům. Nemůže mít každý tolik, jako ten kdo krade, to dá rozum.

Druhá arabská revolta: kdo získává a kdo ztrácí

2. 2. 2011 / Immanuel Wallerstein

Arabská revolta roku 1916, kterou vedl Šaríf Husajn bin Alí, usilovala o nezávislost na Osmanské říši. Osmané byli vyhnáni, velkou revoltu ovšem kooptovali Britové a Francouzi. Po roce 1945 se různé arabské státy postupně staly nezávislými členy Organizace spojených národů. Ve většině případů ale jejich nezávislost kooptovaly Spojené státy jako nástupce Británie kontrolující tuto oblast zvenčí, přičemž Francii zůstala její dřívější, teď už jen vedlejší role v Maghrebu a Libanonu.

Ustřihli Chramostovou

2. 2. 2011 / František Řezáč

Kdo si tak, jako já před chvílí, pustí včerejší, pondělní Události a komentáře z archivu ČT24, užasne, jak byla redakcí a moderátorem ustřižena uprostřed řeči paní Vlasta Chramostová. Jednalo se o debatu kolem změn v Národním divadle.

Má kulturní kapitál rodiny vliv na životní šance dětí?

2. 2. 2011

tisková zpráva Sociologického ústavu AV ČR

Praha 1. 2. 2011 -- Skupina expertů pod vedením PhDr. Jiřího Šafra, Ph.D., z oddělení Studia sociální struktury ze Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i., dnes na tiskové konferenci seznámila širší veřejnost s výsledky projektu "Sdílení hodnot" (MŠMT 2006--2010), který zkoumal kulturní rozdíly a jejich souvislosti se společenskými nerovnostmi. Představila výsledky několika dílčích studií zaměřených na problematiku rodinného zázemí a jeho vlivu na vzdělávání a životní šance.

Svět za druhým rohem

2. 2. 2011 / Milan Kohout


A v panice
že nepřežiju a zhroutí se mně plíce
protože tam moje tělo nepatří
jsem se zeptal muslima Roona
"Proč tady dýcháš?"

Chvíli se chechtal a pak odpověděl
"Protože je to můj domov!"
Podíval jsem se mu do očí
a šílený krásou té chvíle
jsem začal dýchat jako pět miliard lidí

Koutek reklamní tuposti 11 -- My vám to spočítáme

2. 2. 2011 / Štefan Švec

U Bati nenakupujete boty, u Bati nakupujete artikly. Co na tom, že artikl je celý druh zboží, tady ho máte jako jednotku. Chápu, že Baťa chce napsat "5 kusů", protože boty jsou dvě a vypadalo by to, že si jich můžete koupit lichý počet. Ale prodávat artikly je jako psát, že "právě odbilo 5 hodiny".

Jednání o budoucnosti Národního divadla

1. 2. 2011 / Fabiano Golgo

Stovky umělců z Národního divadla a Státní opery pravděpodobně čeká v nejbližších sezónách konkurs, ve kterém mají obhájit své místo na první české scéně. Ministerstvo kultury v současné době zvažuje, že přemístí většinu operních a baletních představení do budovy Státní opery. V Národním divadle by se pak hrála zejména činoherní představení.

Jak neodrazovat lidi od návštěvy divadla

Chtějí-li divadelníci sympatie, měli by se k veřejnosti chovat vstřícně

2. 2. 2011

Když už jste s těmi divadelníky takový kamarád, pane Golgo, mohl byste jim vyřídit toto, píše jeden čtenář:

(Je to velice aktuální, stalo se právě dnes)

Telefonoval mi do Brna kamarád ze Svitav, a prosil mě o malou přátelskou službu. Řád jezdí se svou čtyřčlennou rodinou do divadla do Brna. Proces návštěvy divadla (mluvím o ND Brno) vypadá tak, že si přes internet zabukuje vstupenky, a má 5 dní na to, aby si je vyzvednul OSOBNĚ na pokladně v Brně.

CESTA o důchodové reformě

2. 2. 2011

Přípravný výbor think-tanku CESTA - Centrum pro sociálně tržní-ekonomiku a otevřenou demokracii si Vás dovoluje pozvat na druhou veřejnou diskusi na téma "Důchodová reforma - možnosti a limity", která se koná ve čtvrtek 10. února od 17:00, přednáškový sál New York University Prague, Malé náměsí 11 - Richterův dům, 1. patro (vchod z pasáže mezi Malým náměstím a Michalskou ulicí). Účast přislíbili Libor Dušek, Martin Potůček, Vladimír Špidla a Jaroslav Vostatek.

