Uwe Ladwig "neví zhola nic"

23. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Ponámka ŠOK: Uwe Ladwig snad má zkušenost s Britskými listy, ale o tom, jak fungují "mínkotvorná" média nejen v Česku, ale i ve světě, neví zhola nic. Doporučuji mu proto studium mediální teorie, zejména otázky gatekeepingu, zpravodajských hodnot, případně agenda setting.

Od okamžiku, kdy se komunikační pracovník v redakci poprvé dozví o aktuálním, či potenciálním sdělení do chvíle, kdy je zpráva přenesena ke konečnému příjemci, vede dlouhá a značně klikatá cesta. Seznam povinné literatury renomovaných západních autorů , včetně bakalářských prací českých studentů z českých médií mohu dodat. Vše dostupné v češtině.

Případová studie, která je podobná té, po které volá Uwe Ladwig, je jednoduchá. Je to téma úspěšně mediálně i akčně globalizované. Téma: americké argumenty pro válku v Iráku. Lokace: Velká Británie. Jazyk: angličtina - čili bez jazykové bariéry. Provedení: výplach mozků novinářů britských mainstreamových médií do té míry, že v nich nezbyl kousek inteligence. Hesla jako spojenectví, válka proti terorismu. A když to zabíralo málo, sáhli projektanti vládních aktivních mediálních opatření po hlavním trumfu: po emoci. Stačil strach. Třičtvrtihodinová hrozba zničení Velké Británie. Potvzená autoritami a kdyby to náhodou nestačilo, klidně by byla demonstrovaná v praxi nějakým granátem v metru nebo raketou vypálenou na vládní budovy. K tomu naštěstí nemuselo dojít. Výsledek: Milionové protiválečné demonstrace v Londýně a desítkách dalších měst. Britská vojenská účast v Iráku v koalici servilních. Tlak levicové vlády, mlčení konzervativní i liberální opozice, znechucení řady poslanců koalice. Kolaterální škody: likvidace kreditu Blairovy (posléze Brownovy) "nově" a liberálně levicové vlády, nutná prohra New Labour v nejbližších volbách jako sluhů ultrakonzervativního fanatismu George Bushe. Likvidace pověsti MI6. Stud a ponížení řadových "embeded" novinářů. Výsledky protestních manifestací miliónu lidí, diskuze napříč anglosaským světem: NULA. Zhodnocení: mistrně odvedená globální zpravodajsko-píárová operace dle scénáře info-war.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.9. 2009