Nová cesta pro DPH

30. 11. 2010

Základním argumentem pro rychlé zavedení sjednocené sazby DPH na 17 procentech je nutnost pokrýt náklady na penzijní reformu a obava, že jakékoli jiné řešení smete po příštích volbách ze stolu opozice, píše Josef Platil.

Domnívám se, že pozvolné navyšování DPH u léků, potravin a novostaveb, by opozici hlasy nepřidalo, protože na zvyšování DPH každý rok o jeden procentní bod se dá zvyknout, přizpůsobit příjmy i strukturu výdajů. 48 miliard, které má zvýšení DPH přinést znamená měsíčně 400 korun na osobu. Když k tomu připočteme dalších 100 korun za "povodňovou daň", je to 500 korun, které budou chybět oné rodině s dětmi.

Pro člověka, který si chce koupit novostavbu je zvýšení je 7 procentních bodů k 1.1.2012 u bytu za 3 miliony nárůst ceny o přibližně 200 000 korun. Je to dost na to, aby si člověk takovou investici rozmyslel a radši si pořídil byt už postavený. Navrhuji tedy pozvolné zvyšování DPH o procentní bod každý rok tak, aby si volič mohl zvyknout a nepřeběhl k ČSSD.

Zákon pak půjde schválit už teď, platným se stane v lednu 2012 a voliči pocití zvýšení životních nákladů postupně. Díky tomu se za tento návrh postaví celá koalice a získáme potřebné zdroje na penzijní reformu.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010