Válka proti narkotikům je nemorální idiotství. Potřebujeme odvahu Argentiny

6. 9. 2009

Jihoamerické země dekriminalizovaly drogy. Evropa je dál zakazuje, což působí obrovské lidské utrpení, píše v deníku Guardian známý komentátor Simon Jenkins:

Největším společenským nebezpečím nového století není terorismus, ale jsou jím drogy. Globální obchod zakázanými narkotiky ničí životy bohatých i chudých. Plní věznice, korumpuje politiky a trápí národy. Financuje války od Afghánistánu až po Kolumbii. Je naprosto šílený.

Michael Moore

Světová premiéra: Kapitalismus: Milostný příběh. Dnes večer!

6. 9. 2009 / Michael Moore

Přátelé, tak teď jde do tuhého!

Dnes večer na filmovém festivalu v Benátkách, se bude konat premiéra mého nového filmu Kapitalismus: Milostný příběh (Capitalism: A Love Story). Po šestnácti měsících výroby jsem hrdý, že vám mohu předložit toto své dílo. Naprosto se to odlišuje od čehokoliv, co letos uvidíte na stříbrném plátně.

Tento týden před dvaceti lety jsem uspořádal premiéru svého prvního filmu Roger a já (Roger and me). Dnes bude můj film mít premiéru na nejstarším filmovém festivalu na světě, v italských Benátkách. Je to pro nás neuvěřitelná čest a cítíme se nesmírně poctěni, že máme možnost předvést Kapitalismus: Milostný příběh dnes večer v Benátkách. Ředitel festivalu řekl, že náš film je "neuvěřitelně symfonický" a že ho dojímají jeho charakteristiky eposu. Panebože, tihle Italové! Všechno je pro ně opera!

Mikiho mementa

6. 9. 2009 / Ladislav Žák

Zjevení jménem Mikuláš Kopas je skvělým modem operandi, jak sdělit občanům, co je v budoucnosti čeká. Jednoduché pravdy, jednoduché otázky a jednoduchá řešení. Je to přirozená reakce na to, že dnešní politici dokážou i z té nejjednodušší záležitosti udělat obrovský rébus, ve kterém se nejprve utopí spousta času, potom spousta peněz a nakonec se ztratí i jakákoliv odpovědnost a titíž packalové s plnými kapsami vyrážejí radostně řešit nový problém.

Článek o dvanáctiletém stoupenci ODS ZDE

Rusové, vajíčka a kamení

4. 9. 2009 / Alex Koenigsmark

Někde jsem nedávno v jednom bulváru takový titulek spatřil - asi ne přesně v tomto znění, ale na tom nesejde, stejně jako na jménu autora a nebudu ho tu uvádět - a přiměl mě k pozastavení se: jak to hergot spolu souvisí? Nu, nesouvisí, ale stalo se to výhodným materiálem k myšlenkové armatuře.

(Typickým myšlenkovým lešenářem byl kdysi Václav Kopecký -- ve službách stranickému světonázoru vždycky uchopil několik pojmů, sestavil z nich armaturu a vyplnil tlachem, světonázor podporujícím. Podobně jako celé řadě dnešních politických komentátorů se mu dařilo spíš dokazovat pravý opak.)

Proč dnes Češi nic nedělají

4. 9. 2009 / Petr Kužvart

Vážený autore, máte mé sympatie a Váš text k Několika větám pod 20 letech je psán pěkně, úderně a decentně. Nepíšu Vám proto, abych Vás znectil a kvality toho provolání zpochybňoval. Daleko spíše mi jde o doplnění toho, co v něm chybí a také o pokus rozproudit debatu občanů o podstatných otázkách dneška. Proto je také tento můj ohlas otevřeným dopisem a proto jej spolu s vaším textem (viz níže) posílám do Britských listů. Očekávám jak Vaši reakci, tak i reakce čtenářů. Myslím, že veřejné debaty nad ožehavostmi dneška je nám teď velice zapotřebí.

