Ekonomickou krizi "vyvolal zmatek mezi Londýnem a Washingtonem"

4. 9. 2009

Zmatek na nejvyšší úrovní mezi Spojenými státy a Británií vedl loni v září k šokujícímu kolapsu investiční banky Lehman Brothers, který vyvolal největší globální bankovní krizi od Velké deprese ve dvacátých letech.

Investiční banka Lehman Brothers udělala bankrot poté, co se neuskutečnila záchrana od britské banky Barclays. V Londýně se domnívalo ministerstvo financí, Anglická banka i regulační orgán Financial Services Authority, že americká vláda poskytne firmě Lehman Brothers, která se octla ve finančních potížích, finanční záruky. Britské instituce konstatují, že vždycky zdůrazňovaly americkým úřadům, že záchrana od banky Barclays přijde jen potud, pokud do firmy Lehman Brothers vloží peníze i Američané.

Avšak ve Washingtonu obviňuje bývalý americký ministr financí Hank Paulson britského ministra financí Alistaira Darlinga, že údajně nedal o tomto postoji Americe vědět, takže nakonec bylo příliš pozdě. Paulson řekl novinářům, že mu Darling sdělil telefonicky, že není ochoten importovat americkou "rakovinu" do Evropy. Darling to popírá.

V sobotu se v Londýně sejdou ministři skupiny G20. Svědectví z první ruky od britských a amerických státních činitelů ohledně začátku hospodářské krize ukazuje, že mezi Londýnem a Washingtonem vládnou neshody ohledně toho, kdo nese vinu za kolaps banky Lehman Brothers, který vyvolal měsíc apokalyptického vývoje na finančních trzích.

Kolaps banky Lehman Brothers vyvolal obrovské otřesy v už tak křehkém finančním systému a obavy, že zkolabovat může jakákoliv banka kdekoliv na světě. O tři dny později musela britskou bank HBOS zachránit banka Lloyds TSB. O měsíc později zachránila bezprecedentně britská vláda banky RBS, HBOS a Lloyds částkou 37 miliard liber z kapes daňových poplatníků.

Hector Sants, generální ředitel britského regulačního úřadu Financial Services Authority, konstatuje: "Mám plné sympatie pro americké úřady vzhledem k složitosti problémů, jímž onoho víkendu čelily, avšak jsem přesvědčen, že nechat firmu Lehman Brothers padnout byla chyba."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2009