Další informace ZDE

Pánbůh z Motola, aneb jak se pilotuje nemocniční letadlo

2. 2. 2011 / Boris Cvek



Zde můžete zhlédnout velice zajímavé video, dávající náhled do hlubin českého zdravotnictví. Ředitel pražské motolské nemocnice zde mluví na nějakém interním setkání dosti otevřeně a vychloubačně o podstatě věci, píše Boris Cvek.

Takto funguje v Česku nikoli jen zdravotnictví, nýbrž celý stát: je to mafiánský systém, v němž se rozkrádají peníze daňových poplatníků udělované různým subjektům za nějaké protislužby těm, kdo ty peníze spravují a rozdávají.

Je výmluvné, že ředitel Ludvík se nefalšovaně chlubí a opíjí tím, jak v tom umí chodit. Když umíte ze státu vymámit šikovně miliardy, byť sami víte, že je nepotřebujete a že je to na úkor fungování celého systému, jste v dnešní české mentalitě vlastně hrdinové - hrdinové naší doby.

Myslím, že na západ od českých hranic by se řeklo "zločinci".

Shodou okolností jsem nedávno slyšel v rozhlase, že ve Francii sám bývalý prezident Chirac bude nakonec muset k soudu kvůli podezření, že jako pařížský starosta (1977-1995) platil lidi, kteří de facto pracovali jen pro jeho stranu, z peněz daňových poplatníků (zatímco v Česku je běžné, že radnice vydávají různé sebepropagující oběžníky za peníze daňových poplatníků). Francouzská justice se tak vrací desítky let zpátky, což by mohlo být inspirující pro českou justici, zatím stále netrestající zločiny doby železné a kožené.

Ale dovedete si představit, že by v Česku šel prezident Klaus, až mu skončí mandát, před soud kvůli podezření ze spáchání závažného trestného činu? V Česku se naopak každý "schopný" chlubí - jako ředitel motolské nemocnice - tím, jak dokáže zneužívat peněz daňových poplatníků ve svůj prospěch.

BRITÁNIE:

Důkaz, že londýnská policie použila slzného plynu z těsné blízkosti

1. 2. 2011

Podle předpisů britské policie se nesmí používat slzný plyn proti demonstrantům z větší blízkosti než jednoho metru, "pokud není policista bezprostředně ohrožen". Při sobotní demonstraci aktivistů proti firmám, které v Británii neplatí daně, použila policie slzného plynu proti třem demonstrantům z bezprostřední blízkosti. Demonstranti museli být odvezeni do nemocnice.

Na internetu byl nyní zveřejněn videozáznam tohoto incidentu ZDE. Londýnská policie uvedla, že incident vyšetřuje.

Skupina Anonymous vyhlásila válku britské vládě

1. 2. 2011

Skupina hackerských aktivistů "Anonymous", která koncem minulého roku "hájila" server Wikileaks hackerskými útoky proti finančním společnostem MasterCard, Visa a Paypal, které zrušily možnost poskytovat jejich prostřednictvím serveru Wikileaks finanční dary, vyhlásila po zatčení pěti aktivistů v Británii válku britské vládě.

V prohlášení zveřejněném na internetu skupina Anonymous žádá své stoupence, aby podrobily všechny servery britské vlády útokům DDos.

Skupina Anonymous argumentuje, že zatýkat aktivisty za to, že se podíleli na útoku DDos je jako zatýkat je za to, že se účastnili pokojné demonstrace. "Právo pokojně demonstrovat je jedním ze základních pilířů každé demokracie a nemělo by být nijak omezováno."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dozorčí (z)rada

2. 2. 2011

V rozhovoru na ČT 24 byl pan Říman redaktorkou dotázán, zdali mu odměna 100 000 Kč měsíčně za jeho působení v dozorčí radě ČEZu připadá přiměřená. Po poněkud nadstandardní pauze zazněla odpověď: "Já jsem si to nevymyslel", píše Ivan Václavů.

Jaký je rozdíl mezi lékařem a zaměstnancem?

2. 2. 2011

Dovoluji si přispět k všeobecné diskusi k "odcházejícím lékařům", píše čtenář Radan Březa:

1. Každý zaměstnanec (lékař) má právo požadovat vyšší plat.
2. Žádný zaměstnavatel (nemocnice) nemá povinnost tomuto požadavku vyhovět.
3. Každý zaměstnanec může podat výpověď.
4. Každý zaměstnavatel (nemocnice) musí výpověď příjmout.
5. Každý zaměstnanec (lékař), který podal výpověď, může podat žádost o stažení výpovědi.
6. Žádný zaměstnavatel (nemocnice) nemá za povinnost této žádosti vyhovět.