K spornému autorství textu "Několik vět 2009 a k jeho analýze též ZDE ZDE

Vojenské umění a la Afghánistán

6. 9. 2009 / Petr Wagner

V cizí zemi jsou za válečné situace ukradeny dvě cisterny s benzínem. Při jejich transportu uvíznou v bahně řeky, tj. nejsou schopné pohybu. Zloději vybídnou místní lidi k odčerpání benzínu ve stylu "Jánošík" -- bohatým beru, chudým dávám. Německý velitel místní kompanie ISAF usoudí, že cisterny se jaksi vyprostí a budou použity k atentátu na jeho vojáky. Jsou totiž velmi nenápadné a jejich koordinovaný nájezd na německou základnu by mohl ujít pozornosti bdělých profesionálně nejprofesionálnějších specialistů. Zároveň usoudí, že zmocnit se těchto cisteren bude nejlepší leteckým náletem. Ten totiž neohrozí životy jeho vojáků. Ostatní na místě jsou nezajímaví. Sice se přijde o cca 40 000 litrů benzínu a pár "domorodců", ale specielní jednotky se takto vozidel přece zmocňují běžně....

A tak je proveden nálet. Cisterny jsou i s obsahem a okolo přítomnými zcela zničeny.

Takže součet. Mnoho mrtvých "domorodců". Zcela zničené cisterny i s obsahem. Zcela zničené veřejné mínění a poslední zbytky náklonnosti naší (NATO) okupace země.

Skutečně exemplární ukázka vysoce odborné práce těch nejlepších vojenských specialistů. Proboha, co přijde příště? Jakou ještě větší hovadinu tam budeme muset udělat než někomu dojde, že je to celé hloupost a je na čase jít domů.

Neville Chamberlain zachránil evropskou civilizaci před zničením

5. 9. 2009

Z mnoha částí Evropy dál přicházejí návrhy jak uctít nějakou konkrétní formou pana Nevilla Chamberlaina za jeho velké služby míru. Francouzský národ se nyní soustřeďuje na to, jak se odvděčit "největšímu mírovému zprostředkovateli".

Francouzský tisk publikuje četné návrhy na přejmenování ulic po Nevillu Chamberlainovi, na zakládání fondů a na stavění soch. List Le Figaro napsal, že by měl být britský premiér okamžitě pozván do Paříže, aby mu tam mohli všichni vzdát poctu. Jedny francouzské noviny doporučují, aby byl založen fond, který by financoval stavbu památníků a soch "zachránci moderní Evropy" ve všech hlavních městech světa. Štrasburk přes noc přejmenoval své ulice: Avenue de la Paix se nyní jmenuje Avenue Neville Chamberlain.

Návrh, aby pan Chamberlain dostal Nobelovu cenu míru, přinesl stockholmský list Tidningen a vřele ho podporují všude ve Švédsku, v Norsku i v Anglii. Mahmond Pasha, egyptský premiér, poslal panu Chamberlainovi jménem egyptské vlády a lidu díky za to, že odvrátil válku. Telegram končí větou: "Vaše jméno se dostane do historie jako jméno státníka, který zachránil civilizaci před zničením."

Observer, 2. října 1938

Zdroj v angličtině ZDE

BISka vypráví pohádku

6. 9. 2009

prohlášení iniciativy Ne základnám

Všichni známe některé z těchto pohádek od dětství: o Smolíčkovi pacholíčkovi a zlých jezinkách, Budulínkovi a zlomyslné lišce, o neposlušných kůzlátkách a hladovém vlkovi. Nabádaly k opatrnosti: nikomu nevěřit, nikoho nepouštět dovnitř. Působily také rozkoš, protože je tak příjemné bát se. Učily děti poslouchat. A učily vědomí, že děti ve své slabosti najdou vždy zachránce, pokud budou poslouchat - jelena Zlaté parohy, babičku s dědečkem, mocnou Matku Kozu.

Dodnes se podobné pohádky často využívají v politice. BIS právě zopakovala jejich variantu módní dnes u nás: o zlém ruském medvědovi a jeho naivních nevědomých pomahačích.

BRITÁNIE:

Veřejnost se postavila proti Murdochovi za BBC

5. 9. 2009

James Murdoch, syn globálního mediálního magnáta Ruperta Murdocha, majitele satelitní televize BSkyB, zaútočil na edinburském televizním festivalu letos v srpnu na veřejnoprávní rozhlasovou, internetovou a televizní instituci BBC, s tím, že BBC, financovaná povinným koncesionářským poplatkem, dělá "příliš mnoho", rozšiřuje své aktivity do všech oblastí digitálního šíření informací, což znemožňuje komerčním podnikům s ní řádně konkurovat.

