Poučení z krizového vývoje, který skončil vítězstvím

Vzestup a pád Ne základnám. Ale díky i za to

24. 9. 2009 / Luděk Toman

Pesimistické zhodnocení výsledků činnosti protiradarového hnutí Ne základnám Janem Čulíkem má jistě především motivační význam. Chápu ho především jako dvě položené otázky. Na adresu aktivistů Ne základnám: Vybojovali byste si zrušení radaru, i kdyby v Bílém domě neseděl ideologicky nezatížený Obama, ale třeba nějaký třetí či čtvrtý Bush? A na adresu českého národa: Proč jste tak nemožní, že když tři čtvrtiny z vás radar v Brdech odmítají, vláda i média si i dnes, a nejen v Česku, nad Obamovým rozhodnutím dovolí hlasitě brečet?

Americký radar, svět a čeští politikové

24. 9. 2009

Pokud se člověk pohybuje mimo oblast republiky, což přichází v současné době stále častěji v úvahu, chtěl bych, abych se nemusel za činy našich politiků stydět a svou národnost zapírat.

Původně jsem neměl v úmyslu se k posledním událostem v souvislosti s radarem vyjadřovat, protože v diskusi bylo řečeno již mnohé. Nicméně článek pana Tomana i názory pana Čulíka mne přesto přiměly podívat se na celou tu záležitost z trochu jiného hlediska, píše Petr Škoda.

Komentáře některých českých politiků a komentáře jsou bezesporu ostudné. Kde ale vidím jádro problému. Dokazuji to na tom, jak jsem sám tuto akci prožil. Minulý týden jsem byl pracovně v cizině a ze zpráv BBC jsem se dozvěděl o prohlášení presidenta Obamy o zrušení protiraketové obrany ve střední Evropě. Druhý den, kdy jsem letěl zpět do Prahy, jsem na letišti sehnal všechny dostupné noviny. Z Financial Times jsem se dozvěděl, že p. Topolánek prohlásil, že odvolání akce radar je tragedie pro celou východní Evropu. Podobně vyznívaly komentáře v Herald Tribune a Süddeutsche Zeitung. Přitom, tuším v Süddeutsche Zeitung, bylo uvedeno stanovisko německé strany a tajemníka NATO, že, stručně řečeno, uvolnění vztahů s Ruskem je pozitivní krok.

Kdo ve skutečnosti vyvolal výzvu "Děkujeme, odejděte!"

24. 9. 2009 / Josef Brož

Mám rád brazilského novináře Fabiana Golga, proto se na něj nezlobím, že některé věci trochu popletl. Dokonce s ním sdílím i jistou míru romantismu, když se cítil jako někdo, kdo vyvolal tuhle "kavárenskou revoluci", které se potom říkalo "Děkujeme, odejděte!" Fabiano i já ale víme, že Giuseppem Garibaldim se můžeme cítit jenom za předpokladu, že svůj vlastní život nahlédneme jako telenovelu. Točit ale reportáž a zároveň chtít být Giuseppem Garibaldim? Fabiano, proč tolik toho kýče? Chtěl bych ale čtenářům Britských listů, pokud dovolí, představit jiný příběh, který dosud neznají... Dlouho jsem se s ním nikde nechlubil.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nepoctivé, ale působivé, neboli Jak se dostat zadarmo nejen do bulvárních novin

24. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Senta Bergerová je známá a často dost vyznamenávaná německá herečka. V současnosti před nadcházejícími nedělními volbami podporuje německé sociální demokraty. Když teď byla ve volebním inzerátu SPD citována s tím, že by chtěla změnu kulturní politiky, tak se však od inzerátu distancovala. Říkala přitom, že se jí dobře spolupracovalo s ministrem kultury Berndem Neumannem z CDU, že ale stejně podporuje sociální demokraty...

Nepoctivé, ale působivé - aneb jak magneťáky nejde prodávat stejně jako politiku

24. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

polemika v souvislosti s texty Uweho Ladwiga o aktivních metodách medializace v článku "Nepoctivé, ale působivé, neboli Jak se dostat zadarmo nejen do bulvárních novin" reagující na článek Štěpána Kotrby "Uwe Ladwig "neví zhola nic"" a článek Uwe Ladwiga "K americké základně: Jsme všichni prodavači, ale někteří z nás tak nejednají"

Tajemstvím úspěchu je upřímnost

John F. Kennedy, 1961

Uwe Ladwig se zahleděl do bulvárního časopisu a zaujalo ho, že "celebrity" (ale i někteří exhibicionisté neplacení) k prosazení do médií "používají nápadů, jež nejsou příliš poctivé, ale zato dosti působivé." A doporučuje tento postup "v důležitých amerických a evropských médiích" iniciativě Ne základnám k napodobení.

