POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nepoctivé, ale působivé, neboli Jak se dostat zadarmo nejen do bulvárních novin

24. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Senta Bergerová je známá a často dost vyznamenávaná německá herečka. V současnosti před nadcházejícími nedělními volbami podporuje německé sociální demokraty. Když teď byla ve volebním inzerátu SPD citována s tím, že by chtěla změnu kulturní politiky, tak se však od inzerátu distancovala. Říkala přitom, že se jí dobře spolupracovalo s ministrem kultury Berndem Neumannem z CDU, že ale stejně podporuje sociální demokraty...

Mohli bychom se ptát, jak se vůbec mohlo stát, že Bergerová byla spojena s něčím, s čím vlastně nesouhlasila, a zdánlivá odpověď je, že to byla chyba sdružení, které si ten inzerát objednalo. Jestli však omlouvající se mluvčí řekla pravdu, nebo jestli nešlo o trik v práci s veřejností, to se ovšem nedá zjistit, protože kdo by se odvážil nahlas říct, že ohlas onoho jejího distancování se v médiích od toho inzerátu byl předem vykalkulován, aby se mohlo tímto způsobem poukázat na to, že známá herečka podporuje volbu Franka-Waltera Steinmeiera a nikoliv Angely Merkelové.

Aby se lidé dostali do bulvárních i normálních novin, používají často nápadů, jež nejsou příliš poctivé, ale zato dosti působivé. Kdyby sdružení "Steinmeier wird Kanzler" (Steinmeier se stane kancléřem) například jen vydalo tiskovou informaci o podpoře Bergerové, samozřejmě by o tom asi nikdo nenapsal ani řádku. Protest se ale stal tématem nejen německého bulvárního tisku, a spolu s ním také informace o pokračující podpoře Bergerové pro SPD a Steinmeiera.

Mohli byste se ptát, proč o tom píšu. Ne že by tenhle případ nebyl zajímavý sám o sobě, nicméně nejen v případě voleb, ale při každém kontaktu s médii se musí myslet na to, jak se do nich dostat. Z tohoto důvodu to platí i pro iniciativu "Ne základnám", ačkoli tomu Štěpán Kotrba nevěří. A rozhodnout o tom, že mínění evropských poslanců, politiků a vlád by nemohlo být pro českou vládu významné, o to bych se s nikým nechtěl hádat. Spolu s dobrým titulkem v důležitých amerických a evropských médiích ta možnost přece mohla existovat, nebo si také myslíte, že ne? Nenapadá vás opravdu vůbec nic, co by mohlo vyvolat zájem mezinárodních novinářů?

Militaristé v Rusku museli být brdským protiraketovým štítem přece docela nadšeni, že si budou moci koupit nové zbraně a instalovat raketový systém blízko polské hranice. Z toho vyplývá hezká otázka, jestli vlastně Topolánek nezamýšlel stavbou nefunkčního amerického protiraketového systému v Brdech podpořit ruské militaristy. S malým otazníkem by jistě novináři z německého bulvárního deníku Bild-Zeitung takovou informaci rádi převzali (a z britského Sunu jistě taky).

Daly se dělat i jiné věci: Hladovka ve Štrasburku, připoutání se pouty k mřížím v Bruselu, články o tom, jak Topolánek jednostrannou lokajskou poslušností vůči Bushovi narušuje evropskou spolupráci v NATO a v EU.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.9. 2009