Překvapivě se ozvaly podpůrné hlasy pro Murdocha z různých britských deníků, které mají v současnosti velké finanční problémy: klesá totiž příjem z reklamy a internetový model vydávání informací nepřináší skoro žádný příjem. Komentátoři v krachujících denících podporují představu Murdocha seniora, že by se za čtení novin na internetu mělo platit, ovšem konstatují, že to nebude možné, pokud bude existovat zdarma konkurence veřejnoprávních internetových stránek BBC.

V rámci této debaty se však nyní ukázalo, že navzdory tomu, co si myslí mediální podnikatelé a politici, veřejnost se rázně postavila za veřejnoprávní BBC.

Křest sv. Škromíka a "finanční kolaps" ve Zlíně

4. 9. 2009 / Miloslav Štěrba

Politici ČSSD opustili útroby kongresového salonku největšího zlínského hotelu. Čeká je křest volebního autobusu, který parkuje na příjezdovém parkovišti, zatímco v té samé chvíli v tom samém městě na jiném místě vzlétají k nebi modré balonky s nafouklými ptáky. U volebního autobusu ČSSD zní Davidovy spartakiádní písně a devět mažoretek důchodového věku otáčí holemi, pochodují a sklízí pochvalné poznámky bujarých funkcionářů. Následuje společné fotografování.

Koho na ulici necháme zemřít a koho ne?

4. 9. 2009 / Jan Sova

Oldřich Adamec se ve svém článku opakovaně táže, zda "je to normální". Toto je otázka s kterou od jistých zkušeností, prostorově ani časově nepříliš vzdálených od zkušeností pana Adamce, usínám já. V chronologickém sledu krátce popíši tři zkušenosti, které hluboce změnily můj postoj ke společnosti.

Lidé jsou schopni pomáhat

4. 9. 2009

Rád bych něco dodal k článku "Koho na ulici necháme zemřít a koho ne?"¨

Moje zkušenost je velmi podobná s autorovou, nicméně mám k tomu možná i jen jeden pozitivnější dodatek. Již několikrát se mi stalo, že ve chvíli, kdy jsem učinil první krok a začal někomu s takovýmto problémem pomáhat, hned se kolem mně seskupilo několik lidí s nabídkou pomoci a zájmem, píše čtenář Tomáš Červený.

Novinář je povinen nepřipustit, aby domněnka byla vydávána za ověřený fakt

5. 9. 2009

Podněty iniciativy Ne základnám Etické komisi Syndikátu novinářů ČR

Tiskoví mluvčí Ne základnám podali v těchto dnech celkem sedm podnětů ke Komisi pro etiku při Syndikátu novinářů České republiky (SN ČR). Iniciativa se tak brání proti tendenčním i vyloženě pomlouvačným článkům a reportážím uveřejněným zejména v posledních několika týdnech.

Válka nervů na Dunaji

4. 9. 2009 / Karel Klimša

Slovensko-maďarské vztahy na bodě mrazu anebo na historickém dně, tak znějí titulky slovenských novin v posledních týdnech. Ale nejen to. Podíval jsem se alespoň letmo do novinových zpráv za posledních patnáct, šestnáct let a došel k názoru, že to ani v blízké minulosti nebylo o mnoho lepší. Dalo se to svým způsobem čekat, že po rozdělení Československa, na které se vlastních občanů nikdo neptal, podobné problémy nastanou.

V Chile zatýkají a vyšetřují důstojníky Pinochetovy tajné policie

4. 9. 2009

V Chile bylo zatčeno 129 stoupenců bývalého diktátora Augusta Pinocheta. Jsou stíháni na základě obvinění z masivního porušování lidských práv. Vojenští důstojníci Pinochetovy tajné policie, dnes už v důchodu, jsou obviňováni z násilných únosů a vražd komunistů a opozičních politiků, spáchaných před třiceti lety. Ve středu chilský soudce Victor Montilla podle rozhlasové stanice Radio Cooperativa podepsal příkaz k zatčení představitelů bývalé chilské armády, tajných služeb a policie. Hlavním cílem vyšetřování trestných činů tajné policie DINA, odpovědné za represe komunistické opozice.

