29. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Miloš Zeman před příchodem na jednání ÚVV ČSSD
29. 6. 2004

Politika je věc veřejná

Zvukové záznamy ze zasedání ÚVV ČSSD a pádu Vladimíra Špidly dne 26. 6. 2004

Jelikož se Britské listy domnívají, že rozhodnutí Ústředního výkonného výboru ČSSD utajit před veřejností své zasedání, na kterém se rozhodovalo o osudu vlády Vladimíra Špidly, je chybné a nedemokratické, přinášíme čtenářům zvukové záznamy všech hlavních projevů. Domníváme se, že politika strany, která má ve svém názvu slova "sociální" a "demokratická", by se měla dělat "k voličům čelem" - měla by být otevřenou bilancí politických úspěchů i neúspěchů, vizitkou jednotlivých osob, vystupujících jménem milionů občanů - voličů. Vizitkou strany, spoluřídící společnost. Odmítáme kabinetní uzavřenost politiky, která dává příležitost ke kolektivní i individuální neodpovědnosti.

V jednacím sále bylo použito skryté nahrávací techniky - ve veřejném zájmu. Snad se vládní strana, svlečená donaha z přetvářky mediálních agentur i některých svých vedoucích funkcionářů, tváří v tvář občanům - členům i voličům stane napříště upřímnější vůči těm, kterým musí skládat účty. Odpovědnější nejen vůči vyřčeným slovům, ale i vůči činům, které by za těmi slovy měly následovat. Aby její politika dávala nějaký smysl.

28. 6. 2004

pondělí 16.50: Americký Nejvyšší soud rozhodl, že osoby, podezřívané z terorismu, které jsou zadržovány v táboře v zálivu Guantánamo na Kubě, mohou používat amerického právního systému ve snaze dosáhnout svého propuštění. Rozhodlo o tom šest soudců ku třem. Rozhodnutí je pro Bushovu vládu podstatnou ranou.

Jak o tom referovaly v pondělí večer britské sdělovací prostředky, toto právní rozhodnutí jde zpět osm set let, až do roku 1215, k anglickému dokumentu Magna Carta. Tento dokument totiž zajistil občanům právo habeas corpus, česky "Měj své tělo", tedy právo na to, aby byla zadržená osoba obviněna a postavena před soud a pokud se to nestane, musí být propuštěna. V zálivu Guatánamo americká vláda tento princip porušila.

29. 6. 2004

Vzpomínky terezínského rodáka

Jan Gruntorád

V příloze je text pana profesora Jana Gruntoráda, který mu odmítli jinde publikovat - dokonce i ve svazu odbojářů. Je to jeho vzpomínání na Terezín za války a těsně po ní. Jde o pohled zajímavý pro běžně neuveřejňované informace o zdolávání epidemie skvrnitého tyfu koncem války a po ní a také pro informace o gerilovém odboji Němců po válce v pohraničí. Je zde nabídnuto srovnání funkce Malé pevnosti za Gestapa a v době odsunu německého obyvatelstva, píše Petr Kužvart a pokračuje: Pan profesor je velkým geofyzikem, po dlouhá léta vedl katedru na Přírodovědecké fakultě UK a vychoval několik generaci přírodovědců. Jde o mimořádnou osobnost českých přírodních věd 20. století. Nyní je již v penzi. Je na čase učinit vše pro zachování jeho cenných životních vzpomínek.

29. 6. 2004

Drtivá porážka sociální demokracie ve volbách do evropského parlamentu spustila lavinu, jež prozatím smetla Vladimíra Špidlu a současnou vládní koalici. Avšak to zdaleka není konečný součet jejích ničivých účinků. Ty jsou umocňovány nejen tím, co se již stalo, ale také tím, co se ještě může stát. Mám na mysli podzimní komunální a senátní volby. Na komunální úrovni již tradičně slabá ČSSD se obává dalšího hrozivého výsledku ničícího její již tak dost pošramocenou prestiž. Dalo by se očekávat, že Vladimír Špidla vyhodnotí tuto situaci a navrhne změny, nutné k záchraně ČSSD. Avšak jeho vystupování, ať již na stránkách Práva či text, publikovaný na BL, nic takového nenaznačoval.

29. 6. 2004

Ještě jednou nejen o Haló novinách

Dlouho jsem přemýšlel, jak zdůvodnit své odmítnutí, jak se omluvit. Cítím a znám nedostatečnost svého i obecně lidského rozumu, a je mi jasné, že nedokážu vyjádřit úplně všechny důvody, proč jsem se tak dlouho stavěl stranou diskusí, které se týkají vztahu mé osoby k zaměstnavateli, k němuž náš světský úzus vyžaduje být loajální za všech okolností, a ke společnosti, jež po nás požaduje přesně totéž.