Na Vánoce do vánočního města Vánoce

2. 2. 2011 / Josef Mikovec

"Září sice dále vánoční stromky, čekají se dárky, ale mizí už jesličky, které dříve bývaly nezbytným doprovodem vánočních svátků. Jesličky s malým Ježíškem musely být dříve o Vánocích v každé domácnosti."

"Ako to ma vyzerat medzi "veriacimi" a "neveriacimi" nam uz po roky ukazuju jezuiti a marxisti v Juznej Amerike: spolu bojuju, pomahaju chudobnym, spolu su za to vrazdeni zlocincami posluhujucimi americkemu imperializmu a spolu ukazuju, ze este aj dnes existuju skutocne zite hodnoty, ktore ludi spajaju: prave Vianocne aj Velkonocne hodnoty."

Tropické Vánoce

V Brazílii ve státě Rio Grande do Norte (RN) je město Natal, což znamená také Vánoce. Jméno obdrželo, protože Amerigo Vespucci, který tam přistál o Vánocích, místo, kde dnes město stojí, takto nazval. Trvalo nějaký čas, než se tam Evropané natrvalo usídlili. Do té doby tam žili pouze ĺndios (viz Indigenous peoples in Brazil). Ti ve státě RN žijí v menším počtu dodnes.

Ve tmě tmoucí

2. 2. 2011 / Milan Kozelka

Je 22.00 večer, Praha voní kvetoucími stromy,
kavárna Slávia je plná slavnostně naladěných lidí.
Jiří David počítá od desíti do jedné a razantně
mačká tlačítko dálkového ovladače. Nad pražským
Hradem se rozsvěcí obří neonový kosočtverec,
se svislou čárou uprostřed. Všichni jsou zaražení,
panuje ledové ticho. "To má být výsměšný
a urážející symbol?" táže se nesměle nejstarší
novinářka. "To v žádném případě! Naopak -- je to
pocta intelektuálnímu sexepílu současného
prezidenta. Vyjadřuji tím obdiv k plodné síle jeho
nevšedních myšlenek," vysvětluje Jiří David.

Mýtus arabské revoluce

2. 2. 2011 / Lukáš Lhoťan

Evropská média píší o "arabské revoluci", o vzpouře obyvatel Tuniska, dnes již i Egypta, proti tyranské vládě jednoho muže trvající desítky let. Média přinášejí obrázky demonstrantů a činí z nich původce, iniciátory a vítěze změn. Je tomu ale tak doopravdy?

Mubarak oznámil, že už nebude kandidovat

2. 2. 2011

Egyptský prezident Husní Mubarak v projevu odvysílaném státní televizí oznámil, že v zářijových volbách už nebude kandidovat. Zároveň dal však najevo, že hodlá zůstat v úřadu až do konce funkčního období. To ale demonstranti považují za nepřijatelné a požadují prezidentovu okamžitou rezignaci.

Jsou teroristické útoky v zájmu americké vlády?

2. 2. 2011 / Mojmír Babáček

Při stanovení data k zahájení trestního řízení proti Umarovi Farukovi Abdulmutalabimu, který se o Vánocích roku 2009 pokoušel odpálit nálož ve svém spodním prádle před přistáním letadla na cestě z Amsterdamu do Detroitu, řekl manželský pár advokátů, který byl na palubě letadla, redaktorům místní televizní stanice Fox News ZDE v Detroitu, že sledovali na letišti v Amsterodamu, jak budoucího útočníka personál letiště nechtěl vpustit do letadla, protože neměl cestovní pas.

Vzkaz Martinu Weissovi do Lidových novin

Probouzí se občanská společnost, a to může být váš konec

1. 2. 2011

Pane Weissi, vy se ale velice mýlíte. To se neprobouzí šelma cítící krev, ale občanská společnost, které konečně začíná svítat, jak nás vládnoucí pseudoliberální kleptokracie přivedla na cestu do chudoby a bezvýznamnosti - a teď by nám za to chtěla ještě posílat účty, krátit důchody a ureformovat nás k smrti, píše Pavel Sagner.

Zdravotnictví, jak se o něm nepíše I.