Obětí operace Kondor měl být i brazilský prezident s českými kořeny J. Kubitschek

5. 9. 2009 / Jozef Bohumil Ftorek

Juscelino Kubitschek (* 1902, v úřadu prezidenta 1956 - 1961), Brazilci označovaný často ve zkratce jako JK (žlta - ka), byl jednou z vůdčích osobností brazilské sociální demokracie. Tragicky zahynul za nikdy nevyjasněných okolností v srpnu 1976 poblíž Rio De Janeira při autonehodě. Podle přesvědčení příbuzných a přátel, stejně jako některých informací brazilských médií se měl on i několik jeho spolupracovníků včetně Kubitschekova viceprezidenta Joăo Goularta stát obětí vražedného spolčení -- "operace Kondor". Goulart zemřel v Argentině ve stejném roce jako JK údajně na infarkt. Pitva provedena nebyla.

◄ Česká televize na totéž téma

Gandiniho Videokracie

4. 9. 2009

Silvio Berlusconi je zvyklý na to, že jeho sexuální a jiné skandály dostávají širokou publicitu v zahraničí. Francouzský časopis Nouvel Observateur nedávno otiskl o Berlusconim článek nazvaný Sex, moc a lži. Španělský deník El Pais zveřejnil fotografie nahých dívek (a nahého premiéra Topolánka ZDEZDE, připomíná Darina Martykánová) v Berlusconiho vile na Sardinii.

V Itálii však média Berlusconiho eskapády příliš intenzivně nesledují. Když však nyní italská státní televize odmítla odvysílat upoutávku, která obviňuje Berlusconiho, že v zemi vytvořil frivolní mediální kulturu plnou "polonahých žen" a šovinistických obrazů (Berlusconi vlastní tři italské komerční televizní stanice), režísér filmu to označil za cenzuru.

▲ Upoutávka na Gandiniho dokument Videokracie, který odmítla odvysílat italská státní i soukromá televize

Novinář uprchl z Ruska

4. 9. 2009

Michail Vojtenko, šéfredaktor internetového námořního bulletinu Sovfracht, uprchl z Ruska po nočním výhrůžném telefonátu.

Vojtenko, nyní v Turecku, svědčil o tom, že mu v noci 1. září zatelefonoval neznámý muž a varoval ho, že "šlape na paty velmi důležitým lidem". Zůstane prý v zahraničí, "než se věci uklidní". Vojtenko byl první novinář, který informoval o zmizení lodi Arctic Sea, která se záhadně ztratila poté, co 28. července proplula kanálem La Manche s nákladem finského dřeva v hodnotě 1,1 milionu liber.

NATO usmrtilo v Afghánistánu 90 lidí

4. 9. 2009

Nejméně 90 osob, včetně 40 civilistů, bylo usmrceno v severní Afghánistánu poté, co NATO provedlo letecký úder na dvé cisternová vozidla, které unesl Taliban. Militanti se zmocnili obou vozidel, která přivážela letecký benzín jednotkám NATO, kolem půlnoci. NATO zahájilo letecké údery proti vozidlům, když se bojovníci z Talibanu snažili s nimi přejet přes řeku. Podle afghánských činitelů bylo při útoku usmrceno 90 osob, včetně 40 civilistů. Mezi mrtvými jsou i civilisté, kteří si přišli natočit z cisternových vozů benzín.

Incident by mohl vést k obnovení hněvu mezi Afghánci proti jednotkám NATO, míni list Guardian. K útoku dochází dva měsíce poté, co nový americký velitel jednotek NATO v zemi, generál Stanley McChrystal, oznámil opatření s cílem zmenšit počet civilních obětí, po ostré kritice zabíjení afghánských civilistů od afghánského prezidenta Hamida Karzaie. Kontroverze byla posílena zprávou OSN, z níž vyplynulo, že v důsledku leteckých úderů NATO zahynula téměř třetina z celkového počtu 1013 civilních obětí v Afghánistánu, které tam byly usmrceny za prvního půl roku 2009. Ostatní mrtví byli obětí min Talibanu a sebevražedných atentátníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kandidáti

3. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Tak jsem se konečně dozvěděl, kdo že to kandiduje na nového generálního ředitele Českého rozhlasu: Mimo zástupce šéfredaktora čtrnáctideníku NEI Report, kandidáta za Nezávislou erotickou iniciativu a manažera Dolly Buster Jana Beera je to i do roku 1993 generální ředitel Českého rozhlasu dr. Jiří Mejstřík, dnes sběratel vína, favorit volby a dnes Radou pověřený ředitel Českého rozhlasu Richard Medek, ředitel zahraničního vysílání ČRo7 Miroslav Krupička, ředitel Českého rozhlasu Region, Středočeský kraj Jan Menger nebo ředitel Českého rozhlasu 6 Peter Duhan, několik rozhlasáků v telecím či bývalých rozhlasáků v drsně důchodovém věku, jeden účetní, jeden radioamatér a jeden učitel zeměpisu. Celkem sedmnáct lidí, z nichž se zřetelně ukazuje, že jedinou profesionálně možnou volbou je nakonec Medek. Nakonec, proč ne... Z nabídky dohola ohlodaných kostí je ten nejlepší. "Je moudrost, dovedeme-li moudrým naslouchat", konstatoval kdysi vynikající herec a rozhlasák Karel Höger... Bude ještě za pár let takového vývoje komu naslouchat?