Předchozí části této diskuse > > >

29. 6. 2004

Hledání viru násilí se po staletí věnují umělci i politici, ale dobrat se účinného léku nemohou. V lidském těle je lety zakódovaná přesná dávka zla, která někdy bez větších vzruchů a podnětů, vybuchne, smete okolí a rozpoutá masové šílenství. Beránci boží, lačnící po krvi, vraždí bratry a sestry, potom vystřízliví a sami nemohou pochopit, co je posedlo takovou silou, že nemohli nehodnému konání zabránit. Citové příhody vedle srdečních a mozkových hrají ve světě prim. Násilí v rodinách, školách a na ulicích dostává nebezpečné rozměry a v budoucnu nás může překvapit neúčinnost filosofických a demokratických výkladů o svobodě ducha. Už zřejmě neplatí slova - skromnost, cit, láska, přátelství, družnost, ochota a trpělivost.

28. 6. 2004

"Máme celkem skromné občany, ale nemají rádi, když z nich někdo dělá blbce"

Dlouhý a zaujatý úvod psychiatra ke stručnému a nezaujatému popisu mimořádného ÚVV ČSSD

Pak promluvil Miloš Zeman. Mluvil hezky - jak za starých časů, jenže mohl působit jen zbylou neformální autoritou. Jedni věděli, že se ho nemusejí bát, druzí, že se o něj nemohou opřít.

Vladimír Špidla zásadně dojednával kompromisy na hranici stoprocentního ústupu a z vlastní iniciativy nevyřešil prakticky žádný problém.

Po každé politické události se vyrojí reportáže nepřítomných a komentáře neznalých. Jsou ještě horší, když událost probíhá za zavřenými dveřmi, komentátor má zaujatého informátora a sám je zaujatý. Předem se přiznávám, že jsem si bývalého předsedy strany Špidly nevážil, a to prostě proto, že jsem měl možnost ho osobně poznat "v akci". Je pravda, že jsem v roce 2000 vyhledal tehdejšího premiéra Zemana a před Špidlou ho varoval. Upozornil jsem ho na velmi nestandardní Špidlovu psychopatologicky typickou osobnostní strukturu, zcela mimořádně nevhodnou pro tak obtížnou úlohu, jakou je funkce premiéra současné ČR.

28. 6. 2004

Reakce na článek Pád strůjce pádu.

"Nadále se nechci vystavoval podezření, že dupu po mrtvole a možná se i mstím. Za to mně nestojí. Nejvíc mi záleží na občanech, jimž měla ČSSD prospívat, ale neprospívala a jen doufám, že ještě někdy snad prospívat bude."

Autor David si dobře uvědomuje, co jeho článek doopravdy představuje - kopání do mrtvol - dokonce ho v textu jako Glum sám sobě pojmenuje (sic!). Ale pane bývalý ministře, čin nelze zrušit tím, že prohlásíte, že ho nechcete udělat! To, co jste předvedl, je přesné: Počkal jste, až Špidla padne, a pak si beztrestně kopnete, a ještě se pokrytecky označujete za obránce zájmů občana! Proč jste to neřekl dřív, když se dalo něco změnit? Místo toho jste dál seděl, bral státní peníze a mlčel. Jak šlechetné! Jak je vidět, stále pokračujete svým stylem, stejným, jakým jste i "úspěšně" ministroval. Vězte však, že za příčinou pádu preferencí ČSSD je i tento váš ryzí charakter, poznamenává Vladimír Řepík.

28. 6. 2004
Reakce na článek "David kope do mrtvoly".

Ve svém článku jsem jasně popsal, proč jsem se od počátku domníval, že Špidla bude tragédií pro ČSSD. Jasně jsem popsal, že jsem velmi přemýšlel, co proti tomu mohu dělat. Dospěl jsem k přesvědčení, že jediné, o co se mohu pokusit, je upozornit premiéra na to, jak zřejmě dopadne vývoj, pokud ho doporučí. Premiéra jsem prostě nepřesvědčil.

Omylem včera vyšlo v nezredigované verzi, čtenářům se omlouváme.

29. 6. 2004

V sobotním Právu se objevila informace, která místo aby byla uveřejněna na titulní straně, nalezla bohužel své místo uvnitř vydání. Týká se dokumentárního filmu Michaela Moora Fahrenheit 9/11, který na vlastní kůži pociťuje skutečnou "svobodu" Spojených států amerických. Nejenže snímek nemohl být uveden v kterémkoliv kině, ale hrozí mu dokonce na jistou dobu zákaz vysílání v době volebního klání.

29. 6. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
28. 6. 2004

Výročí:

"Tak nám zabili Ferdinanda," řekla posluhovačka panu Švejkovi ....

" Kterýho Ferdinanda, paní Müllerová?", otázal se Švejk...... Kdo by neznal klasický začátek Haškova románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Dne 28.6.2004 uplynulo přesně 90. let od události, kdy byl v Sarajevu zastřelen následník trůnu, arcivévoda Ferdinand d'Este se svou manželkou, hraběnkou Chotkovou.

