CO ČESKÁ VLÁDA UTAJUJE: ANALÝZU SVÉHO DILETANTISMU

Legislativní rada vlády rozcupovala návrh na snižování platů ve státní sféře

23. 9. 2010

Níže publikujeme stanovisko Legislativní rady vlády ("LRV") k návrhu snižování platů ve státní sféře - LRV novelu roznesla na kopytech.

Návrh je v rozporu s evropským právem i s českým právem ústavním a zákládá neodůvodněnou diskriminaci, mj. věkovou.

Zajímavé jsou i návrhy, resp. výhrady, jednotlivých ministerstev, které novelu většinou odmítají. Stanovisko LRV odhaluje i další nekonzistentnosti a chyby návrhu.

Jinými slovy, pokud ministr Drábek snižování odložil, ani ne tak asi kvůli odborům, ale kvůli diletantskému vládnímu návrhu, rozcupovanému ze strany LRV. Vláda se logicky blamáží nechlubí, a odbory, které o stanovisku musí vědět, nejspíš z důvodu snahy o zachování zdání svého úspěchu (demonstrace) o něm také nemluví.

Francouzi znovu stávkují proti Sarkozyho "důchodové reformě"

23. 9. 2010

Francouzské odbory zahájily druhou čtyřiadvacetihodinovou stávku proti "penzijní reformě" Nicholase Sarkozyho. Sarkozy chce posunout možnost odchodu do důchodu ve Francii ze 60 let na 62 let a možnost plného odchodu do důchodu z 65 na 67 let. Byla ochromena veřejná doprava, vlaky a letadla. V Paříži jezdila ve čtvrtek dopoledne méně než polovina linek metra a zrušena byla také polovina dálkových vlaků. Postiženy byly také školy a pošty, jejichž zaměstnanci se zúčastnily stávky ve velkém počtu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BOLŠEVISMUS V SENÁTU:

Politikové nemohou uzákoňovat minulost

23. 9. 2010 / Jan Čulík

Ve Francii se ozvali historici, nejdříve francouzští a pak evropští, s iniciativou, která se obrací na všechny zákonodárce s výzvou, aby si přestali osobovat právo, zákony rozhodovat o minulosti a bránili tak svobodnému bádání o minulosti.

Zákony mohou regulovat pracovní dobu, míru zdanění, určovat, kolik let mají děti a mladí lidé chodit do školy, případně kdy půjdou staří lidé do důchodu. To všechno se uzákoňuje v parlamentě na základě kompromisního ujednání mezi zástupci různých složek společnosti.

Za komunismu - i za postkomunismu - se však mnohým politikům a poslancům vrazilo do hlavy přesvědčení, že mají absolutní moc - a že tedy svými "zákony" mohou negovat realitu. Vydávají tedy tzv. "deklarativní" zákony a činí se tak směšnými.

Zákon, že se Masaryk, Beneš, Stalin, Hitler, Havel či Gottwald zasloužili o stát, jsou komickými pokusy poručit větru a dešti. Názory na minulost se nedají uzákonit, to je marné.

V ČR je rozdíl mezi "pravdou akademickou a pravdou politickou"

23. 9. 2010

Myslím si, že vše vůbec nejlépe vyjadřují následující slova zpravodaje, píše nám jedna česká veřejná osobnost, která nechtěla, abychom publikovali její jméno:

Senátor Richard Svoboda: "Pane místopředsedo, pane předkladateli, milé kolegyně a kolegové, v rozpravě promluvilo osm senátorek a senátorů. Myslím, že sama rozprava měla hodnotu a byla určitým připomenutím tématu, které je do jisté míry bolestné a je potřebné po mém soudu se jím zabývat.

Pan kolega Pithart jako první v rozpravě vnesl do naší debaty myslím velmi mnoho zajímavých myšlenek. A myslím, že kdyby to byla rozprava na akademické půdě, že bych v řadě věcí sdílel jeho obavy a pochybnosti. Ale musím říci, a my to všichni víme, že politická debata, politický diskurz, nese se poněkud jinými pravidly, než je debata akademická a univerzitní. Ale přesto si myslím, že je tady velmi cenné, co zaznělo o memoriálních zákonech, které slovy pana Pitharta jsou velmi složitě do češtiny přeložitelné (...)"

Pozoruhodná dichotomie mezi pravdou "akademickou" a pravdou "politickou" byla takříkajíc přiznána "na plnou hubu" a už samotné toto přiznání toho říká mnoho o stavu naší demokracie jako takové.

