Spojené státy "jsou ochotny jednat se Snowdenem"

24. 1. 2014

Americký generální prokurátor Eric Holder naznačil, že Spojené státy by mohly dovolit americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi vrátit se do USA z Ruska na základě určitých vyjednaných podmínek a dodal, že je ochoten "zahájit s ním rozhovor".

Holder uvedl v televizním rozhovoru, že plná milost pro Snowdena by znamenalo "zajít příliš daleko", ale z jeho výroků vyplývá, že jsou americké úřady ochotny jednat se Snowdenem o určité dohodě při řešení jeho obvinění.

Snowden zároveň v rámci internetového rozhovoru hájil své činy a poukázal na to, že slabá právní ochrana pro whistleblowery v USA mu zabránila v tom, aby použil oficiálních kanálů pro své stížnosti.

"Kdybychom měli skutečný a řádný proces jak poukazovat na nedostatky a stížnosti by bylo možno předložit autentickým, nezávislým arbitrům a ne závislým činitelům, nemusel bych býval obětovat tolik, když i pan prezident nyní souhlasí, že se tohle muselo udělat," řekl Snowden.

Snowden nenaznačil, zda je ochoten vyjednávat se Spojenými státy. Na otázku, za jakých podmínek by se vrátil do své rodné země, odpověděl: "Můj návrat do USA by byl myslím pro americkou vládu i pro veřejnost i pro mne nejlepším řešením, ale bohužel v současnosti, kdy máme jen velmi slabé zákony na ochranu whistleblowerů, to není možné. Ty totiž neochraňují osoby jako já, které pracovaly na kontrakt u NSA."

Oficiální postoj Obamovy vlády je, že Snowden je podezříván z vážných trestných činů a Rusko by ho mělo vydat k soudu v USA. Ministerstvo spravedlnosti USA zatím proti Snowdenovi nevydalo oficiální žalobu, ale v červnu 2013 ho obvinilo z porušení starého Zákona o špionáži z doby první světové války.

Snowden vyjádřil názor, že by se mu v USA nedostalo spravedlivého soudu. "Ten sto let starý zákon, podle něhož jsem byl obviněn, nebyl nikdy zamýšlen proti lidem, kteří pracují ve veřejném zájmu, a v jeho rámci bych se nemohl hájit veřejným zájmem. To je velmi frustrující, protože za takových podmínek bych neměl spravedlivý proces a nemohl bych se vrátit a předložit svůj případ porotě." Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.1. 2014