Ceny za firemní a individuální filantropii VIA Bona pro rok 2009

24. 9. 2009

Ceny za firemní a individuální filantropii VIA Bona pro rok 2009 Nadace VIA, jedna z největších a nejaktivnějších nadací v České republice, vyhlásila vítěze 12. ročníku prestižního ocenění za firemní a individuální filantropii -- Cen VIA Bona. Ceny pro letošní rok si v šesti kategoriích mezi sebou rozdělili zástupci z řad velkých a malých firem i individuální dárci. Slavnostní předání cen proběhlo v rezidenci velvyslance USA za přítomnosti vzácných hostů domácího i zahraničního politického a kulturního prostředí.

Vítězi 12. ročníku Ceny VIA Bona se v jednotlivých kategoriích stali:

1. Cena za dlouhodobé partnerství:

Pavel Cindr. Za pomoc Výboru dobré vůle -- Nadace Olgy Havlové, pro který již 10 let provádí veškeré grafické práce bez nároku na honorář.

2. Cena za odvahu podpořit inovativní projekt:

Jaroslav Sklenář. Za finanční podporu 1 milion Kč na výstavbu nízkoenergetické školy v indickém Himálaji a osobní nasazení na místě stavby.

3. Cena za zapojování zaměstnanců do dárcovství a dobrovolnictví:

T-Mobile Czech Republic, a. s. Za Fond T-Mobile -- zaměstnanecký fond, kde bylo doposud ve 150 projektech rozděleno přes 10 milionů Kč, program Jeden den pro váš dobrý skutek a mnohé další.

4. Cena pro malou a střední firmu:

Josef KVAPIL, a. s. Za podporu dobročinných projektů Střediska SOS pro vzájemnou pomoc občanů v Olomouci a dalších neziskových organizací, jako je Jeden svět 2008 v Olomouci či Spolek Trend vozíčkářů Olomouc.

5. Cena pro velkou firmu:

Československá obchodní banka, a. s. Za vzdělávání a zvyšování finanční gramotnosti české společnosti, dobrovolnický program pro zaměstnance Pomáháme společně a mnohé další koncepční dárcovské aktivity podporující činnost neziskových organizací i jejich rozvoj.

6. Cena pro individuálního dárce -- mecenáše:

Marek Stanzel. Za velkorysou podporu ve výši více než 2 miliony Kč na výstavbu a provoz Hospice Dobrého pastýře, jediného lůžkového hospice ve Středočeském kraji.

V České republice každým rokem přibývá dárců z řad firem i jednotlivců. "V roce 2007 u nás individuální a firemní dárci rozdali rekordních 3,978 miliardy Kč," říká Ondřej Jakob, tiskový mluvčí Ministerstva financí. "Dary ve svém daňovém přiznání pro rok 2007 uplatnilo 141 tisíc daňových poplatníků. I když soukromé dárcovství vykázalo za posledních sedm let velmi slibné meziroční tempo růstu ve výši minimálně 10 %, je potenciál pro další růst počtu dárců a celkového objemu poskytnutých darů stále obrovský," doplňuje ředitel Nadace VIA Jiří Bárta a podotýká: "Často přitom stačí, když nezisková organizace vybraného člověka dobře požádá o pomoc."

To potvrzuje i vítěz Ceny pro individuálního dárce Marek Stanzel, který daroval již více než 2 miliony Kč Hospicu Svatého pastýře. "Setkal jsem se se svojí dávnou kamarádkou z gymnázia a připravovaný projekt mě nadchnul," vzpomíná Stanzel. "Naše civilizace strká hlavu do písku, snaží se vytěsnit smrt jako něco, co je jen ve filmu. Zapomínáme však, že většina z nás bude podobnou službu jednou potřebovat."

Nejnovějším trendem v oblasti firemního dárcovství je znásobování darů zaměstnanců z peněz samotné firmy. Právě to dělá i vítěz Ceny za zapojování zaměstnanců do dárcovství a dobrovolnictví, společnost T-Mobile. Generální ředitel společnosti Roland Mahler říká: "Jsem velmi hrdý na to, že T-Mobile získal Cenu VIA Bona právě v kategorii zapojování zaměstnanců. Je to výraz uznání hlavně pro mé kolegyně a kolegy. Právě díky nim totiž získávají tyto programy význam a opravdový smysl. A já bych chtěl využít této příležitosti a vyjádřit jim své upřímné poděkování za jejich nadšení a podporu."

Letošní vítěze vybrala hodnotící komise ve složení: Blanka Šrámková (NROS -- Pomozte dětem), Ivana Šatrová (Telefónica O2), Martina Riebauerová (MF Dnes), Lucie Tvarůžková (Hospodářské noviny), Jiří Wald (MUCOS Pharma CZ), Martin Frýdl (AC&C PR), Tomáš Vyhnálek (Společnost Člověk v tísni při České televizi) a Vladimír Kroc (Český rozhlas).

Vítězové byli vyhlášeni na slavnostní recepci v rezidenci amerického velvyslance dne 22. září 2009. Mezi vzácnými hosty, kteří přišli předat cenu, byl například senátor Karel Schwarzenberg, hraběnka Mathilda Nostitzová či generální ředitel Telefónica O2 Salvador Anglada.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.9. 2009