Egyptská opozice se začíná štěpit

17. 2. 2011

Pouhých pět dnů po svržení Mubaraka už byli představitelé egyptského protestního hnutí v otázce, jak pokračovat, rozštěpeni. Někteří tvrdí, že armáda sleduje strategii "rozděl a panuj".

Po více jak dva týdny bylo náměstí Tahrír ve středu Káhiry ohniskovým bodem egyptské revoluce, posvátným místem, kde vzdouvající se dav protestujících překonal tři dekády vládního úsilí egyptský lid rozdělit.

Protestující na Tahríru hovoří znova a znova o pocitech jednoty a bratrství, o obnovené pýše na to, že jsou Egypťany a Araby. Prostá sada požadavků - odstoupení diktátora Husního Mubaraka, spravedlivé volby, reforma ústavy a odmítnutí ideologických bojů - způsobila, že desítky tisíc předtím apolitických Egypťanů si podaly ruce s nepočetným jádrem starých reformátorů.

A pak, takřka v okamžiku vítězství, se všechno začalo rozpadat, i když úspěch Egypťanů inspiroval demokratické aktivisty v Libyi, Bahrajnu a Jemenu.

Pouhých pět dnů poté, co byl Mubarak donucen odstoupit, obyčejní demonstranti opustili Tahrír a mezi předáky protestního hnutí propukly rozbroje.

Kritici říkají, že egyptská armáda, která zemi přímo řídí po dobu, která se podle ní omezí na šest měsíců před obnovením civilní moci, se snaží využít rozdílů mezi protestujícími.

Velitel egyptské armády Mohamed Husejn Tantaví v úterý jmenoval výbor pro reformu ústavy s omezeným zastoupením široké koalice, která vedla první fázi revoluce.

Jsou tu také náznaky toho, že on i další armádní činitelé upřednostňují některé skupiny a pokoušejí se rozbít širokou frontu, která považovala odstranění Mubaraka za první krok, ne za cílový stav...

Armáda jmenovala do čela výboru Tárika al-Bišrího - soudce uznávaného pro svou nezávislost, který má však také blízko k Muslimskému bratrstvu. Další členové se zdají být právníky velmi blízkými Mubarakovu režimu a jeho vládnoucí Národně demokratické straně. Jiným členem je bývalý poslanec za Muslimské bratrstvo v Alexandrii Sobhi Sálih...

A včera vyšlo najevo, že ústava nebude kompletně přepsána, jak to požadovali demokratičtí aktivisté. Ismail Etman řekl televizi Al-Haját, že řada článků bude prostě novelizována, a vyzval k ukončení veřejných protestů. Mluvčí opoziční strany Ghad prohlásil, že shledává známky nebezpečné separace ústavní reformy od politického procesu...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.2. 2011