2500 německých policistů nasazeno proti berlínským squatterům

2. 2. 2011

Asi 2500 německých policistů bylo nasazeno proti rozsáhlým protestům v Berlíně proti rozhodnutí vyhostit posledních 25 squatterů z činžáku Liebig 14. Tento squat se stal symbolem protestů proti proměně dosud bohémských berlínských čtvrtí v rezidenční oblasti pro kravaťáky.

Místní poslanec za Stranu zelených Hans-Christian Ströbele uvedl, že alternativní bytové projekty jako Liebig 14 jsou charakteristickými kulturními monumenty Berlína a měly by být chráněnym, nikoliv ničeny.

Před činžákem v bývalé východoberlínské čtvrti Friedrichshain se shromáždilo více než 1000 demonstrantů. Mávali transparenty, bili vařečkami do hrnců a křičeli na policisty z německých speciálních jednotek, jimž se v noci podařilo vylézt na střechu squatu. K poledni se policistům podařilo zatknout 23 demonstrantů, ale nepodařilo se jim získat plný přístup do budovy.

Po celém Berlíně jsou na dnešek plánovány protesty. Budova Liebig 14 se stala squattem v roce 1990, nedlouho po pádu berlínské zdi. R. 1992 budovu převzala berlínská městská správa a squatteři podepsali nájemní smlouvu a stali se tak legálními obyvateli činžáku. Pak ale byla budova prodána soukromému majiteli a mladým obyvatelům bylo nařízeno, aby se vystěhovali.

"Bylo nám řečeno, že musíme odejít, protože nový majitel chce dům renovovat a rozdělit ho na drahé byty. To se už stalo celé řadě alternativních bytových projektů, jako byl náš. Lidé, kteří nemají mnoho peněz, jsou nucení odejít z centra Berlína. Tohle není pouze protest proti vyhození 25 lidí. Je to protest proti proměně města v město pro bohaté a proti vyhánění obyčejných lidí."

Proti vyhánění squatterů se postavil i místní starosta Franz Schulz.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.2. 2011