Kalouskův tah Drábkem

18. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

Nejde samozřejmě o žádnou šachovou figurku, jak by se mohlo některým na první pohled zdát. Ale že jde snad o promyšlený tah ministra financí, o tom by se dalo uvažovat. Po zhlédnutí včerejších (17. 02. 2011) Událostí na kanálu ČT24 mohl mít český divák dojem, že Drábek je Kalouskův muž na černou práci.

Na horní liště onoho pořadu, běžícího v televizi od 19,00 hod, totiž vyběhla zpráva v přibližně takovém znění: Drábek: DPH bude sjednocena na 20%. Zpozorněl jsem. Copak je Drábek ministr financí, aby oznamoval změny v kompetenci MF? Ne, je přece ministrem práce a sociálních věcí a jeho primární starostí je zaměstnanost občanů a penzijní zabezpečení ve stáří.

Ale pravdou je, že jsem se pak dočkal i Miroslava Kalouska. A to, když se na obrazovce objevila kauza 54 osob podezřelých z pletich a zločinného spolčování na Ministerstvu obrany. Řekl jsem si tedy: Aha, na špatné zprávy má Kalousek Drábka a Hegera a ty zaručeně dobré zprávy bude prezentovat on sám. Zcela v duchu známého pravidla, že když se mi něco nepodaří, oznamovací větu zabalím do 3. osoby, nejlépe neživotného rodu (třeba řeknu -- "nějak se nám to pokazilo"). Když se mi ovšem něco podaří, a 54 podezřelých osob je bezesporu kapitální úlovek, okamžitě většina z nás neopomene nasadit 1. mluvnickou osobu v plné parádě. Jako bych to byl právě já, kdo zatáhl síť a vytáhl všechny ty kapry z rybníka. Je to řečnická zásada, kterou podvědomě užíváme všichni, a bratr Kalousek v tom není žádnou výjimkou.

Takže, přátelé, zapamatujte si dobře. Když se na obrazovce ukáže Drábek, držte si dobře své klobouky a peněženky, neboť patrně půjde do tuhého. Pro méně chápavé diváky by naše veřejnoprávní televize takové výstupy měla doprovázet ikonou okousaného jablka v pravém horním rohu obrazovky. Když se však v televizi objeví Kalousek v povznesené náladě, zajděte si do sklepa pro šampaňské. Může se slavit. Kalousek je naše druhé slunce. Nezapomeňme se za toho svatého muže před spaním ještě pomodlit, aby mu Hospodin, až jednou přijde do nebe, odpustil Boží DPH a spotřební daň na jeho oblíbený alkoholický nápoj.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.2. 2011