Nová vlna exekucí?

22. 1. 2014 / Petr Novák

Máme zde pravděpodobně nový problém.

Banky doposud v oblasti hypotečních úvěrů a úvěrů na bydlení postupovaly opatrně.

Nyní mám zprávy, že období klidu končí. Exekutorské úřady a vymáhací agentury nyní vedou jednání s bankami, kdo dostane největší díl.

S touto "lahůdkou" ale přijde mnohem větší sociální napětí a problémy. Z úvěrů na bydlení je nesplácených 5,16% ZDE a celkový počet hypoték: ZDE ZDE

Ze všech zdrojů mi vychází, že lidí, co jsou v problémech s hypotékami je zhruba 27 tisíc. To není malé číslo. Skoro určitě to zahýbe s trhem s nemovitostmi a hlavně zde přibude armáda nových bezdomovců.

Pokud se zamyslíte, že větší část jsou rodiny s dětmi, tak mi vychází hrozné číslo cca 50 tis lidí ve velkých problémech.

Zajisté si řeknete, co je mi do toho? Neměli si půjčovat, když na to nemají. No, ale v tom je ten zakopaný pes. Náš stát deklaroval jistotu práce pro slušné a pracovité lidi.

A spoustu dalších jistot, včetně banánů bez front a toaletního papíru na věčné časy.

V praxi bohužel vidíme, že slušní a pracovití mohou o práci přijít a tím také o domov.

Prostě jejich dobře placená práce skončila. Zahraniční investor nalákaný daňovými pobídkami je už pryč. Šel do Indie, do Číny nebo jinam.

Na rozdíl od našich malých podnikatelů, kteří nedostali žádné pobídky, žádně daňové úlevy po dobu dvaceti let, jako ti velcí, a neměli další obrovské výhody, jako pozemky skoro zadarmo a příspěvky na každé pracovní místo.

Možná je čas se zamyslet nad tím, jestli by nebylo účelnější podporovat malé podnikatele a živnostníky.

A to přímou nabídkou prací garantovaných státem. S podmínkou, že to je jen pro malé a ještě menší. A rozdělit co nejvíce lidem.

Také podporovat splácení hypoték, s tím, že by nějaký fond, nemovitosti postižené exekucí vykupoval a dával je postiženým rodinám do pronájmu. Aby někdo už konečně vymyslel, jak může člověk až po uši zadlužený zase zvednout hřbet.

Jinak totiž bude doživotně odsouzený k práci na černo.

Z té jediné mu totiž exekutor a nenasytní věřitelé nemohou nic sebrat. V opačném případě zde totiž nebude jistota, že, slovy pana Wericha a Voskovce, vlky z lesů nepožene hlad.

A co budou dělat lidé, kteří nemají domov a mají hlad a je jich hodně, to si netroufnu odhadnout.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.1. 2014