28. 6. 2004

Kondomy a HIV:

Komisař EU Poul Nielsen odsoudil jménem Evropské unie "bigotnost" Vatikánu, který tvrdí, že prezervativy nechrání před nemocí AIDS/HIV. Neilsen konstatoval: "[Katolická církev] škodí milionům lidí a ohrožuje životy milionů lidí." Nielsen reagoval na oficiální dokument Vatikánu, který tvrdí, že virus HIV dokáže pronikat latexovou stěnou prezervativu a působí infekci. Dokument, který vydal kardinál Alfonson Lopez Trujillo, předseda vatikánské pontifikální rady pro rodinu, tvrdí, že je jeho argumentace vědecky podložena.

Nielsen to uvedl v pořadu televize BBC Panorama, který se vysílal v neděli 27. 6. večer.

Nielsen odsoudil Vatikán za "nedostatek lásky pro lidské bytosti" a za "neochotu brát jejich situaci vážně". Nielsen dodal, že církev nutí lidi přijmout "děsivou volbu - buď se vzdát sexu anebo přijít o církevní požehnání".

V neděli 27. června večer se televize BBC znovu zabývala tímto tématem v pořadu Panorama - Vatikán jí odmítl poskytnout rozhovor.

Televize BBC v pořadu Panorama vážně zkoumala všechny námitky, která má katolická církev proti kondomům. Interviewovala mezinárodní kapacity, na něž se ve svém oficiálním dokumentu, tvrdícím, že kondomy jsou propustné, odkazoval kardinál Trujillo - všichni konstatovali, že kardinál jejich výroky obrátil nebo hrubě zkreslil. BBC však přiznala, že v boji proti HIV/AIDS kromě užívání kondomů, které jsou - s výjimkou případů, kdy jsou použity špatně - zcela bezpečné, je důležité v zemích silně postižených chorobou HIV/AIDS, usilovat o sexuální abstinenci a o partnerskou věrnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE
videozáznam pořadu ZDE

Další podrobnosti ZDE
Další články v BL k tomuto tématu > > > >
28. 6. 2004

Případ Adélky Vražednice, zmíněný mimo jiné v mém článku v Britských listech z 21.6.2004, by měl přejít do učebnic práva.

28. 6. 2004

Tak stručně zní zhodnocení české legislativy v souvislosti s možností občana zvolit si své vlastní příjmení za předpokladu, že je ve stavu manželském. Pro pochopení tohoto faktu a následného přehledu platného práva je nutno udělat věcný exkurz a následný rozbor platné úpravy.

28. 6. 2004

Americká výzvědná služba přestala užívat tzv."mimořádných vyšetřovacích technik", které schválil Bílý dům - topení lidí, odpírání léků proti bolesti, spánkové deprivace, nucení vězňů, aby setrvávali v nepřijemných pozicích, bombardování světlem a hlukem a vytváření dojmu, že jsou vyslýcháni jinou vládou - jichž bylo až dosud užíváno v táborech a vězeních CIA proti osobám, podezřelým z členství v organizaci al Kajdá. Uvedl to americký list Washington Post.

28. 6. 2004

Vznikly nové pochybnosti ohledně bezpečnosti Viagry, poté, co z experimentů vyplynulo, že možná poškozuje spermie a výrazně snižuje mužskou plodnost, informoval týdeník Sunday Times.

28. 6. 2004

U mužů, kteří pravidelně užívají a nosí mobilní telefon, klesá v důsledku poškození radiací počet spermií až o 30 procent. Snižuje to šance na početí dítěte. Nejvíce ohroženi jsou muži, kteří nosí zapnutý mobil v kapse u kalhot anebo ho mají v pouzdře, připevněném k pásku u kalhot. Vyplývá to z nové studie, která bude zveřejněna v úterý na vědecké konferenci v Berlíně, napsal týdeník Sunday Times.

28. 6. 2004

ESEJ

Zdena Bratršovská, František Hrdlička

V jedné Greenově povídce pronajme majitel svou vilku na jednu noc generálovi, který v ní -- spolu se svými pobočníky, sluhy a hudebníky -- hodlá oslavit své životní výročí. Nabídka je pro majitele lukrativní, a tak ji po krátkém zaváhání přijme, ale místo aby strávil noc v místní hospodě nebo u známých, zpovzdálí sleduje, jak generálova svita přiváží k vilce nábytek, nástroje a proviant a jak se měni interiér, v němž dosud bydlel sám, k nepoznání: Všechny místnosti září do tmy, odevšad se ozývá zaujatý hovor a podmanivá hudba.

Počet návštěvníků BL leden - květen 2004, statistika Na vrcholu
5. 6. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V květnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 3370,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL