Hutka v KC Zahrada

30. 11. 2010 / Petr Fiala

Periodicita mých návštěv koncertů J. Hutky je dvacet let, naposledy jsem viděl jeho vystoupení začátkem devadesátých let minulého století, a pak až teď, 16.11. v KC Zahrada v Praze na Chodově. A musím říct, že Hutka se příliš nezměnil a jeho písně taky ne. Co se změnilo, je kontext: Před dvaceti lety byla jeho tvorba projevem nezávislosti, která se dnes stala samozřejmostí.

Myslím, že diskuse o Hutkovi, která před časem proběhla v Britských listech a která se přesměrovala na srovnání Hutky s Krylem v článku Tomáše Koloce, byla vůči Hutkovi nefér.

Především, známý konflikt mezi Hutkou a Nohavicou, na nějž diskuse navázala, se týkala Hutky a Nohavici; bylo tedy zbytečné provádět srovnání Hutky s Krylem. A pak, zdálo se mi nefér, vybrat si od jednoho básníka něco zdařilého a od druhého něco méně povedeného.

V tvorbě všech tří básníků a písničkářů by se přece našly věci výborné a věci podřadné, někdy i velmi podřadné. Myslím, že věci jsou jinak: Hutka se prostě - na rozdíl třeba od takového Nohavici - nepřizpůsobuje. Odmítl se přizpůsobit v době před rokem 1989, a nepřizpůsobil se, tj. nekomercionalizoval se ani dnes. Pro mě je to spíš pozitivní...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010