Podle informací iDNES.cz je mezi vyřazenými přihláškami i noční hlídač rozhlasových garáží Jaroslav Proche. V minulosti byl mimo jiné ředitelem cirkusu.

ANALÝZA

A je to venku

4. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Když Ústavní soud vydal své slavné rozhodnutí o pozastavení voleb, bylo to nepochybně překvapení. To, co nebylo překvapením, bylo to, že hned bylo jasné, kdo je za tím. Představitelé strany "pravdy a lásky" se tím také nijak netajili. Najednou byl pro zastánce "pravdy a lásky" Miloš Melčák hrdina a člověk, který si zaslouží úctu. To říkali ti, co ještě nedávno ho měli za prachobyčejného zrádce, který hanebně zběhl a umožnil vznik této vlády. Nebylo nikomu divné, že ho uctívají ti, kteří s ním ještě nedávno opovrhovali a možná by mu ani ruku nepodali?

Ústavný súd a všeobecné voľby v ČR

4. 9. 2009 / Maroš Zeman

Jan Čulík má nespornú pravdu v tom, že právny systém, v ktorom nie sú pevne zakotvené mantinely, medzi ktorými sa môžu "zákonodarcovia" (t.j. ľudia sediaci v poslaneckých laviciach a viac alebo menej prispievajúci k dobru ČR ako štátu) pohybovat pri otázke predčasných volieb, je chybný. Možno práve tato chyba je povestnou "třešničkou na dortu", ktorá prispeje v budúcnosti k prepracovaniu právneho systému. A možno (s najväčšou pravdepodobnosťou) nie - pokým bude silný lobbying rôznych skupín a nenájde sa strana, ktorá tlakom lobbyingu bude podliehať menej. Naschvál píšem túto formuláciu, pretože strana, ktorá im nebude podliehať vôbec sa nachádza zvlášť ťažko v post-komunistickom geopolitickom priestore.

Muži se v přítomnosti krásných dívek skutečně chovají jako blbci

4. 9. 2009

Z nových výzkumů vyplývá, že muži, kteří stráví třeba jen několik minut ve společnosti atraktivní ženy, mají daleko horší výsledky v testech, jejichž cílem je měřit výkonnost mozku, než když hovoří s někým, koho nepovažují za přitažlivého.

Výsledky studie vyšly v časopise Journal of Experimental and Social Psychology. Autoři studie se domnnívají, že důvodem asi je, že muži se snaží využít co největšího množství funkce svého mozku na to, aby na krásnou ženu udělali dojem, takže jim nezbývá intelektuální kapacita na další úkoly.

BRITÁNIE:

Ultrapravicová BNP bude muset za členy přijímat i nebělochy

4. 9. 2009

Extremně pravicová British National Party je nucena vzdát se svého principu, podle něhož nabízí členství jen bělochům. Stala se totiž terčem právního obvinění, že praktikuje rasovou diskriminaci. Soudní příkaz v tomto smyslu proti BNP vydala Equality and Rights Commission (Komise pro rovnost a práva), která poukázala na to, že předpisy BNP, podle nichž se členem strany může stát jen běloch, porušují zákon o rasových vztazích (Race Relation Act).

Nick Griffin, šéf BNP, naznačil, že BNP bude od nynějška za členy přijímat příslušníky nebělošských etnických skupin. Obvinil z toho britské "nedemokratické, orwellovské zákony o rovnosti". Griffin uvedl, že nemá smysl s Komisí pro rovnost a práva bojovat, protože odvolání by stálo více než milion liber, na což strana nemá, a znemožnilo by BNP kandidovat v nadcházejících všeobecných volbách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Populární prášky proti bolesti jsou návykové

4. 9. 2009

Prášky proti bolesti, které obsahují kodein, včetně známých značkových výrobků jako Nurofen Plus či Sopladeien Plus, které se často používají proti bolesti hlavy, bolestem v zádech a bolestem při měsíčkách, jsou návykové.