Pozn. JČ: Jenže potíž je, že rozhodnutí politiků, vlády a parlamentu tvrdě ovlivňují životy lidí. Pokud politikové přiznávají, že "pravda politického diskursu je jiná než objektivní pravda", je to ovšem pro životy lidí katastrofa.

Jsem "stará struktura", nebo "oběť totalitního režimu"?

23. 9. 2010

Vážený pane redaktore,

naprosto souhlasím s Vašimi názory a pozorně jsem si přečetl projev pana Pitharta. Myslím si, že on je jedním z mála rozumně myslících politiků.Jeho objektivní výklad naších novodobých dějin by měl být neměnitelným podkladem pro výuku dějepisu na školách, píše Vilém Zuk.

Ještě bych měl osobní dotaz k aplikaci nově přijatého zákona na mě osobně:

Poučení z krizového vývoje:

Cílem zákona o protikomunistickém odboji je vnutit nám určitý výklad minulosti

23. 9. 2010

Jakožto člověk, jehož vzdělání je založeno na "tvrdých" vědách (matematika atd.), nemám sebemenší pochybnosti, že zákony, které ustanovují jak máme interpretovat minulost jsou nesmyslné, stejně jako ten zmiňovaný ústav je více ideologický nástroj k témuž, než ,seriózním vědeckým pracovištěm. Je to dáno už názvem a výlučným zaměřením. Jistě by na to stačili i nezávislí (kde je u nás vzít?) historikové, píše Radek Vrajik.

Dobrá rada nad zlato

23. 9. 2010 / Jiří Baťa

Jsem nadšen z toho, jak na nás lidi, tedy občany v Česku, pojišťovny myslí. Abych byl přesnější, mám tím na mysli Evropskou pojišťovací skupinu AVIVU. Myslí v tom duchu, že nás tak nějak chce připravit na možnost udržení přiměřené, tedy standardní životní úrovně na zaslouženém odpočinku -- v důchodu. K tomuto bezprecedentnímu kroku pro lidi, kteří, podle serveru Novinky.cz, půjdou do důchodu v letech 2011 až 2051, připravil poměrně zajímavý scénář. Jak Novinky.cz uvádějí, připravuje nás na to, aby se takový člověk nemusel smířit s výrazně nižší úrovní, která by jej čekala (či čeká) a to i přesto, že stát provede penzijní reformu (o té si konečně nemůžeme dělat iluze, že bude k důchodcům štědrá, spíše naopak) a zajistí tak prostředky na výplatu penzí.

Pohádka o svrhování kapitalismu

22. 9. 2010 / Alex Koenigsmark

Líbilo se mi, že demonstrující odboráři policisté vyvrátili na ministerstvu rám a poškodili vrátnici; když se ocitnou na druhé straně stolu, chovají se jak vidno jako lidi.

Vzpomněl jsem si při tom, jak jsem nedávno četl jeden politický komentář o odborech.

Někdy je veselé sledovat myšlenkové armatury komentátorů, jejich klenutí, šroubování a vratkost, jen doufat, že na to lešení nikdo nevleze.

Lidové noviny se musí omluvit Rathovi a Kubkovi

23. 9. 2010 / Michal Sojka

Vrchní soud v Praze rozhodl dne 21. září 2010 o žalobě MUDr. Milana Kubka a MUDr. Davida Ratha proti vydavateli Lidových novin tak, že je povinen do tří dnů od právní moci rozsudku (tj. od doručení rozsudku účastníkům) zveřejnit na 1. straně deníku Lidové noviny omluvu MUDr. Milanovi Kubkovi a MUDr. Davidovi Rathovi za nepravdivé údaje zveřejněné dne 9.2.2009 v článku Hany Čápové "Rathova podivná atestace".

Zaškrtíme, uvidíme?

23. 9. 2010 / Karel Dolejší

Neradno podceňovat relaxaci. Zábavné a vysloveně regenerující je třeba sledovat debaty inteligentních lidí o stavu světlých zítřků na světových tocích. Stephen M. Walt ve Foreign Policy popisuje diskusi s přáteli, jež se týkala vyhlídek USA na konci jejich světovlády. Někteří účastníci byli pesimisty, jiní optimisty. Nicméně i nejzarytější obhájci amerických výhod, jež by prý měly zemi chránit před osudem Evropy, Ruska či Japonska, nakonec souhlasili, že politický systém neschopný včas přijmout klíčová rozhodnutí všechny teoretické výhody anuluje.

Vím, je to absurdní -- ale představme si na chvíli podobně otevřenou a nezaujatou debatu u nás. Jaké myslitelné výhody by položili na stůl zastánci radostných vyhlídek? Jak by komentovali demografické trendy či ekonomiku? Jak by hodnotili přístup k menšinám či emigrantům? Přiznám se, že tohle opravdu nevím.

Troufnu si však odhadnout jedno: Pokud by nešlo o mezistranickou přestřelku, závěr by se moc nelišil od toho, co popisuje Walt. Ani čeští politici, přes zaklínání se odpovědností, na budoucnost nemyslí. Škrty ve výdajích nejsou strategická rozhodnutí. A přístup, který lze charakterizovat heslem "Zaškrtíme, uvidíme", stimuluje leda debaty o životě po životě. Také opozice vlastně spoléhá na strategii Anakonda: Doufá, že volič zmodral jen kvůli cyanóze a strangulační rýha ho stimuluje k přehodnocení hodnot. Z celé podívané se ovšem nějak vytratila reflexe dopadů mezinárodních souvislostí.

Možná ale, že je to tak naprosto v pořádku. Říká se přece, že koho mají oběsit, ten se neutopí...

Potřebujeme další revoluci? A bude tentokrát ještě sametová?

23. 9. 2010

Pražský zastupitel a jeden z komunálních lídrů ČSSD Miroslav Poche na svém blogu zveřejnil text s názvem "Místo opasku si Evropané utahují provaz kolem krku", v němž vyzývá společnost k mobilizaci proti brutálnímu a nelítostnému kapitalismu. Ten se podle jeho názoru doslova uhnízdil mezi lidmi jakožto jediný správný a fungující světořád a vyhrál boj s ostatními ideologiemi svojí neideologičností. Mnoho čtenářů v diskusi na Pocheho text reagovalo zcela v intencích současné společenské diskuse, protože cokoliv, co kritizuje řád založený pouze a jedině na penězích, je názorem bolševika a gottwaldovce, v nejlepším případě pak názorem komunisty.

Pocheho myšlenka není v žádném případě scestná, proto bych si ji dovolil doplnit a snad i trochu rozvést. Označení za bolševika a gottwaldovce přežiju, píše čtenář Radek Hlaváček.

Britský ministr pro podnikání zaútočil na kapitalismus

22. 9. 2010

Toto je projev, který pronesl Vince Cable, britský ministr pro podnikání, ve středu na výročním kongresu Liberálnědemokratické strany:

Přišel jsem, abych se vám zde na konferenci zodpovídal ze své práce, kterou dělám v koaliční vládě.

Podařilo se mi rozzuřit šéfy bank; byla proti mně vyhlášena svatá válka revolučními gardami odborového hnutí, zděsil jsem [konzervativní deník] Daily Telegraph pokrokovým návrhem, aby absolventi univerzit za své vzdělání platili, a rozčílil jsem velmi bohaté lidi, kteří se snaží vyhnout se placení britských daní. Asi dělám něco dobře.

Stýská se Klausovi po krvi a barikádách?

23. 9. 2010 / Radek Batelka

Václav Klaus svým vyjádřením k úterní čtyřicetitisícové demonstraci předvedl, že stojí naprosto mimo realitu dnešního světa. Podle ČTK Klaus na adresu demonstrace pronesl následující: "Já jsem se včera dozvěděl půvabnou věc, že v jednom podniku, v jedné instituci, se rozhodli přijít na tu demonstraci, ale po Česku. Jak je všechno zkarikováno, aby nikoho nenaštvali, tak si všichni vzali náhradní volno. To je klasická ukázka české demonstrace."

POZVÁNKA

29.9.: "Evropský den akcí" proti finančním škrtům

27. 9. 2010

"Evropský den akcí" organizuje Evropská odborová konfederace (European Trade Union Confederation), k níž se připojilo Evropské sociální fórum (European Social Forum) a další občanské a odborové organizace. Paralelní akce se budou konat v Bruselu, Bratislavě, Vídni, Linci, Budapešti, Aténách, Soluni, Berlíně, Hannoveru, Kyjevě a dalších evropských městech. V Bruselu proběhne hlavní celoevropská demonstrace a konference, v dalších evropských městech se budou konat paralelní akce. V Praze České sociální fórum ve spolupráci s občanskými sdruženími a odborovými organizacemi pořádá semináře a happening pod názvem "EURO-MANIFESTACE PROTI UTAHOVÁNÍ OPASKU".

O české šlamperaj trochu jinak...

22. 9. 2010 / Ladislav Žák

To, jak popisuje Jan Čulík stav české společnosti ve svém příspěvku "Joch vůbec nechápe...", mne tradičně naplňuje smutkem, který se mísí s určitou zlobou, která o to silnější, oč více se Jan Čulík trefí. Nečtu to rád a i v tom má Jan Čulík pravdu, že bychom se měli vžít lépe do pocitů těch, kterým pořád něco špatného předhazujeme a teď z toho dokonce děláme mnohde základ volební kampaně.

Konzistentní Klaus?

23. 9. 2010 / Martin Zika

Nedávno skončil na ČT24 cyklus Velké politické retro. Česká televize si za jeho uvedení zaslouží pochvalu, mimochodem tím dokládá oprávněnost a význam existence veřejnoprávního média. Jen těžko si totiž lze představit, že by některý z českých komerčních kanálů vysílal až 20 let staré politické debaty, a to v hlavním vysílacím čase. Tato retrospektiva přitom byla užitečná z řady důvodů. Nešlo jen o připomenutí dobové atmosféry, významných aktérů či tehdejšího způsobu přemýšlení o problémech. Díky Velkému politickému retru jsme měli možnost posoudit, jak konzistentní jsou někteří političtí představitelé ve svých názorech, resp. jestli se chovají podle toho, co říkají.

Ministr Dobeš ohrožuje miliardy pro českou vědu a školství. Možná nevratně

22. 9. 2010

tisková zpráva Ondřeje Lišky

Praha, 22.9.2010

Kroky ministra Dobeše v oblasti čerpání evropských fondů mohou znamenat nenávratné škody. Operační program Výzkum a vývoj pro inovace má české vědě přinést až 60 miliard korun a české ekonomice vyšší konkurenceschopnost. Namísto personálního posílení ministerstva, které Evropská komise doporučila, aby bylo možné vůbec prostředky dostatečně čerpat, zahájil ministr Dobeš sérii nekompententních kroků.

Iluze radikality "liberálního" manifestu

23. 9. 2010 / Milan Valach

Lidé chtějí snít. Snít o tom, co nemají, někdy dokonce ani nemohou mít a přece po tom bolestně touží. V každém takovém snu je tak obsaženo jak popření stávající společnosti, tak i její promítnutí do snu, její přítomnost v tom, co mělo být jiné. Lidé trpící útlakem pod vládou aristokratických elit a despotických monarchií tak snili o spravedlivém králi, který jednou přijde a napraví všechny nespravedlnosti.

Experti OSN: Izraelský útok na flotilu byl porušením mezinárodního práva

23. 9. 2010

Zpráva tří odborníků na lidská práva najatých OSN tvrdí, že izraelská jednotka, která 31. května zaútočila na aktivistickou Flotilu svobody mířící do blokovaného pásma Gazy a zabila přitom devět lidí, porušila mezinárodní právo. Komise konstatovala, že námořní blokáda Gazy je nezákonná, protože v oblasti existuje humanitární krize, a charakterizovala nájezd na flotilu jako brutální a nepřiměřený.

Zpráva Report of the international fact-finding mission to investigate violations of international law, including international humanitarian and human rights law, resulting from the Israeli attacks on the flotilla of ships carrying humanitarian assistance: ZDE

Gallup: Strany "nechápou běžné Američany", Demokraté zřejmě prohrají volby

23. 9. 2010

Včera zveřejněné výsledky výzkumu Gallupova ústavu ukazují, že voliči hodnotí výkony vládnoucí Demokratické strany (jak dobře strana reprezentuje jejich názory na roli vlády, jak dobře reprezentuje jejich hodnoty, do jaké míry rozumí problémům obyčejných lidí) stále kritičtěji. Protože výsledky opozičních Republikánů se výrazně nemění, zdá se, že by mohli v listopadových volbách do Kongresu zvítězit.

Rusko nedodá rakety Íránu

23. 9. 2010

Rusko se zavázalo, že neposkytne rakety země-vzduch typu S-300 Íránu. Konstatovalo, že by dodávka těchto raket byla porušením sankcí OSN uvalených na Írán.

"Bylo přijato rozhodnutí nedodat rakety S-300 Íránu. Zcela zjevně spadají pod sankce," konstatoval generál Nikolaj Makarov, šéf ruského armádního generálního štábu.

Anatolij Serďukov, ruský ministr obrany, k tomu dodal, že rozhodnutí zlikvidovat jednání o této dodávce osobně přijal ruský prezident Medveděv.

"Diktuje to složitá vojenskopolitická situace v regionu a podpora pro sankce OSN vůči Íránu," řekl Serďukov.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jaroslav Hašek: The Writer and His World

22. 9. 2010

A lecture by Andrew Barker, Professorial Fellow in the Division of European Languages and Culture at the University of Edinburgh

Thursday 23 September at 7 pm

The Music Room, Office of Lifelong Learning,
The University of Edinburgh,
11 Buccleuch Place,
Edinburgh EH8 9LW

Free admission, refreshments to follow.

Neměl by být Václav Klaus spíš ve vězení?

22. 9. 2010

S hrůzou jsem si přečetl o nadřazeně narcistickém chování Václava Klause vůči odborářům. Kde bere drzost se vysmívat obyčejným lidem? ptá se Milan Čech. Opravdu nechápe, že za to, kde je, vděčí neoliberální mafii, které se hlasatelé podobně primitivních myšlenkových schémat nesmírně hodí jako ideologické ospravedlnění jejich sobecké hrabivé nenasytnosti, která potápí západní svět ke dnu, což lidé (i ti odboráři) podvědomě cítí?

Za stejnou práci stejná odměna?

22. 9. 2010 / Jiří Jírovec

Snaha českých ministrů najít úspory je stejně pozoruhodná jako jejich často prokazovaná povrchnost při řešení problémů. Naposledy to dokazuje ministr Drábek v podobě představy:

"(...je špatný) systém, v němž jsou zaměstnanci odměňováni (kromě dosaženého vzdělání) podle počtu let strávených ve státní správě. Těchto takzvaných platových stupňů zatím existuje dvanáct a zaručují automatický růst základní složky platu podle počtu let strávených ve státní správě.

Například řadový úředník finančního úřadu má dosud (v deváté platové třídě) při nástupu základní plat 14 220 korun. Postupně se mu zvyšuje, po deseti letech bere 17 110 korun a vydrží-li přes 32 let, tak 21 390 korun.

Nově má platit, že všichni zaměstnanci ve stejné platové třídě (zjednodušeně řečeno se stejnou náplní práce a kvalifikací) budou mít stejný základní plat, tedy nezávisle na délce praxe."

Anketa Romano Hangos:

Jak ve vaší obci jednají místní politici v záležitostech týkajících se Romů?

22. 9. 2010 / Pavel Pečínka, Gejza Horváth

Ladislav Ferko
Nezaměstnaný, Brno.
Já nemám šanci získat byt, byťák mi ho nepřidělí a nemám peníze na to, abych si ho koupil. Obecní úřad pro nás Romy nedělá nic, ani se nás nezastává. Vůbec se nesnaží pomoct s ničím, ba naopak ještě nás dostává do těžkých situaci. Starosta je Čech, zastupitelstvo je české. Vypadá to tak, že občané české národnosti mají svoje zastoupení a my Romové nikoho. Kdyby na radnici seděli Romové, určitě by s námi nemohli točit tak, jak s náma točí. Všichni Romové musí jít volit a vybrat kandidáta který bude hájit naše práva a naši důstojnost. Když nepůjdeme volit, tak zase budou u moci zase ti kteří pro nás nic neudělali a neudělají. V komunálních volbách by měli kandidovat i Romové aby si Češi s náma nemohli dělat co chtějí. Romského kandidáta by měli podpořit všichni Romové.

Oprahismus a jiné záhady

22. 9. 2010 / Karel Dolejší

V reakci na článek Oprahismus je opium předbohatých, aneb Ťulpas, ťulpas, über alles jsem dostal řadu emailů, po nichž si musím veřejně nasypat popel na hlavu. Vůbec mě totiž nenapadlo, že jsem se spolehl na falešný předpoklad - totiž na to, že čtenáři zhruba vědí, co si pod výrazem "oprahismus" mají představit. Jenže zdá se, že tomu tak vůbec není. Připojuji tedy překlad textu, který považuji za poměrně výstižnou charakteristiku fenoménu oprahismu doprovázejícího mediální působení americké miliardářky Oprah Winfreyové. Kromě toho upřesňuji, že jakékoliv hledání souvislostí mezi výrazy "Praha" a "oprahismus" by vycházelo z naprosto povrchního jazykového analogizování, bylo by zavádějící a nezakládalo by se vůbec na ničem reálném...

Arbeit macht frei!

21. 9. 2010 / Ilona Švihlíková

K navrhovaným změnám Nečasovy vlády týkající se pracovní trhu Britské listy zveřejnily několik velice zajímavých článků, ať už od paní Říhové, které se tématem zabývá již delší dobu, nebo od Václava Adama .

V tomto článku bych problém nezaměstnanosti ráda začlenila do širšího mezinárodního kontextu.

Značný ohlas vyvolaly návrhy ODS k dalšímu zpřísnění poskytování podpory v nezaměstnanosti: dle tohoto návrhu by po jednom měsíci registrace na úřadu práce byla "nabídnuta" veřejně prospěšná práce, rekvalifikace či další vzdělávání. Pokud by uchazeč nepřijal, bude z evidence vyškrtnut.

Zase omezená argumentace mimo mísu

Joch vůbec nechápe, jak funguje moderní společnost

21. 9. 2010 / Jan Čulík

Česká média dál nabízejí společnosti "seriozně" prezentované nesmysly. Další rozhovor s Romanem Jochem je toho vrchol.

Když čtu to, co má být "vrcholný politický diskurs" v České republice, připadám si jak ve školce. Mnozí lidé v českém prostředí jaksi vůbec neumějí uvažovat, myslí naivně, neznají kontext a nejsou schopni posuzovat souvislosti. Příkladem může být rozhovor s Romanem Jochem, který zveřejnil server IDnes. Je asi záslužné v novinách prezentovat, jak děsivě zjednodušeně dětinské jsou názory budoucího "poradce českého premiéra pro lidská práva" když teda bude mít tu státní funkci. (No co, Polsko se léta zesměšňovalo prezidentem Kaczynskim, ČR má dnes Nečase a Jocha...) Jenže IDnes nedokáže dělat to, co je základní novinářskou povinností - cituje naivní názory Romana Jocha bez kontextu, nedokáže je uvádět na pravou míru. Nezná kontext. Nevidí, proč je ta argumentace děravá. A stovky reakcí mladofrontovních čtenářů, drtivou většinou rasistických či uboze primitivně ideologických, jsou skoro na stejné úrovni. Šedá hmota mozková se vůbec nepohne. Jako by tihle lidi nikdy nevystrčili paty z Prahy - což asi taky tedy nevystrčili... :)

Jen pár příkladů.

Oběti jsou jen pro chudé

21. 9. 2010

Amerikou se šíří hněv, píše komentátor Paul Krugman v deníku New York Times. Je to hněv, který způsobuje, že lidé přirovnávají Obamu k Hitlerovi. Šíří se mezi superbohatými.

New York magazine otiskl článek o "Bědování jednoho procenta", o finančnících, jejichž firma byla zachráněna před bankrotem dotacemi z kapes daňových poplatníků a kteří teď zuří, že v důsledku těch dotací byly dočasně omezeny jejich prémie. Když miliardář Stephen Schwarzman srovnal jeden Obamův návrh s Hitlerovou nacistickou invazí do Polska, šlo o to, že návrh měl zlikvidoval daňovou mezeru, z níž měli prospěch právě manažeři finančnických fondů jako on.

Jiří Pehe má o americkém prezidentovi zkreslené představy

21. 9. 2010 / Daniel Veselý

Vážím si komentářů a postřehů Jiřího Pehe, a to zejména z poslední doby. Proto mě překvapil jeho článek (ZDE), v němž se zastává některých kontroverzních činů prezidenta Obamy a vykresluje je -- dle mého soudu -- v naprosto nereálných barvách. Chápu, že v době sílícího ultrapravicového hnutí Tea Party, v časech, kdy republikánské primárky vyhrávají lidé, kteří brojí proti masturbaci a o nichž se Bill Clinton domnívá, že "vedle nich George Bush vypadá jako liberál (ZDE)," není od věci podpořit smysluplné aktivity Obamovy administrativy, což ovšem neznamená, že ty sporné, či přímo nebezpečné, budeme zkreslovat nebo nechávat bez odezvy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2010

18. 9. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 216 osob celkovou částkou 32867.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.8. 2010 částku 265 591.45 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.