Ono se snad opravdu tahle jednoduchá věc lidem v ČR vysvětlit nedá

22. 9. 2009 / Jan Čulík

Kolik dní už to opakuju pořád dokola, a pro některé lidi je to pořád zcela nesrozumitelné?

Je prostě neuvěřitelné, jak slepí jsou mnozí čeští občané, kteří nevykročili z české kotliny. Nevím už, jak se mám postavit na hlavu, abych vysvětlil lidem jako Petr Pokorný, co vidí každý, kdo chvíli pobývá mimo Českou republiku.

Znovu, posté:

Argumentaci českých protiradarových aktivistů není v mezinárodním kontextu vůbec slyšet. Je to možno mimo jiné dokumentovat i tím, že v minulých dnech, kdy se v důsledku Obamova zrušení Bushova protiraketového štítu touto tematikou mezinárodní sdělovací prostředky více zabývaly, ani na diskusních fórech mezinárodních deníků se neobjevil jediný hlas z České republiky Proč tam, sakra, nenapsal něco ani Petr Pokorný?

Česká republika se neúčastní mezinárodní mediální diskuse k této věci. Není to tím, že by západní média neměla o český hlas zájem. Je to tím, že čeští občané západní média neoslovují.

Každý Američan, kterému řeknete, že je neférové, chce-li jeho země v cizím státě postavit vojenskou základnu a vůbec její média nezohlední názor místních občanů, kteří jsou drtivou většinou proti, to uzná, protože je demokrat. Potíž je, že ho, pokud ho na to upozorníte, že by měl poslouchat i názory Čechů, to vůbec nenapadne. O Češích totiž nikdo nic v zahraničí neví. Je to mlčící, neexistující národ. Nikdo se o názor Čechů nezajímá, protože nikdy není v zahraničí slyšet názor Čechů na nic.

Vím, že z Prahy, kde je zdánlivě "spousta cizinců" to vypadá jinak, nesmírně kosmpolitně a "světově", ale prostě tomu tak není, o čemž se přesvědčí každý, kdo stráví jakoukoliv dobu v zahraničí. Je nesmírně důležité, aby Češi vstupovali aktivně do mezinárodního diskursu. Pokud to začnou dělat, mezinárodní média je budou respektovat a dají jim prostor.

Není důležité, kdo přijel do Čech a někde tam mluvil. Pro mezinárodní diskurs je důležité nikoliv to, co se děje v Čechách, ale co se děje v zahraničí. To, co se děje v Čechách, je pro vnější svět neviditelné.

To, že Paroubek někam poslal nějakou rezoluci, je směšné. Názory politických předáků nemají tak velký dopad jako názory velkého množství obyčejných občanů. Je sice dobré, že stoupenci hnutí Ne základnám měli možnost odesílat automatický protestní dopis Obamovi (původně napsaný strašnou angličtinou), ale přece jenom je to automatický dopis, ten nemá zas tak velký dopad.

Je zapotřebí networking: aktivisté, kteří nechtějí na českém území americké zbraně, musejí aktivně vyhledávat kontakty sympatizujících politiků, novinářů a akademiků na Západě, žádat je o další kontakty a o pomoc při šíření nikoliv jejich vlastní propagandy, ale prostě názoru drtivé většiny obyčejných Čechů, kteří mají právo na to, aby jejich hlas byl mezinárodně slyšen. A pokud by se tam ozval, mezinárodní diskurs ho bude poslouchat.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.9. 2009