Olympiáda a čeští televizní reportéři

23. 1. 2014 / František Řezáč

Za časů Husákova reálného socialismu, nemluvě o letech pade- až šedesátých, se také konala různá mezinárodní sportovní klání, od mistrovství Evropy přes mistrovství světa až po olympiády. Tehdejší česko-slovenští sportovní reportéři vynikali vedle popisování sportovních událostí zvláštním typem servility vůči komunistickému režimu.

Své reportáže z kapitalistických zemí špikovali poznámkami o tom, kolik je v oné zemi nezaměstnaných, revanšistů a chudých. Počínaje Josefem Lauferem, přes Stanislava Sigmunda, Karla Malinu a zvláště Karla Mikysku, Víta Holubce a Slováka Karla Poláka odváděli "sporťáci" povinnou daň režimu za to, že je nechal vykonávat toto zaměstnání, cestovat na Západ a přiživovat se na valutách a tuzexových bonech.

Patrně se neuměli nebo nechtěli živit jinak, poctivě. Komicky působil zvláště Karel Mikyska svými téměř básnickými kreacemi o zbožňované sovětské krasobruslařské dvojici Bělousová - Protopopov, která mu nakonec taky foukla do USA.

Národ se bavil a sporťáci se ztrapňovali. Ne všichni. Byli i tací, zvláště po roce 1968, kteří zvolili svobodu a nedali se ponižovat komunistickými dohlížiteli. Příkladem je reportér Vladimír Vácha a další.

Dnes máme svobodu i dobré sportovní reportéry, kteří se nemusejí ponižovat službičkováním a klaněním u vrbiček. Máme také sportovce, kteří jsou sebevědomí na základě své tréninkové píle a výkonů na mezinárodních soutěžích. Jen si vzpomeňme na olympiádu v Londýně v roce 2012. Nyní se blíží zimní olympiáda v Soči na západním Kavkaze. A jakoby z hrobu vstávají stíny oněch přisluhovačů, tentokrát ovšem to nejsou sporťáci, ale sebechválou oslnění zahraniční zpravodajové České televize.

"Podívejte se ... na místa, kde budou olympijští sportovci svádět boje o medaile a trávit volný čas. A taky na to, jak vypadá odvrácená strana narychlo nablýskaného olympijského města."

Zajímavé je, že nehledali - a že by je našli - odvrácené stránky života "narychlo nablýskaného olympijského města" v Londýně... Proč stranit jednomu a kritizovat druhého?

Ano, přesně takhle vypadal "novinářský" styl oněch mikysků a poláků, kteří si svou mzdu ve valutách vysluhovali pomlouváním hostitelské země. Smutné. Tito falešní proroci jakoby vyvolávali duchy, jako by si přáli, aby se na té "ruské" olympiádě stalo něco hrozného, krvavého a oni se k tomu mohli přisát...

Zbývá jen si odplivnout a přát všem účastníkům nastávajících her, všem příznivcům sportu v Rusku, na Kavkaze, u nás i na celém světě klidný a pohodový čas pro sportovní soutěže dvaadvacáté zimní olympiády v Soči.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.1. 2014