1. 2. 2011 / Ivan David

Běh věcí je ve zdravotnictví určován zájmy a bojem zájmových skupin o co největší díl z peněz do zdravotnictví směřujících . Je to hra s nulovým součtem, všichni vyhrát nemohou. Poskytovatelé a spotřebitelé péče chtějí platby co největší, plátci co nejmenší. "Veřejní činitelé" naslouchají zájmovým skupinám potud, pokud jim mohou prospět nebo uškodit. Proto je nejmenší pozornost věnována pacientům a pojištěncům vůbec.

A je tu znovu demokracie - to je ale nadělení!

1. 2. 2011

Trvalo to pouhých šest týdnů od doby, kdy zatčení zelináře v Tunisku a jeho upálení vyvolalo řetězec událostí, který nyní hrozí zlikvidovat vládu v Egyptě. Sledovat tuto revoluci proti autokracii v arabském světě je vzrušující, povzbuzující - a také hluboce znepokojující pro světové velmoci, jimž všem dosavadní stav věcí z různých důvodů velmi vyhovoval, píše v deníku Financial Times Gideon Rachman.

Česká televize v kampani proti lékařům

1. 2. 2011 / Roman Daniel

"Je mi zle a chce se mi zvracet", vybavuje se mi věta z filmu Černí baroni. Už dlouho vím, že naše česká televize se řídí pravidlem: koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Ovšem, co předvedla naše veřejnoprávní "demokratická" televize 30. ledna v pořadu 168 hodin, je veskrze odporné, podlé a nevím co ještě. Nemám slov. V reportáži jsme byli informováni, jak jinak, jak ti nezodpovědní a penězuchtiví lékaři vydírají celou naši společnost. Chudáci pacienti, co si počnou. V reportáži se velice profesionálně, promyšleně a důmyslně střídaly záběry s naprosto jasným a záměrně manipulativním cílem.

Lékaři bojují proti chaosu a marasmu

1. 2. 2011

V nedělní Partii televize Prima a poté v Otázkách Václava Moravce zmiňoval pan Bc. Šnajdr a pan premiér Nečas Úrazovou nemocnici v Brně jako zdravotnické zařízení, které odčerpává zbytečně 350 mil.Kč ročně z peněz na zdravotní péči. V níže uvedené reakci hovoří dr.Filipinský, náměstek pro léčebně preventivní péči ÚN Brno jménem všech zaměstnanců ÚN.

Několik slov k českému školství

1. 2. 2011 / František Augusta

Důsledky ekonomické krize ovlivňují i české školství. Pokud se někdo domnívá, že jeho úroveň je přímo závislá pouze na množství investic do něho vkládaných, nemá pravdu a jeho současná úroveň to dokazuje. Rozhodující úlohu mají a budou mít především sami pedagogové a podmínky, při kterých pracují.

Jak stát žene lidi do černé ekonomiky

31. 1. 2011

Podnikatel (OSVČ) se dostal do problémů a byl na něj vyhlášen konkurs. Zda to bylo oprávněné, o tom můžeme diskutovat. Státem, tedy přesněji řečeno jeho prodlouženou rukou - soudem, byl jmenován správce konkursní podstaty (SKP). Tyto dvě instituce - stát a SKP - jsou tu od toho, aby podnikatele v konkursu totálně ožebračily, přičemž jsou podnikatelem v konkursu královsky zaplaceny.

Posuďte sami, píše Jarmila Píchová:

Konkurenční pozice ČR, růžová mlha ministra Kocourka versus manko ČR na Svazijsko, Východní Timor, Zambii a Burkinu Faso

31. 1. 2011 / Petr "Vlk"

V minulém týdnu ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek představil analýzu konkurenceschopnosti ČR, tak jak ji vypracovalo jeho ministerstvo. Není to věru radostné čtení! Ze 136 hodnocených zemí jsme se meziročně stihli propadnout o 5 příček na 36. místo ve světě.

Podřízení pana ministra si dali práci a sepsali mnohastránkový dokument, který stojí za to přečíst. K nalezení, ve čtenářsky přátelské variantě, je ZDE .

Já na bráchu, brácha na mně, nebo také: Já nic, já Vondra, pardon, já muzikant!

31. 1. 2011 / Jiří Baťa

Neuvěřitelné, jak jsou ti naši politici oprsklí. Když si rozdělovali posty a funkce v rámci zajištění českého předsednictví v EU, všem bylo všechno jasné, co kdo bude dělat a za co bude (či by měl) odpovídat. S velkou slávou pak proběhlo ukončení českého předsednictví, vzájemně si klepali na rameno jako výraz ocenění a uznání, jak se všechno skvěle zvládlo, a to i včetně neočekávané události, kdy v průběhu předsednictví padla Topolánkova vláda (nelze zapomenout, jak pravicoví politici lomili rukama, co bylo v ten moment katastrofických předpovědí, úvah, scénářů a závěrů). Nakonec? Všechno dobře dopadlo, spokojenost na obou stranách.