Situace by nebyla tak úsměvná, kdyby nebyla myšlena vážně a od člověka, který tvrdí, jak mu naslouchali na konferencích o PR.

Topolánkova "podpora pro ruské militaristy"

24. 9. 2009 / Jan Čulík

Byl by článek v západních médiích o tom, že Topolánek svou nekritickou podporou pro Bushův radar v Brdech vlastně podporuje ruské militaristy a ohrožuje spolupráci v EU a v NATO, skutečně podvod? Pokud tomu rozumím, Ladwigovi jde o to, jak informaci učinit médiím zajímavou, nikoliv o to lhát.

Četku budou řešit poslanci

25. 9. 2009

ŠOK│ Současnou situaci v ČTK bude řešit 1. října od 14:30 Stálá komise pro sdělovací prostředky Parlamentu na základě stížnosti člena Rady ČTÚ Petra Štěpánka. Ten si stěžuje na neobjektivní zpravodajství ČTK o novém generálním řediteli a zpochybňuje současně schopnost a kompetence Rady ČTK. 1. října 2009 ráno podle informací Britských listů v souladu s výsledky platného výběrového řízení bude přebírat funkci generálního ředitele ČTK Radim Hreha. Rada ČTK ovšem výsledky výběrového řízení retoaktivním a tudíž protiprávním zrušením svého usnesení o jeho zvolení zpochybnila. Britské listy přináší níže text Štěpánkovy stížnosti v plném znění.

Rusko naznačilo, že podpoří sankce proti Íránu

24. 9. 2009

Ruský prezident Dimtrij Medveděv řekl po své první schůzce s Barackem Obamou od té doby, co Obama oznámil, že ruší Bushův projekt raketové obrany ve střední Evropě, že "v některých případech jsou sankce nevyhnutelné".

Obama se setkal s Medveděvem při zasedání Valného shromáždění OSN a naléhal na Rusko, aby podpořilo nové sankce, pokud Írán odmítne respektovat mezinárodní znepokojení ohledně svého jaderného programu. Po schůzce Obama řekl, že Medvěděv souhlasil, že o "vážných dodatečných sankcích" se bude muset uvažovat, pokud diplomatické úsilí selže.

Medveděvova - vlažná - podpora pro nové sankce je považována komentátory za oplátku za rozhodnutí Washingtonu zrušit plány na protiraketovou obranu v Polsku a v České republice. Jedinou mocností, která se staví proti sankcím vůči Íránu, je teď jen Čína.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je nyní v USA extrémismus mainstreamem?

Takřka pětina příznivců Republikánské strany se domnívá, že Obama je Antikrist

24. 9. 2009

KD│ Nový výzkum veřejného mínění provedený společností Public Policy Polling klade jednoduchou otázku: "Stává se v americké politice 21. století extrémismus mainstreamem?" Výzkum ukazuje, že mnoho dosud okrajových názorů je buď obecně přijímáno, nebo pro významnou část příznivců politických stran zůstávají otevřenou otázkou, informoval Eric Kleefeld na serveru Talkingpointsmemo.com.

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVA:

Jak se Manuel Zelaya dostal na brazilské velvyslanectví v Hondurasu

23. 9. 2009 / Fabiano Golgo

Brazilský diplomat, který je členem mé rodiny, mi právě sdělil, jak se svržený honduraský prezident Manuel Zelaya a jeho manželka dostali na brazilské velvyslanectví v Tegucigalpě. Bylo téměř 11 hodin dopoledne v pondělí, když někdo na velvyslanectví zatelefonoval, že je ze Středoamerické banky pro hospodářskou integraci (BCIE). Požádal o naléhavou schůzku s diplomatem, který se zabývá na brazilském velvyslanectví hospodářskými záležitostmi, s panem Francisem Catundou. Zdůraznil, že se schůzka musí konat okamžitě, nejlépe za pět minut.

Fabiano Golgo: Exclusive: How deposed president Zelaya got inside the Brazilian Embassy in Honduras CLICK HERE

Summit G-20 v Pittsburgu: Policie přivítala protestující šikanováním

24. 9. 2009

KD│ Pittsburgh tento týden hostí summit skupiny G-20, neboli shromáždění lídrů největších světových ekonomik a Evropské unie. A stejně jako v předchozích případech, i tentokrát protestní skupiny svádějí právní bitvy ohledně možnosti vyjádřit nesouhlas s mezinárodními politickými a korporátními elitami, informuje zvláštní zpravodaj The Nation v Pittsburghu Robert S. Eshelman.

Brazílie varovala honduraskou juntu před zásahem na velvyslanectví v Tegucigalpě

24. 9. 2009

KD│ Brazílie nebude tolerovat jakékoliv nepřátelské akce proti svému velvyslanectví v Hondurasu, kde se nachází prezident této středoamerické republiky svržený červnovým převratem. Vyplývá to z prohlášení brazilského ministerstva zahraničí. Brazílie také požádala o urychlené svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s vážnými obavami z dalšího vývoje nynější politické krize v Hondurasu, a také s obavami ohledně "bezpečnosti a fyzické integrity provozních budov a personálu velvyslanectví", informovala agentura RIA Novosti.

Ukrajinské společnosti Naftogaz hrozí bankrot

24. 9. 2009

KD│ Smluvnímu partnerovi ruského Gazpromu, ukrajinskému státnímu monopolu Naftogaz, podle názoru expertů v průběhu tohoto týdne hrozí bankrot. Prognóza je založena na dvou faktech: Minulé úterý ukrajinská vláda rozhodlo, že prodlouží společnosti lhůtu pro ukončení rozhovorů o restrukturalizaci dluhů do 20. října, zatímco termín splacení 500 milionů dolarů v eurobondech vyprší 30. září. Ačkoliv společnost tvrdí, že situace zůstane "normální", experti na toto odvětví prognózují, že vyvolá novou krizi v ukrajinsko-ruských vztazích, informovala v Nězavisimoj gazetě Tatjána Ivženko.

Dva úly nedaleko Champs-Elysées upozorňují na ohrožení francouzských včel

24. 9. 2009

KD│ Zatímco včelstva na francouzském venkově vymírají, dva úly umístěné vloni na jaře na střeše výstavní haly Grand Palais vedle Champs-Elysées výborně prosperují. Experiment s městským včelařením má upozornit francouzskou vládu, ktrá je obviňována, že ignoruje problémy venkovských včel a včelařů, informovala Alexandra Mauviel v deníku The Independent.

Každý z obou úlů umístěných na střeše obrovské prosklené budovy obsahuje zhruba 80 000 buckfastských včel, britského plemene, které experti popisují jako "mírné, plodné a odolné". O čtyři měsíce později bylo z obou úlů vybráno přes 45 kilogramů medu. Ale není to prestižní adresa ani skvělý výhled, co umožňuje včelám být tak produktivní. Vyhovuje jim městské prostředí, dokonce i když je silně znečištěno exhalacemi z aut.

Nový britský vládní panel zlikviduje "nesmyslný" výzkum

23. 9. 2009

Britská vláda přestane financoval "zbytečný" univerzitní výzkum. Univerzitní výzkumníci budou muset dokazovat, že jejich akademický výzkum má relevanci pro skutečný svět. Oznámí to dnes šéfové britských grantových organizací pro univerzity.

Univerzity budou muset prokazovat, že jejich výzkum ovlivňuje ekonomiku, politiku státu nebo společnost, pokud majá získat největší výzkumné granty, uvedl vládní výbor pro financování vysokých škol.

Tyto plány jsou součástí návrhů pro nový systém rozdělování vládních financí v každoroční výši 1,76 miliard liber na vědecký výzkum. Univerzitní učitelé varovali, že toto rozhodnutí omezí akademickou svobodu, protože zabrání "čistému výzkumu".

Ceny za firemní a individuální filantropii VIA Bona pro rok 2009

24. 9. 2009

Ceny za firemní a individuální filantropii VIA Bona pro rok 2009 Nadace VIA, jedna z největších a nejaktivnějších nadací v České republice, vyhlásila vítěze 12. ročníku prestižního ocenění za firemní a individuální filantropii -- Cen VIA Bona. Ceny pro letošní rok si v šesti kategoriích mezi sebou rozdělili zástupci z řad velkých a malých firem i individuální dárci. Slavnostní předání cen proběhlo v rezidenci velvyslance USA za přítomnosti vzácných hostů domácího i zahraničního politického a kulturního prostředí.

The Wall Street Journal 21. září 2009

23. 9. 2009 / Boris Cvek

Právě sedím na letišti Heathrow v Londýně a čekám na letadlo, které se mnou odletí do Vídně. Měl jsem možnost strávit teď pár dní v Bostonu (vědecká konference Nature Chemical Biology -- Drug Discovery) a těšil jsem se, že si přečtu Boston Globe, ale podcenil jsem poptávku. Odlétal jsem do Londýna až v pondělí v noci bostonského času, tak jsem na letišti stihl už jen prázdnou přihrádku s nápisem Boston Globe. Koupil jsem si na čtení tedy to, co zbylo: The Wall Street Journal (WSJ) a The New Yorker (NY). Zde shrnuji některé věci, které mne zaujaly z WSJ. V dalším článku bych se chtěl věnovat článkům z NY.

