I nadále budeme nezdolně obohacovat německou ekonomiku!

23. 1. 2014 / Štěpán Cháb

Pan Daniel Strož se velmi pěkně rozčiluje nad ponížením české koruny vzhledem k euru, dvě koruny navíc udělají své. Jenže s eurem, podražily nám tu i potraviny, takže i nadále je výhodnější přiživovat německou ekonomiku. Pokud měla ČNB v plánu zamezit českým občanům nákupy v zahraničí, nevyšlo jí to. A hlavně, kvalitou se německé potraviny stále, i přes zdražení eura, pohybují po poněkud odlišné dimenzi.

V nedalekém německém městečku kdysi, v dobách, kdy jsme byli ještě z levného kraje, vystavěli na kopci supermarket Lidl. Protože byl trochu z ruky, jeho výdělky byly velmi mírné. Němci radši nakupovali v supermarketech lépe položených. Poté začaly nákupní nájezdy Čechů do Německa, v městečku bylo nejlevněji právě v Lidlu, proto se český hlad zaměřil právě tam.

Za tu dobu se tamní Lidl rozrostl na téměř dvojnásobnou velikost, jeho sortiment je bohatší, prodavačky už od pohledu na zákazníka občas utrousí namísto hallo roztomilé dobrý den a k očím nakupujícího bezeslovně, ale s úsměvem otáčí monitorek s výslednou cenou za nákup.

Mezi prodavačkami a zákazníky z Čech probíhá jakési záhadné pochopení. Všichni se přeci snažíme přežít. I němečtí policisté, kteří se po městečku potulují a sem tam, namátkově, zastaví Čecha, nepašuje-li do Německa zakázané látky, legitimuje kontrolovaného prostým -- občanku prosím.

Četl jsem kdesi na internetu jinou spekulaci. ČNB ponížila uměle českou korunu, protože připravuje prostor pro zavedení eura. Co je na tom pravdy, netuším. Stejně jako většina lidí. Tato alternativa jeví se mi ovšem nejhorší možnou.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.1. 2014