BRITÁNIE:

Veřejnost se postavila proti Murdochovi za BBC

5. 9. 2009

James Murdoch, syn globálního mediálního magnáta Ruperta Murdocha, majitele satelitní televize BSkyB, zaútočil na edinburském televizním festivalu letos v srpnu na veřejnoprávní rozhlasovou, internetovou a televizní instituci BBC, s tím, že BBC, financovaná povinným koncesionářským poplatkem, dělá "příliš mnoho", rozšiřuje své aktivity do všech oblastí digitálního šíření informací, což znemožňuje komerčním podnikům s ní řádně konkurovat.

Překvapivě se ozvaly podpůrné hlasy pro Murdocha z různých britských deníků, které mají v současnosti velké finanční problémy: klesá totiž příjem z reklamy a internetový model vydávání informací nepřináší skoro žádný příjem. Komentátoři v krachujících denících podporují představu Murdocha seniora, že by se za čtení novin na internetu mělo platit, ovšem konstatují, že to nebude možné, pokud bude existovat zdarma konkurence veřejnoprávních internetových stránek BBC.

V rámci této debaty se však nyní ukázalo, že navzdory tomu, co si myslí mediální podnikatelé a politici, veřejnost se rázně postavila za veřejnoprávní BBC.

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedla organizace ICM pro deník Guardian. Z průzkumu vyplývá, že britská veřejnost má stoupající důvěru v BBC a silně podporuje princip koncesionářských poplatků za její veřejnoprávní služby.

77 procent Britů zastává názor, že BBC je instituce, na niž by lidé měli být hrdi - před pěti lety, r. 2004, si to myslelo 68 procent Britů. 63 procent Britů si dnes myslí, že platba koncesionářského poplatku pro BBC je ospravedlnitelná, protože se to vyplatí - služby, které BBC poskytuje, jsou kvalitní. V roce 2004 si to myslelo 59 procent Britů.

Na otázku, zda se BBC dá důvěřovat, odpovědělo 69 procent Britů, v roce 2004 to bylo 60 procent občanů. jen 26 procent Britů si myslí, že se BBC důvěřovat nedá.

Princip koncesionářského poplatku však podporuje jen 43 procent Britů. 24 procent britských občanů si myslí, že by se za BBC mělo platit reklamou a 30 procent zastává názor, že by lidé měli platit subskripcí, pokud chtějí sledovat pořady BBC. Nicméně r. 2004 podporovalo koncesionářský poplatek jen 31 procent Britů, o 12 procent méně než dnes.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2009