Co dodat k Vyprávěj?

23. 9. 2009 / Tomáš Koloc

V pondělí jsem, během večerní služby, zhlédl část dalšího dílu seriálu "Vyprávěj", protože se jeden klient našeho stacionáře zrovna díval na televizi. Že jsou historické reálie v seriálu zobrazovány nepřesně, na to reagovali už další přispěvatelé Britských listů. Nyní uvedený díl se z velké části zabýval rokem 1968; hlavní zápletka byla v tom, že rodina, která se považovala za antikomunistickou (ačkoli se její otec hlásil do strany), vyjela do Prahy na legendární prvomájový průvod, na kterém s velkým úspěchem poprvé řečnil nový první tajemník Alexander Dubček. (Autoři to vyřešili tak, že hrané barevné záběry davu a hrdinů prostříhali s černobílými archivními záběry, nejspíš je nenapadlo, že by bylo estetičtější "zčernobílet" i hrané pasáže).

Mystika Západu

Odcizení, kojenec a Lenin

23. 9. 2009 / Jan Stern

Ukázka z knihy Mystika Západu, kterou právě vydalo nakladatelství Malvern.

V 60. letech 20. století vydal představitel Frankfurtské školy Herbert Marcuse knihu Jednorozměrný člověk, která velmi zásadním způsobem ovlivnila protestní hnutí mládeže své doby i způsob marxistické reflexe světa.

Marcuse potřeboval kromě jiného odpovědět na otázky jako: Čím to, že kapitalismus je tak úspěšný ve vědomí lidí? Jak to, že je tak žádaný i těmi, na úkor jejichž zájmů se realizuje? Proč se lidé smiřují s odcizením, proč ho přijímají, proč ztratilo charakter útlaku? Neboli řečeno s Frommem: jak to, že "všichni jednají podle týchž příkazů, ale přitom jsou přesvědčeni, že sledují jen své vlastní touhy"?

Vox populi - čí vlastně hlas ?

23. 9. 2009 / Jiří Nezval

Nothing is more rare in any man than an act of his own.
R. W. Emerson

Lze o pravdivosti Emersonova tvrzení pochybovat ? Kdo by si nevšiml onoho záhadného úkazu v každém lidském společenství, charakterizovaného závratně rychlým a rozsáhlým vzájemným napodobováním a přizpůsobováním jedinců tohoto společenství. Schopnost se rychle adaptovat novému prostředí a novým podmínkám je údajně projev nejvyšší inteligence.

Historická realita: Pravda nemusí ležet na opačném extrému

24. 9. 2009 / Pavel Urban

(poznámky ke geopolitice Štěpána Kotrby, ZDE ZDE)

Nedávno se na stránkách BL střetl Štěpán Kotrba s Janem Čulíkem a dalšími ve sporu geopolitika versus morálka. Geopolitika je užitečná věda. Její nedostatečné zvládnutí může někdy vést ke katastrofě. Naposledy se o tom přesvědčila Gruzie, jejíž prezident patrně neměl k dispozici globus. Podobně, jako někteří dnešní čeští geopolitici neznají aktuální politickou mapu Evropy. Takže například nepostřehli, že ruské tanky už na českých hranicích nemáme.

Radar a politika americké vlády?

24. 9. 2009 / Jiří Jírovec

České sdělovací prostředky jsou zcela neschopné (čti: servilní) pokud jde o analýzu americké zahraniční politiky. Nelze z toho mít radost, i když to potvrzuje pravdivost výroku, že BL jsou "deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví".

Diskuse o tom, zda organizovanÝ odpor proti brdskému radaru měl nejaký dopad na rozhodnutí americké vlády je v podstatě směšná hra předpokládající, že žijeme v demokracii, v níž hlas lidu něco platí.

Pokud bychom chtěli v takové hře pokračovat, měli bychom se ptát, zda a jak brala česká vláda ohled na to, že v ČR bylo a je proti radaru 60-70% obyvatel. Odpověd je jednoduchá: těmto politikům to bylo šumafuk stejně tak jako Blairovi nebo Bushovi dosti masový odpor proti válce v Iráku.

Iráčana Bahu Musu zavraždili britští vojáci poté, co je přistihl jeho otec, jak kradou

24. 9. 2009

Britští vojáci zavraždili Iráčana Bahu Musu, protože je jeho otec přistihl, jak kradou peníze z hotelového sejfu, konstatovali svědci ve středu v Británii při veřejném vyšetřování.

Otec Bahy Musy, Daud, uvedl, že vojáci si jeho syna vybrali po jeho zatčení pro zvlášť tvrdé zacházení, protože si stěžoval na jejich krádež britskému důstojníku. Od důstojníka si nechal písemně potvrdit, že přijal jeho svědectví. Důstojník pak prohledal jednoho z obviněných vojáků a našel u něho ukradené peníze. Britští vojáci způsobili Iráčanovi 93 zranění, na nž zemřel.

Je Obama opravdu americkým Gorbačovem?

24. 9. 2009 / Jindřich Bešťák

Petr Robejšek byl ještě upřímnější, když ve svém vyjádření nalezl určitou podobnost, "dějinnou analogii", mezi M. S. Gorbačovem a prezidentem B. Obamou - prý "americký Gorbačov". Můžeme z toho snad odvozovat, že názory některých politických analytiků o možném rozpadu USA jsou svým způsobem relevantní? Neposunuje Petr Robejšek tyto představy jaksi implicitně do oblasti reálného politického uvažování? A vnucuje se mi otázka a obava zároveň, zda by případné radikální změny v USA při následné ztrátě jejich světové hegemonie nebyly pro celý svět, a potažmo tedy i pro nás, daleko rizikovější, než tehdejší rozpad SSSR.

Otevřený dopis panu ministru Janotovi

23. 9. 2009 / Karel Hušner

Vážený pane ministře,

dovoluji si Vám napsat kritické zhodnocení Vámi navržených "protikrizových opatření".

Osobně Vás neznám, a nemohu tedy seriozně hodnotit Vaši odbornou úroveň, ale protože je z Vás většina politiků unešena (což při jejich "erudici" nemusí být odborně seriozní hodnocení), vycházím z toho, že tomu tak je a že jste tedy schopen komplexního myšlení, píše inženýr ekonom Karel Hušner.

Budete se zabývat tím, že 15 z 20 členů Svazu jahodářů je proti hajzlíku?

23. 9. 2009 / Michal Spáčil

Hnutí Ne základnám ve svém poslání neselhává. Nelze mu vytýkat, že nezviditelnilo v cizině odpor většiny obyvatel ČR ke stavbě radaru. Působení hnutí musí směřovat dovnitř, k českým občanům a jejich politické reprezentaci.

Představte si tuto situaci: jste akvizičním šéfem společnosti, která staví obří průmyslový komplex, chrlící výrobky do světa a zaměstnávající desetitisíce lidí. Fabrika je skoro hotová, když zjistíte, že plánovaný hi-tech hajzlík musíte postavit na pozemku, který vám dosud nepatří (neboť jej nikde v baráku nechtějí).

Přístup (některých) západních médií změnit lze, problém "neviditelnosti" Čechů to však neřeší

22. 9. 2009 / Karel Dolejší

Debatu o "viditelnosti" českého protiradarového odporu v zahraničí podle mého názoru zatěžuje jedno opomenutí - totiž velice abstraktní zacházení s tím, co vlastně v politice znamená "informace". Jedna věc je existence nějakého informačního toku z ČR do USA - řekněme, Philip Coyle informující okolí Hillary Clintonové, kam má přístup, o postoji české veřejnosti k radaru - a věc úplně jiná význam, jaký se této informaci nakonec připisuje. Je zřejmě pravda, jak píše Jan Čulík, že lze poměrně jednoduchými způsoby poněkud zvýšit povědomí západní veřejnosti a novinářů o postoji české veřejnosti k radaru; když však Petr Pokorný upozorňuje na fakt, že informace o odmítání radaru v ČR na Západ v poměrně velkém rozsahu již pronikaly, nelze to popřít. Potíž je zde v tom, že naprostá většina Čechů sice s radarem nesouhlasila, ale vůbec nic proti němu nepodnikala, v důsledku čehož v zahraničí význam tohoto nesouhlasu nakonec klesl takřka k nule. Co je to také proboha za nesouhlas, když se nijak neprojevuje? Zatímco i na Jamajce díky Bobu Marleymu praktikují zásadu "Get up, stand up: stand up for your rights! / Get up, stand up: dont give up the fight!", na náměstích zvonící Češi se domnívají, že buď musí být jejich cinkání a bekání, provozované často absolutně bez důrazu, kdesi "automaticky" slyšeno, nebo "nemá cenu se o nic snažit" a jde se na pivo. Ale za tuhle mentalitu Ne základnám rozhodně nemůže.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a