Rusové, vajíčka a kamení

4. 9. 2009 / Alex Koenigsmark

Někde jsem nedávno v jednom bulváru takový titulek spatřil - asi ne přesně v tomto znění, ale na tom nesejde, stejně jako na jménu autora a nebudu ho tu uvádět - a přiměl mě k pozastavení se: jak to hergot spolu souvisí? Nu, nesouvisí, ale stalo se to výhodným materiálem k myšlenkové armatuře.

(Typickým myšlenkovým lešenářem byl kdysi Václav Kopecký -- ve službách stranickému světonázoru vždycky uchopil několik pojmů, sestavil z nich armaturu a vyplnil tlachem, světonázor podporujícím. Podobně jako celé řadě dnešních politických komentátorů se mu dařilo spíš dokazovat pravý opak.)

Těm, kdo bydlí v duchovních budovách, myšlenkovými armaturami vyztužených, se žije dobře -- jejich svět je jednoduchý a příjemně černobílý... Nejvíc mě zajímalo, jak zajímavě se autor dostane k Rusům. Nezdálo se mi jaksi, že by hodlal naznačit, že Rusové platí vrhače kamenů, zatímco Západ vrhače vajíček; výtečný, Kopeckého hodný nápad naštěstí nepoužil.

"Pokud předvolební svinstva přinesou víc než jeden kámen, bude zle. Vyhraňují se nějaké dvě fronty? Přinesou nemilosrdný boj prostředky nejen podlými, ale i kriminálními? Budou střílet? A kdo?"

píše se v článku. Připomíná to tzv. poplašnou zprávu, ale dejme tomu, že jde o lehké přehánění.

"Možná že hod kamenem je prachobyčejná epizodka a v předvolební vřavě upadne rychle v zapomnění. Poletovat budou kameny duchovní, sprostší a hrubší než kus nerostu. Jejich devastující účinek na demokracii ty čtyři vrhače zastíní, protože vrháním sprostot se budou zabývat početné skupiny obyvatelstva, pro které je politika jakousi odborností či zálibou."

Ano, kameny duchovní, sprostší a hrubší vskutku poletují: a tento komentář byl jedním z nich. Následuje totiž toto:

"Po všem, co zlého nám udělal Sovětský svaz, přesněji řečeno Rusové, už zas lnou naši východní lidé k tomu východnímu dubisku. Nevím, jestli je z Ruska platí, nebo jsou sami od sebe tak hloupí, ale radí nám: do světa vyváženě! Myslí tím, pojďme zpět k Rusům."

Musím přiznat, že tady jsem se opravdu zděsil -- tak "přesněji řečeno Rusové": přesněji řečeno úplně všichni? Nebo vynecháme babičky a nemluvňata? Připomnělo mi to krvelačné poválečné výkřiky o tom, co všechno nám udělali Němci, ne nacismus a Hitler, ale Němci a nejlépe všichni.

Aha, konečně docházíme k tomu, co chtěl šmok říci. S kameny to velice, velice souvisí. Chce mi s autorem říci, že u množství ani ne tak občanů, jako placených šmoků nemá rozum dobrý zvuk. Propaganda však ano. Mnohem snáze se totiž zblbuje a manipuluje občan, jestliže mu vnutíme představu, že svět je černobílý. Buďto nenávidíme Rusy (ne nějaký totalitní systém, ne zřízení nebo vládu, ale Rusy, národ, lidi!) anebo nejsme součást Západu. Blbé, prosté, ale pro někoho asi účinné.

"Ručička moci osciluje dvacet let kolem značky půl na půl. Ale být na Západě, nebo přilnout k Východu není půl na půl. Je to rozhodnutí zásadní, vážné a může o budoucnosti státu rozhodovat na dlouhý čas. Proto jsou volební zápasy u nás tak brutální. Předání moci nalevo není pro nás obvyklé předání moci nalevo, nýbrž zásadní obrat, návrat, couvání."

Tak proto jsou u nás volební zápasy tak brutální! Není to nekulturností politiků a hysterickými metodami, vymyšlenými reklamními agenturami, ale jde o boj mezi Východem a Západem, čert vezmi, že jsme v Evropské unii a v NATO, nene, my zde volbami bojujeme proti Rusku!

Právě z černobílé a nenávisti plné myšlenkové armatury plyne i jednání těch, kdo používají opravdové kameny. Kdysi je, ve formě "bratrské pomoci" užívali vládci reálného socialismusu, dnes po nich volají ti, kdo, řečeno s Werichem, částečně z blbosti a částečně za cizí peníze, vytvářejí černobílé světy. Vždycky se nejdříve metá takovými kameny ducha, vzpomeňte Goebbelse. Jsou totiž "kameny duchovní, sprostší a hrubší než kus nerostu" . Braňme se, jak říká autor, kamenům už dnes.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2009