30 000 Američanů protestovalo proti útoku na práva zaměstnanců

18. 2. 2011

Dav protestujících ve středu obklopil a zablokoval budovu Kapitolu v Madisonu, když obyvatelé Wisconsinu přišli vyjádřit nespokojenost s útokem Republikánského guvernéra na právo zaměstnanců veřejného sektoru organizovat se za účelem kolektivního vyjednávání.

Zatímco v úterý přišlo odhadem 12 - 15 000 lidí, ve středu to bylo již 30 000. Šlo zhruba o 20 000 učitelů a jejich příznivců, kteří se shromáždili před Kapitolem, poté napochodovali dovnitř a zcela jej zaplnili. Média si začala všímat, co se děje. Snímky mírumilovného davu byly působivé.

Republikánští zákonodárci, kteří se chystali schválit guvernérův návrh, jistě dobře slyšeli, co se děje. Dale Schulz z venkovské oblasti Wisconsinu a Van Wanggaard z tradičního průmyslového centra Racine připravili alternativní návrh zákona, který by zaměstnancům veřejného sektoru omezil práva vyjednávat o mzdách, důchodech a zdravotní péči během příštích dvou let, ale v dalších oblastech by neznamenal žádné změny..

Nicméně ani s tímto pro zaměstnance málo atraktivním návrhem řada Republikánů nesouhlasí. A zmínění dva Republikáni jsou jediní, kdo mají proti guvernérově návrhu námitky, takže ho nemohou sami zamítnout.

Protest u Kapitolu organizovaly odbory učitelů, k nimž se překvapivě připojili i studenti, přestože si místo toho mohli udělat volno, a demonstrovali s transparenty jako "Miluji svého učitele".

Zdá se, že se všichni postavili za učitele - tedy až na guvernéra, kterému je to zřejmě docela jedno a právě zahájil turné, na němž hodlá svůj návrh propagovat mezi veřejností.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.2. 2011