Americká válka v Iráku byla založena na svědectví Iráčana, který si je vymyslel

17. 2. 2011

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, známý pod přízviskem "Curveball", byl agentem západních rozvědek a jejich hlavním informátorem o tom, že Irák údajně vlastnil zbraně hromadného ničení. Al-Janabi byl hlavním zdrojem informací pro amerického ministra zahraničí Colina Powella, který na nich založil své vystoupení před útokem na Irák v Radě bezpečnosti OSN.

Teprve nyní se však al-Janabi přiznal, že všechno, co řekl svým řídícím orgánům z německé tajné služby BND, byly lži.

Všechno, co jim al-Janabi vykládal o biologickém zbrojním programu Saddáma Husajna, si vycucal z prstu. Chtěl svrhnout Saddáma Husajna a - jak nyní přiznává - přihlížel pak Powellovu projevu v únoru 2003 ve Spojených národech šokován, protože si uvědomil že Bushova vláda spolkla jeho lži i s navijákem.

"Měl jsem možnost vymyslet si určité věci a svrhnout tak irácký režim," řekl al-Janabi deníku Guardian. "Já a moji synové jsme hrdi, že jsme byli důvodem, proč vznikla v Iráku šance na demokracii."

Colin Powell požaduje vysvětlení od CIA a od Pentagonu, jak je možné, že nepřišli na to, že al-Janabi je lhář.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Britské listy informovaly o Curveballově přiznání v 10:37 SEČ ve STŘEDU

Příběh podle Guardianu vyvolává řadu otázek. Jaké jsou důsledky jeho nové výpovědi? Jaký je její význam? Jaké byly jeho původní motivace pro lhaní? Můžeme věřit tomu, co říká teď?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.2. 2011