POZVÁNKA

Gluck v Mnichově Hradišti

4. 9. 2009

V zámeckém divadle v Mnichově Hradišti v sobotu dne 19. září 2009 od 17.00 hodin se bude konat scénické provedení pastorální opery Christopha Willibalda Glucka La Danza. Na realizaci představení se podílí také Česká Händelova společnost. Návštěvníci cestující z Prahy mohou použít vlak (rychlík) s odjezdem z Prahy hlavního nádraží ve 13.25 nebo autobus s odjezdem z Prahy - Černého Mostu ve 14.20 hodin. Z Mnichova Hradiště odjíždí vlak do Prahy (osobní, s přestupem v Mladé Boleslavi) v 19.41 hodin.

Další informace ZDE

Jak vysoký je "limit" 5000 Kč za zdravotnické poplatky?

4. 9. 2009

Měl bych poznámku k tvrzení čtenáře Václava Davida v článku "O školství a Francouzské revoluci" ohledně ročního limitu 5000 Kč za zdravotnické poplatky a doplatky. Situace je složitější, než jak autor uvádí. Do limitu se nezahrnují všechny platby, který pacient za zdravotnické výkony a léky uhradí. U některých léků se ze skutečně hrazeného doplatku zaplaceného v lékárně do limitu započítává jen část, píše čtenář Stanislav Špelda.

Manželka nového japonského premiéra: Unesli mě vetřelci z cizích planet

4. 9. 2009

Miyuki Hatoyama, manželka právě nově zvoleného japonského premiéra Yukio Hatoyamy, je lifestylová guru, je nadšena pro mikrobiotiku, je to autorka kuchařek, je rozvedená, nosí šaty, které si sama šije, včetně sukně vyrobené z havajských pytlů na kávu. Navštívila planetu Venuši a unesli ji vetřelci z cizí planety.

Ano, a v předchozím životě znala tato dvaašedesátiletá manželka nového japonského premiéra Toma Cruise v jeho předchozí inkarnaci - když byl Japoncem - a těší se, že s ním v budoucnosti natočí film.

O výběru vedoucích pracovníků, neboli Proč asi nezávisle na systému nejsou odborné znalosti často kritériem pro kariéru

4. 9. 2009 / Uwe Ladwig

S německou firmou Arcandor bylo zahájeno insolvenční řízení a někteří čtenáři BL by se mohli ptát, jak se to mohlo stát tak velkému koncernu, k němuž přece patří tak známé firmy jako Karstadt a Quelle. Důvody asi existují různé, avšak jeden mi připadá dost základní a dokonce mi připomíná můj pobyt v ČSSR v sedmdesátých letech...

Možná jsem nedouk...

4. 9. 2009 / Ladislav Žák

Tedy určitě jsem nedouk, ale zdá se mi, že se naši legislativní ústavní kutilové dopouštějí ve své argumentaci o čistotě postupu v případě obecné trvalé změny Ústavy ČR zásadního pochybení. Podle mého názoru je klíčovým argumentem podání Miloše Melčáka ta skutečnost, že někdo mění pravidla hry v jejím průběhu, konkrétně zkrátil v průběhu čtyřletého mandátu jeho trvání jiným než předem známým ústavním prostředkem. Je tedy podle mého názoru zcela lhostejné, zda půjde o zákon ad hoc nebo o trvalou změnu ústavy, pokud bude použit již na aktuálně probíhající volební období.

POŽADAVEK NA ZRUŠENÍ AMERICKÉHO EMBARGA PROTI KUBĚ

Politicky nepohodlnou informaci česká média ignorují

3. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Informaci AI o tom, že Amnesty International vyzvala USA na zrušení embarga vůči Kubě, zveřejnila ihned ve středu 2. 9. 2009 tisková agentura Reuters, do slovenštiny přeložila TASR a v Bratislavě zveřejnil deník SME a televize TA3. Za dvacet čtyři hodin si tato zpráva cestu do českých médií nenašla, ani ji nerozšířila česká pobočka Amnesty International, jindy bleskurychlá.... Vzhledem k dlouhodobé intenzivní protikubánské kampani zdejších "lidskoprávních" aktivistů je toto zatajování informací snad i pochopitelné, i když v době globální komunikační sítě směšné... Podle generální tajemnice Amnesty International Irene Khanové je americké embargo vůči Kubě nemorální a mělo by být co nejdříve zrušeno. "Brání miliónům Kubánců v prístupu k životně důležitým lékům a zdravotnickému vybavení," uvádí AI ve zprávě s názvem Embargo USA vůči Kubě: Jeho hospodářské a sociální důsledky.

