Summit G-20 v Pittsburgu: Policie přivítala protestující šikanováním

24. 9. 2009

KD│ Pittsburgh tento týden hostí summit skupiny G-20, neboli shromáždění lídrů největších světových ekonomik a Evropské unie. A stejně jako v předchozích případech, i tentokrát protestní skupiny svádějí právní bitvy ohledně možnosti vyjádřit nesouhlas s mezinárodními politickými a korporátními elitami, informuje zvláštní zpravodaj The Nation v Pittsburghu Robert S. Eshelman.

V úterý ráno právníci pennsylvánské Americké unie pro občanské svobody (American Civil Liberty Union, ACLU) a Centra pro ústavní práva (Center for Constitutional Rights, CCR) prezentovali své argumenty před distriktním soudcem Gary Lancasterem, přičemž popsali protiústavní prohlídky a konfiskace prováděné částí místních bezpečnostních orgánů vůči dvěma protestním skupinám - Seeds of Peace Collective (SPC) a Three Rivers Climate Convergence.

Žaloba ACLU a CCR podaná v pondělí detailně popisuje obtěžování pracovníků organizace Seeds of Peace Collective pittsbughskou policií. Minulý pátek policie konfiskovala školní autobus, který skupina používala k dodávce a distribuci potravin demonstrantům. Později se skupině podařilo autobus získat zpět, ale musela zaplatit pokutu. V neděli bylo pittsburské sídlo skupiny prohledáno více než třiceti policisty se samopaly, kteří údajně hledali zbraně. Člen SPC Max Granger řekl redakci The Nation: "Seeds of Peace poskytováním logistické podpory, primárně potravin a zdravotnické pomoci při mobilizaci za sociální spravedlnost, sehrává integrální roli při umožňování vyjadřování práv zaručených prvním dodatkem ústavy. Z tohoto důvodu jsme se stali primárním cílem těch, kdo si přejí takové vyjadřování potlačit, tedy například pittsburghské policie, tajné služby a ministerstva vnitra."

Některým jiným skupinám, včetně 3RCC, byl odepřeno povolení k přenocování v městských parcích. Město omezilo dobu, kdy demonstranti mohou parky využít, na interval mezi šestou a třiadvacátou hodinou. 3RCC však otevřelo pittsburghském Schenley Park tábor demonstrantů protestujících proti politice G-20 v oblasti ochrany klimatu, zatímco organizace Code Pink využívá Point State Park. Protestující už mají za sebou dlouhou právní bitvu o samotné povolení využívat parky a o přístup do oblastí, jež jsou v dohledu a doslechu konference G-20. Kromě toho policie zadržela dbva protestní pochody pod záminkou, že nemají určitá povolení, což nebyla pravda.

Witold Walczak z ACLU upozornil, že prostor, o který šlo, je veřejným, nikoliv soukromým vlastnictvím, a účastníci pochodů měli potřebná povolení.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.9. 2009