Mubarak oznámil, že už nebude kandidovat

2. 2. 2011

Egyptský prezident Husní Mubarak v projevu odvysílaném státní televizí oznámil, že v zářijových volbách už nebude kandidovat. Zároveň dal však najevo, že hodlá zůstat v úřadu až do konce funkčního období. To ale demonstranti považují za nepřijatelné a požadují prezidentovu okamžitou rezignaci.

Televizní kamery ukázaly mohutný dav shromážděný na náměstí Tahrír v centru Káhiry, jak křičí, ale nikoliv nutně na výraz souhlasu. Protestující chtějí okamžitou a bezpodmínečnou rezignaci prezideta, který je u moci již třicet let, coby základní kámen jakékoliv dohody s úřady.

Mubarakovo oznámení přišlo takřka okamžitě poté, co ho podle informací z amerických diplomatických kruhů k upuštění od kandidatury prostřednictvím diplomatických kanálů vyzval prezident Barack Obama. Ten dal tímto způsobem najevo, že USA stahují dosavadní bezpodmínečnou podporu nejbližšího spojeneckého režimu v arabském světě - avšak okamžitou rezignaci Mubaraka přitom nežádal.

Není jasné, zda americká administrativa podporuje Mubarakovo jmenování přechodné vlády s účastí špičkových armádních kádrů, nebo spíše vládu s účastí opozice, kterou by případně vedl el-Baradej.

"Arabská ulice" nyní protestuje proti autoritářským vládcům také v Jordánsku, Jemenu nebo Alžírsku - a stále pokračují protesty v Tunisku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.2. 2011