Pánbůh z Motola, aneb jak se pilotuje nemocniční letadlo

2. 2. 2011 / Boris Cvek



Zde můžete zhlédnout velice zajímavé video, dávající náhled do hlubin českého zdravotnictví. Ředitel pražské motolské nemocnice zde mluví na nějakém interním setkání dosti otevřeně a vychloubačně o podstatě věci, píše Boris Cvek.

Takto funguje v Česku nikoli jen zdravotnictví, nýbrž celý stát: je to mafiánský systém, v němž se rozkrádají peníze daňových poplatníků udělované různým subjektům za nějaké protislužby těm, kdo ty peníze spravují a rozdávají.

Je výmluvné, že ředitel Ludvík se nefalšovaně chlubí a opíjí tím, jak v tom umí chodit. Když umíte ze státu vymámit šikovně miliardy, byť sami víte, že je nepotřebujete a že je to na úkor fungování celého systému, jste v dnešní české mentalitě vlastně hrdinové - hrdinové naší doby.

Myslím, že na západ od českých hranic by se řeklo "zločinci".

Shodou okolností jsem nedávno slyšel v rozhlase, že ve Francii sám bývalý prezident Chirac bude nakonec muset k soudu kvůli podezření, že jako pařížský starosta (1977-1995) platil lidi, kteří de facto pracovali jen pro jeho stranu, z peněz daňových poplatníků (zatímco v Česku je běžné, že radnice vydávají různé sebepropagující oběžníky za peníze daňových poplatníků). Francouzská justice se tak vrací desítky let zpátky, což by mohlo být inspirující pro českou justici, zatím stále netrestající zločiny doby železné a kožené.

Ale dovedete si představit, že by v Česku šel prezident Klaus, až mu skončí mandát, před soud kvůli podezření ze spáchání závažného trestného činu? V Česku se naopak každý "schopný" chlubí - jako ředitel motolské nemocnice - tím, jak dokáže zneužívat peněz daňových poplatníků ve svůj prospěch.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.2. 2011