Proč U Nás nemáme rádi doktory

31. 1. 2011 / Michal Vimmer

Zdá se, že po navzdory pláči a vzteku mediální klaky, na krajských hejtmanstvích (ČSSD) i na vládě (pravá koalice) zjistili, že bez lékařů nemocnice opravdu fungovat nemůžou. Mocná triáda (ČSSD + koalice + tzv. svobodný tisk) s lítostí uzřela, že zdravotnické provozy ze dne na den se zavřít nedají a žádná cizinecká legie levnějších doktorů nikde dole na vrátnici nečeká.

Na cestě k revoluci

31. 1. 2011 / Milan Valach

Lidské dějiny jsou procesem zvolna se hromadících změn, náhle ústících v prudký kvalitativní skok. Tak feudalismus zaniká v sérii krvavých buržoazních revolucí. Posvátná moc církve a šlechty je smetena. Lid povstal, aby si vybojoval svobodu a uznání jako rovnoprávného člena lidské společnosti. Vychází slunce nového světa, založeného na hodnotách rovnosti, svobody a bratrství. Tyto velké a vznešené cíle nebylo ovšem možné dosáhnout bez velkých obětí, nutných k překonání zuřivého odporu dosud privilegovaných tříd. Velikosti cíle odpovídala i velikost obětí, ke kterým byli revolucionáři ochotni. Asi takto bychom mohli rozumět slavnému Delacroixovu obrazu Svoboda vede lid na barikády. Cíl byl vytyčen, kus cesty jeho směrem ujit, ale její konec je ještě daleko. Cíle nebylo dosud dosaženo. Něco podstatného stále chybí. Současnost proto v sobě obsahuje historicky vzniklé protiklady. Protiklad mezi revoluční minulostí a konzervativní přítomností, mezi demokracií, stojící a padající s hodnotou rovnosti všech občanů a faktickou vládou kapitalistických a politických elit. Demokracie je tedy nedokončený pohyb dějin, je revolucí, která zůstala stát v polovině cesty. Křehká rovnováha revolučních a reakčních sil neustále hrozí svým zvratem. S ochabnutím revolučního úsilí lidu roste sebevědomí vládnoucí kapitalistické třídy.

Třídní konflikt v Egyptě

31. 1. 2011

V neděli ráno existovaly určité známky toho, že egyptská armáda přebírá některé bezpečnostní úkoly. Vojáci začali zatýkat podezřelé z rabování a posbírali jich na 450. Zmizení policie z ulic, které vedlo k hrozbě masivního rabování, je nyní napravováno pravidelnou armádou. K vidění byly i jiné metody kontroly. Podle tweetů vláda definitivně uzavřela kanceláře al-Džazíry v Káhiře a odebrala novinářská povolení ke zpravodajské práci. (Al-Džazíra ani před tímto krokem už nebyla schopna vysílat přímo z Káhiry.) Stanice sídlící v Kataru je prezidentem Husním Mubarakem považován za pokus podkopat jeho postavení, napsal Juan Cole.

Vítku Bárto, prober se!

31. 1. 2011 / Jan Beer

Málokdy mě dovede na české politické scéně něco rozesmát, píše Jan Beer. Při konci týdne se to však povedlo ministru dopravy Vítu Bártovi (VV). Kupodivu důvodem nebylo jeho vysvětlování o tom, jak a proč a jestli vůbec detektivní kancelář ABL kohosi sledovala nebo nesledovala v době, kdy jí šéfoval, ale jeho nabídnutá ruka pomoci.

Protesty v Egyptě a v dalších islámských zemích, aneb jak se do lesa volá...

31. 1. 2011 / Daniel Veselý

Původně jsem chtěl psát o takzvaných palestinských denících, které jasně potvrzují známou a smutnou skutečnost, že Izrael ani palestinští předáci z hnutí Fatah nemají žádný zájem na tom, aby vedle Izraele vznikl životaschopný a suverénní palestinský stát. Bohužel tato skutečnost se v českých sdělovacích prostředcích snad ani neobjevila, možná kvůli aktuálním protestům v Tunisku a především v Egyptě. Ještě než se spustí kolovrat zasvěcených komentářů a analýz k těmto žhavým událostem, chtěl bych k tomu také něco napsat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní