Italská vláda vyšetřuje Vatikán kvůli podezření z propírání špinavých peněz

23. 9. 2010

Italská finanční policie oznámila, že zmrazila 23 milionů euro, uložených v bance Vatikánu, v římské pobočce banky Credito Artigiano. Soudci zahájili oficiální vyšetřování propírání špinavých peněz. Vyšetřován je Ettore Gotti Tedeschi, ředitel vatikánského Ústavu náboženských prací a generální ředitel Paolo Cipriani.

Vatikán se hájí, že došlo k "nedorozumění" ohledně dvou zpochybňovaných finančních transferů, a poukazuje na to, že plně spolupracuje s vyšetřováním italskými i mezinárodními úřady.

Problém je zvlášť citlivý pro Vatikán, který jmenoval Gottiho Tedeschiho, zkušeného bankéře a univerzitního učitele etiky, aby očistil Ústav náboženských prací, který byl zapleten do podvodného bankrotu banky Ambrosiano v osmdesátých letech a do finančních korupčních soudů týkajících se vládních činitelů, které proběhly v devadesátých letech.

Ústav náboženských prací vysvětluje, že nechal přesunout částku 23 milionů euro ze svého účtu v Credito Artigiano na své účty v jiných bankách. Porušil tím současné předpisy Itálie i Evropské unie týkající se propírání špinavých peněz, podle nichž musí být jasně identifikován příjemce finančních částek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.9. 2010