Francouzská revoluce, Goebbels a konzervativní ofenzíva

3. 9. 2009 / Darina Martykánová

Jsem ráda, že pan David sdílí mé přesvědčení, že nelze k historickým událostem přistupovat z podobně demagogických a faktograficky zcela vyšinutých pozic, jak to činí pan Václavek. Zde se shodneme na tom, že kde začínají výmysly a manipulace, přestává věcná debata.

Sofistikovaná věcná argumentace pana Davida si samozřejmě zaslouží odpověď podrobnější. Především, historikové nejsou soudci.

Císař pán je třikrát denně u prsu

4. 9. 2009 / Ivan David

Výše uvedeným výrokem charakterizují štamgasti v Haškově světoznámém románu duševní úroveň mocnáře. To byla hospoda za c.k. totality. Daleko horší je, když se pod podobné žvásty někdo hrdě podepíše dnes, tak jako to udělal pan Větvička ve svém článku „Stát jako pytel šrotu“. Připouštím, že na takovou úroveň není dobré sestupovat a podobné úvahy vůbec komentovat.

Tleskám ústavnímu soudu

3. 9. 2009

Rád bych reagoval na na článek pana Kuklíka "Okresnímu návladnímu", který je přesvědčen, že odložením voleb se mu děje zločin a jsou omezováno jeho právo volit. Nejsem sice právník, ale rozhodnutí Ústavního soudu o odložení výkonu zákona o předčasných volbách, chápu jako jeden z nejdůležitějších kroků k obraně občanských svobod, píše čtenář Martin Bečán.

BRITÁNIE:

Zdravotnictví "odsuzuje pacienty k smrti"

3. 9. 2009

Skupina britských lékařských odborníků si dopisem konzervativnímu deníku Daily Telegraph stěžuje, že někteří pacienti ve státních britských nemocnicích jsou chybně posuzováni jako na prahu smrti, a jsou jim pak odepřeny tekutiny a léky. Pacienti jsou v takové situaci podrobeni trvale sedativům, do té doby, než zemřou.

Lékařští experti, kteří pečují o nevyléčitelně nemocné osoby, však varují, že tento přístup může zakrýt skutečnost, že se zdravotní stav pacienta zlepšuje. Cílem této metody, která se nazývá Liverpool Care Pathway, je snížit utrpení pacientů v posledních hodinách před smrtí. Metodu r. 2004 doporučil britskému zdravotnictví jeho vládní inspekční orgán National Institute for Health and Clinical Excellence.

Špinavé tajomstvo Lockerbie

3. 9. 2009 / Matúš Holý

V čase, keď vyjde tento článok, bude už možno údajný páchateľ bombového útoku nad škótskym Lockerbie doma. Smrteľne chorý muž sa vzdal práva na odvolací proces, aby mal šancu stráviť posledné chvíle so svojou rodinou vo vlasti. Tým sa znižuje šanca, že sa verejnosť dozvie pravdu o veľmi nejasnom prípade.

Dojmy z prvního dílu seriálu ČT Vyprávěj

3. 9. 2009 / Ladislav Brzobohatý

V pondělí 31. srpna uvedla ČT1 první díl nového seriálu Vyprávěj . Díval jsem se hlavně ze zvědavosti, jak dnešní autoři "nastaví zrcadlo" roku 1964 a následujícím. Pocházím z vesnice, r. 1962 jsem byl na dlouhodobé "praxi" ve fabrice a v letech 1962-1967 jsem studoval na ČVUT. Takže přesně tu dobu z prvního dílu jsem zažíval na vlastní kůži "v reálu" a mám ji přes tu časovou vzdálenost ještě celkem dobře v paměti.

V prvním díle byly asi klíčové dvě zápletky. První -- dělníka (podle uváděných záběrů pracoval snad v lokomotivním depu) - otce Dvořáka (S.Skopal) - se snaží (neúspěšně) dostat do KSČ. Druhá -- konflikt syna Dvořáka (R.Vojtek) s mladým asistentem na vysoké škole kvůli dívce.

Vyprávěj, ale nekecej!

