POŽADAVEK NA ZRUŠENÍ AMERICKÉHO EMBARGA PROTI KUBĚ

Politicky nepohodlnou informaci česká média ignorují

3. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Informaci AI o tom, že Amnesty International vyzvala USA na zrušení embarga vůči Kubě, zveřejnila ihned ve středu 2. 9. 2009 tisková agentura Reuters, do slovenštiny přeložila TASR a v Bratislavě zveřejnil deník SME a televize TA3. Za dvacet čtyři hodin si tato zpráva cestu do českých médií nenašla, ani ji nerozšířila česká pobočka Amnesty International, jindy bleskurychlá.... Vzhledem k dlouhodobé intenzivní protikubánské kampani zdejších "lidskoprávních" aktivistů je toto zatajování informací snad i pochopitelné, i když v době globální komunikační sítě směšné... Podle generální tajemnice Amnesty International Irene Khanové je americké embargo vůči Kubě nemorální a mělo by být co nejdříve zrušeno. "Brání miliónům Kubánců v prístupu k životně důležitým lékům a zdravotnickému vybavení," uvádí AI ve zprávě s názvem Embargo USA vůči Kubě: Jeho hospodářské a sociální důsledky.

Valné shromáždění OSN opakovaně odsoudilo embargo USA, neboť je v rozporu s Chartou Organizace spojených národů a mezinárodním právem. 29. října 2008 opětovně přijalo Valné shromáždění OSN rezoluci, která vyzývá USA, aby embargo proti Kubě ukončily . Usnesení bylo přijato 185 hlasy pro, 3 proti při 2 abstencích. Mezi-americká komise pro lidská práva rovněž zopakovala svůj postoj, pokud jde o "dopad takových sankcí na lidská práva kubánského lidu, a proto trvá na tom, že embargo by mělo být zrušeno."

Požadavek AI není vázán na pád Castrova socialistického režimu na Kubě.

Amnesty International vyzvala USA na zrušenie embarga voči Kube

Podľa organizácie Amnesty International by mal americký prezident Barack Obama čo najskôr zrušiť sankcie uvalené na Kubu.

Platnosť viacerých ustanovení amerického zákona o obchode s nepriateľskou krajinou, ktoré vytvárajú rozsiahly systém sankcií Spojených štátov voči komunistickej Kube, vypršia 14. septembra. Prezident má právo predĺžiť ich platnosť o ďalší rok, alebo ich zrušiť.

"Je to skvelá príležitosť pre prezidenta Obamu, aby sa dištancoval od zlých politických rozhodnutí minulosti a vyslal pevný odkaz americkému Kongresu o potrebe zastavania embarga," konštatovala generálna tajomníčka Amnesty International Irene Khanová.

Podľa nej je americké embargo voči Kube nemorálne a malo by byť čo najskôr zrušené. "Bráni miliónom Kubáncom v prístupe k životne dôležitým liekom a zdravotníckemu vybaveniu," uviedla Khanová v správe s názvom Embargo Spojených štátov voči Kube: Jeho hospodárske a sociálne dôsledky. Obama po nástupe do funkcie uskutočnil kroky na zlepšenie vzťahov s Kubou. Zjednodušil napríklad cestovanie Kubáncov do USA za príbuznými. Americký prezident však vyhlásil, že vyše polstoročie trvajúce embargo bude platiť dovtedy, kým Kuba neprepustí politických väzňov a nezlepší dodržiavanie ľudských práv.

Podľa zákonov embarga je pre americké spoločnosti a jednotlivcov zakázané uskutočňovať obchod a finančné transakcie s Kubou vrátane tých, ktoré sa týkajú cestovania.

Zdroj: Reuters

slovenský překlad SME ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.9. 2009