Aktivisté budou protestovat proti "neúčinné ochraně zvířat"

25. 1. 2014

tisková zpráva

PRAHA - V sobotu 25. ledna 2014 se sejdou aktivisté za práva zvířat, aby vyjádřili nesouhlas s novým zněním občanského zákoníku a upozornili na problematičnost jeho dodržování. Celá akce proběhne od 16 hodin na náměstí Republiky v centru Prahy. Ve stejný den se konají protestní akce proti diskriminaci zvířat v několika státech po celém světě. Aktivisté se připojí k mezinárodní akci organizace Direct Action Everywhere (DxE) s názvem "Broken Promises". DxE Spojené Státy protestuje proti lživým tvrzením a porušeným slibům společnosti Chipotle a dalších, kteří prosazují mýtus "humánního masa", což je nesmyslné spojení obsahující rozpor.

"V České Republice jsme se zaměřili na nově přepracované znění občanského zákoníku. Paragraf zákonu říká: 'Živé zvíře má zvláštní význam a hodnotu již jako smysly nadaný, živý tvor.' Toto je lživý příslib. 'Zvláštního významu' se opět dostane jen těm, které si společnost vybrala jako své mazlíčky. V masném, mléčném, kožešinovém a v dalších průmyslech se se zvířaty dál bude zacházet jako s otroky, s pouhým spotřebním zbožím, surovinou. Dál budou prožívat fyzické i psychické týrání kvůli produktům, které ve skutečnosti nepotřebujeme, a nová definice zákona je pak tedy pouze prázdnou frází sloužící k upokojení veřejnosti a k řešení pár ojedinělých případů krutosti místo toho, aby byl zvířatům skutečně přidělen status a svoboda, které si každý živý tvor zaslouží!" vysvětlují organizátoři akce.

Například na kožešinových farmách, které máme i v naší republice, zvířata žijí celý život v malých, drátěných klecích v hrozných podmínkách, kde často dochází k jejich sebepoškozování a jejich životy končí násilnou smrtí. Hodnota jejich života a smrti je pouze finanční a nově zákonem přislíbený "zvláštní význam" je z otroctví neosvobodí.

Aktivisté z mezinárodního hnutí 269life upozorňují na všeobecné zneužívání zvířat v dnešní společnosti a vzkazují: "Pokud naši zákonodárci uznávají fakt, že zvíře není věc, ale 'smysly nadaný, živý tvor,' pak je nepochopitelné, proč se se zvířaty nadále zachází doslova jak s kusy hadru. Ministerstvo zemědělství v současné době neshledává racionální důvody pro podporu zákazu chovu kožešinových zvířat. Ptáme se, jaké jsou tedy 'racionální důvody' pro týrání, mrzačení, zotročování a obchodování se smysly nadanými živými tvory? "

www.269.cz

Fb událost: ZDE

kontakt: free269cz@gmail.com

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.1. 2014