Šokující hodinová reportáž televize Channel Four

Američané v Iráku volně zabíjeli civilisty; páchali vážné válečné zločiny

25. 10. 2010

V úterý ve 20 hodin se vysílala v britské terestrické celostátní televizi Channel Four v pořadu Dispatches šokující hodinová reportáž, obsahující informace z prozrazených 400 000 armádních dokumentů, zveřejněných koncem minulého týdne na Wikileaks. Channel Four měl přístup k dokumentům několik týdnů před jejich zveřejněním a podrobil je detailní analýze. Nechal si vyvinout počítačový program, který ve 400 000 dokumentech vyhledával incidenty a klíčová slova.

Zjištěné informace Channel Four pak ověřoval na místě v Iráku a nechával je analyzovat nezávislými britskými vojenskými odborníky. Zde uvedené video je pětiminutovou upoutávkou na hodinový dokument, která se vysílala ve zprávách.

Z analýzy dokumentů, zveřejněných na Wikileaks, vyplývají další šokující informace:

  • Američtí vojáci na kontrolních stanovištích volně stříleli do automobilů s civilisty, kteří se jim nelíbili. Tak usmrtili například otce dvou mladíků, anebo rodiče v automobilu, v němž jelo také šest dětí; jednomu dítěti americká kulka přerazila páteř. Celkem bylo na kontrolních stanovištích podle tajných amerických dokumentů Američany usmrceno více než 800 osob, 651 (80 procent) z nich bylo civilistů, a dalších 2200 osob bylo zraněno. Usmrceno bylo také 30 dětí. Při těchto incidentech zahynulo 13 koaličních vojáků. Vojenská dokumentace o těchto incidentech je alibistická; uvádí, že Američané respektovali humánní procedury; Channel Four vojenské zprávy konfrontoval se svědectvím přeživších osob, ty svědčí, že americké zprávy lžou. Například před zahájením střelby američtí vojáci nedávali výstrahu, jak tvrdí vojenská zpráva, atd. Je zjevné, že mrtvých bylo daleko více, než kolik uvádějí americké dokumenty.
  • Američtí vojáci stříleli i povstalce, kteří se už vzdali. Jeden americký dokument uvádí, že v reakci na informaci, že se povstalci vzdávají, přišla zpráva z amerického velitelství, že "právník uvádí, že se bojovníci se nemohou vzdávat letadlům, proto je postřílejte".
  • Film drastickým způsobem potvrdil také informace, že americká armáda záměrně nevyšetřovala vraždy a týrání páchané iráckou policií a armádou v průmyslovém měřítku.
  • Dokumenty také potvrdily, že americká a britská vláda lhaly, když tvrdily, že neshromažďují informace o usmrcených civilistech.

Na zde uvedeném videu uvidíte fotografie z bezpečnostního amerického stanoviště, kde Američané rozstříleli civilní automobil s dětmi; dále záběry z vrtulníku, kde Američané střílí po civilistech (usmrtili dva novináře) a sekvenci, v níž Američané vypálili raketu do budovy, přesto, že před ní právě procházel nic netušící nezúčastněný civilista, kterého tím usmrtili.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.10. 2010