3. 9. 2009 / František Řezáč

Postřehy pana Brzobohatého o prvním dílu seriálu ČT Vyprávěj jsou přesné. Takové faktografické nesmysly, které tvoří dějovou osu prvního dílu, nejsou jen drobnými chybami, ale kopanci, které zpochybňují celé dílo. Je to, jako kdyby uzenář přidal do vuřtů cukr - nikdo by je nejedl a musely by se stáhnout z prodeje. To se ovšem s televizním seriálem asi nestane. On měl totiž pořádnou PR dělostřeleckou přípravu. Ani recenzent Lidových novin si ve svém článku o zahájení seriálu oněch pitomostí nevšiml!

Takže všechno půjde svou cestou dál - budou se nám týden co týden prodávat oslazené vuřty. Člověk, i laik, se musí ptát, jak je to vůbec možné? To nemají v ČT nějakého bývalého člena KSČ, třeba v kotelně, jehož by se zeptali, jak se vstupovalo do KSČ? Staré Literárky s vizáží odpovídající roku 1964 mám doma i já. Stačilo se podívat u předváděného čísla Literárních listů z roku 1968 na datum. To už není ani diletantismus. To si museli říct: vždyť je to jedno, ti pitomci to stejně nepoznají...

Lékaři z CIA "experimentovali na lidech"

3. 9. 2009

Organizace, zabývající se lékařskou etikou, tvrdí, že lékaři z CIA monitorovali "posílené vyšetřovací techniky" a studovali jejich efektivitu

Toto zkoumání se prý přiblížilo k protizákonnému experimentování s lidským organismem a v některých případech došlo k naplnění jeho skutkové podstaty, argumentuje americká organizace Physicians for Human Rights PHR (Lékaři za lidská práva).

Přeci nebudeme zase odcházet za hranice

3. 9. 2009

Poté co Bůh stvořil nebe a zemi řekl: "Budiž světlo", a bylo světlo a Bůh začal tvořit svět. Téměř před dvaceti lety přišel jiný "bůh", a ve své nemocné mysli, řekl: "Budiž tma" a byla tma. Mnozí tvorové na to čekali, radovali se a rádi zhasínali a někteří, když zjistili, že je to pro jejich kapsy, mana nebeská a nikdo to nepostihuje, zpustli. Zde je naplněn tr. zákon, § 217. Další se přidali a přidávají a postupně se z malých lapků a loupeživých rytířů stávají, alespoň ve svých očích a povědomí svých souputniků, kastou těch šikovných, vyvolených, kteří vědí jak na to, jak to těm ostatním hlupákům, sockám ukázat. Pro některé to byl přeci jenom velký zlom, nezvládli to a sudy a Orlická přehrada našly svého naplnění, píše čtenář Oldřich Adamec.

Ústavní spiknutí Občanských hnutí?

3. 9. 2009 / Jan Hradil

Ústavní soud se nedávno nezvykle ostře vymezil vůči postupu politiků (parlamentu) při vyvolání předčasných voleb. Po vyslechnutí první zprávy o této události si jistě mnozí položili otázku, co mohlo ÚS k takovému rozhodnutí vést. Volby jsou přece tím nejdemokratičtějším výrazem demokracie, to už do nás ostatně bylo vštěpováno i za minulého režimu! V dohlednu je brzké možné vyřešení politické krize, které konečně nahradí vládu, v jejímž mandátu přece není řešit zásadní otázky ekonomické i společenské reformy! A kolik nás teď ten nepraktický posun voleb bude stát? Až je člověk zaskočen neomaleností, s jakou si ÚS pohrává s politickou scénou, a v důsledku toho i s naším hospodářstvím!

Od bývalého mluvčího Ústavního soudu

Kde byl včera mluvčí Ústavního soudu? Ve frontě na podporu?

2. 9. 2009 / Michal Spáčil

Ústavní soud včera přijal rozhodnutí, které vyvolalo divokou aktivitu ve všech lóžích domácího politického divadla. Ve včerejších Otázkách Václava Moravce se předseda KSČM Vojtěch Filip upřímně podivil, proč mají telefony vypnuté nejen soudci, ale i tiskový mluvčí Ústavního soudu, tedy já. Důvod je až k politování prostý - můj pracovní poměr u ÚS den předtím skončil a na SIM kartu ležící osaměle v šuplíku na ekonomického odboru se už nikdo nedovolá.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a